Translate

vrijdag 5 maart 2021

De zeven gouden vampieren

The Legend of the 7 Golden Vampires (1974) is een slechte film, die ik kijk, zodat jullie hem niet hoeven te kijken. Deze film is van  Roy Ward Baker en Cheh Chang met Peter Cushing, die zijn rol als Professor van Helsing herhaalt (The Horror of Dracula, The Hound of the Baskervilles). 

Het is echt niet best. 

Verder zitten er verschillende Aziatische acteurs in, zoals David ChiangSzu Shih en Shen Chan. Bij de Europeanen zien we nog Julie Ege, Robin Stewart en John Forbes-Robertson. Deze film is een samenwerking tussen de Hammer Film Studio en de Shaw Brothers Studio uit Hong Kong en wilde een soort overlap maken tussen een horror-film en een Kung Fu film. 

Spoilers

In het jaar 1804 loopt een Chinese man (Chan) door het platteland van Roemenië. Hij nadert het Kasteel van Dracula en gaat naar de tomben. Daar beklaagt hij zich tegen Dracula (Forbes-Robertson) dat in China niemand de Zeven Gouden Vamieren meer serieus neemt en hij vraagt Dracula om hulp. Maar Dracula helpt niet! Hij neemt het lichaam van deze Kah over en vertrekt zelf naar China om daar orde op zaken te stellen. 

Sorry, je bent geen Christopher Lee

Een eeuw later, in 1904, geeft Dr. van Helsing (Cushing) les aan de universiteit van Chongqing over vampieren. Zijn Chinese leerlingen geloven hem niet. Maar één leerling wel, Hsi Ching (Chiang). Deze vertelt dat zijn dorp geterroriseerd wordt de Zeven Vampieren, of eigenlijk Zes nog maar, zijn grootvader wist van een vampier een embleem van een vleermuis te stelen. Toen hij omringd werd door de vampieren, liet hij het embleem achter bij een standbeeld van de Buddha. De Vampier die het probeerde terug te pakken ging in vlammen op. 
Van Helsing wil meteen op pad naar dit gebied. Hij neemt zijn zoon Leyland (Stewart) en rijke weduwe Vanessa Buren (Ege) mee. En Ching heeft nog zes broers en een zus Mei Kwei (Shih), die zullen dienen als bescherming. 
Onderweg worden Van Helsing en zijn mede-reizigers overvallen door de Zes Vampieren en hun zombies. Maar de Kung Fu broers en zus weten de aanval af te slaan en nog eens drie vampieren te doden. In de nasleep van de strijd bloeit er ook iets moois op tussen Leyland van Helsing en Mei Kwei. Ook Ching en Vanessa kunnen het steeds beter met elkaar vinden. 

Eenmaal aangekomen in het vervloekte dorp, blijken daar nog steeds mensen te wonen, kennelijk alleen om ontvoerd te worden door de lokale vampieren. Van Helsing en de broers bereiden zich voor op een slag tegen de vampieren en hun zombies. Het wordt een zware strijd en veel mensen komen om. Vanessa wordt gebeten en moet gedood worden door Chiang, die prompt zelfmoord pleegt. 
Dan wordt Mei Kwei ontvoerd door de laatste vampier om ook haar bloed op te zuigen in de tempel. Nadat deze vampier verslag is, laat Dracula zich ook nog zien, nog steeds in het lichaam van Kah. Maar ook deze wordt verslagen door Van Helsing. 

Conclusie

Tjee! Wat een bagger. Dit is echt een hele slechte film. De aankleding ziet er belachelijk en goedkoop uit, behalve Cushing en Chiang zijn er geen goede acteurs te bekennen, het verhaal is te onlogisch en '70's racisme en seksisme zijn ook niet meer wat het was. 



De plotgaten in het verhaal zijn nog wel het ergste. Het begint ermee dat in 1804 Dracula in het lichaam van Kah vertrekt naar China. Een eeuw later, in 1904 vertelt Van Helsing over zijn ervaringen met Dracula op de universiteit van Chongqing. Maar wanneer hebben deze avonturen dan plaatsgevonden? Tussen 1804 en 1904 was Dracula in China en Van Helsing niet. Maar goed, de tijd bijhouden is dan ook moeilijk. 
Verder lijkt iedereen ook te weten waarom Van Helsing beroemd is. Hij heeft Dracula verslagen. Zijn studenten aan de universiteit weten en socialite Vanessa Buren weet het ook. Maar hoe dan? Accepteren mensen zo makkelijk het bestaan van een ondood, bloedzuigend monster?
Daarnaast terroriseren de Zeven Vampieren hun omgeving, maar ze hebben ook een tempel, met taoistische priester (Kah), die het vervelend vindt wanneer de mensen niet langer de Vampieren gehoorzamen. Maar het is onduidelijk wat voor voordeel hij heeft bij het dienen van de Vampieren. 

En dan het racisme. Alle Chinezen zonder naam zijn laf en/ of crimineel. Alleen de Chinezen met een naam een Kung Fu opleiding zijn eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Verder zijn Chinezen met een Kung Fu opleiding duidelijk de beste vechters ter wereld en ze kunnen prima de Vampieren en hun Zombies aan. Maar kennelijk valt de Vampieren dreiging alleen weg te nemen wanneer er een blank man meegaat. Van Helsing is echt nergens voor nodig en had net zo goed thuis kunnen blijven. 
Het seksisme is ook niet fijn. De Chinese meisjes die door de vampieren ontvoerd worden, zijn er alleen maar om half ontkleed op een altaar te liggen en (op termijn) ontdaan te worden van hun bloed. Ook Vanessa Buren (Ege was een penthouse model) raakt steeds meer kleren kwijt in de loop van de reis. Gek genoeg waren interraciale relaties heel acceptabel in deze tijd, maar alleen als het ging om een blanke man en een Chinese vrouw. Vanessa en Chiang moeten beiden sterven. 

Doe iets anders met je tijd. Dit was echt erg slecht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten