Translate

zondag 15 maart 2015

Pendragon XXI - Blast from the pastIn deze sessie hebben we een gastrol. De zoon van een van onze spelers speelt mee. Hij speelt met Brikus, zoon van Sir Benno. De speler van Sir Benno heeft dit karakter al eens eerder gemaakt, omdat Sir Benno natuurlijk al wat ouder is en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft. Ideaal om even overgenomen te worden door een gast-speler.

Verder heb ik deze keer voor het eerste gebruik gemaakt van een complexere random events tabel in de Winterphase. We rollen erg vaak dat er familieleden verdwijnen en we wilden wat meer variatie. Hier heb ik een andere tabel vandaan getoverd. En hier is meer te vinden.

Inmiddels hebben we ook al weer twintig (XX!) gespeeld sinds we in januari 2013 voor het eerst bijeenkwamen. Ik vind dat we er even bij stil moeten staan.
...
En dan nu door naar het avontuur.

EDIT: Ik kwam er net achter dat ik me verteld heb, dit is sessie 21. sessie 20 is ongemerkt voorbij gegaan.

Pendragon Pagina
Geschiedenis tot nu toe
Benno van Steeple Langford
Brikus, zoon van Benno en Taxus
Caulas van Tisbury
Eliot de Wispelturige van Burcombe
Gilbert van Berwick St James
Ignaeus Livius van Broughton

16 mei, 498 A. D. , Sarum, Salisbury

Terwijl Hoge Koning Uther en Koning Bademagu van Somerset een huwelijkscontract wilden tekenen tussen Vrouwe Jenna van Salisbury en Koning Bademagu, kwam er een bediende binnenrennen om te vertellen dat Prins Arthur halfdood in een van de weiden lag, van zijn paard gevallen.
Uther ap Constantin
Hoge Koning van Brittannië

Bademagu
Koning van Somerset
Jenna
Vrouwe van Salisbury

Wanneer de ridders naar de weide rennen om kijken hoe het met de jonge prins gaat, zien zij dat hij in de weide ligt, waar het strijdros van Koning Uther alleen gehouden werd. Deze grote hengst is als alle strijdrossen enorm agressief en zou voor gevechten tussen de andere paarden hebben gezorgd, vandaar dat hij in een apart weiland stond.

Niet voor kleine jongetjes

Prins Arthur is nog maar een jaar of 7, veel te jong om bij zo een hengst in de buurt te komen. Maar kennelijk heeft hij dat toch gedaan, is erop geklommen en er toen weer afgegooid. Arthur heeft een eigen pony, die veel geschikter is voor hem. En die ook in een van de andere weiden te vinden is. Dus wat heeft hem bezield om bij het strijdros van zijn vader te gaan kijken? En waarom kreeg hij die mogelijkheid? Waar waren de staljongens die dit soort ongelukken moeten voorkomen?
Sir Ignaeus treedt doortastend op en zorgt ervoor dat er een kleine brancard geregeld wordt, zodat de jonge prins zo voorzichtig mogelijk naar het kasteel van Sarum vervoerd kan worden. Daar ligt hij in een kamer bij te komen van zijn avontuur. Het lijkt erop dat hij zal blijven leven, maar dat is meer geluk dan wijsheid.

Ondertussen heeft een jongeman zich gemeld bij de poorten van Sarum. Hij noemt zichzelf Brikus, zoon van Taxus. Hij is op zoek naar zijn vader, Sir Benno. Hij was eerst al bij Steeple Langford geweest, maar hoorde daar dat Sir Benno naar Sarum was gegaan.
Sir Benno ontmoet deze jongeman en de familiegelijkenis valt niet te ontkennen, maar Sir Benno is nooit getrouwd geweest, dus waar komt deze jongeman vandaan? Brikus onthuld dat 21 jaar geleden (in 477 A. D.) Sir Benno in het bos een ontmoeting heeft gehad met Vrouwe Taxus. Daaruit is Brikus voortgkomen. De afgelopen 21 jaar heeft hij bij zijn moeder geleefd, maar nu is het tijd dat hij ook zijn menselijke kant leert kennen. Hij wil graag tot ridder geslagen worden door zijn vader.
(Brikus is de zoon van een faerie en Sir Benno, vandaar dat hij ook verschillende Faerie eigenschappen heeft. En natuurlijk connecties via zijn moeder in het land van Faerie)Sir Benno is nooit getrouwd geweest en heeft geen eigen kinderen, maar familie is het wel het belangrijkste dat hij heeft (Love Family Passion van 20!). Vandaar dat hij erg geëmotioneerd is om te weten dat hij nu een zoon heeft! Hij wil maar wat graag zijn eigen zoon tot ridder slaan. Maar hiertoe is het wel belangrijk dat zijn zoon kennis heeft van de dappere geschiedenis achter het wapen van de familie van Steeple Langford.
Sir Benno verliest zich in een lang en onsamenhangend verhaal over de waarden van het ridderschap in combinatie met een mooie vrouw, een grote beer en een enorm vat bier.

Terwijl Sir Benno zijn zoon leert kennen en Prins Arthur herstelt van zijn verwondingen, vragen de andere ridders zich af wat er achter het ongeluk met Prins Arthur kan zitten. Was het wel een ongeluk of juist een regelrechte aanslag? Wie wil Prins Arthur uit de weg hebben?
Koning Madoc van Eburacum? Hij is nu Koning van Eburacum en omliggende landen, is dat niet genoeg voor hem? Bovendien is hij erkend als oudste zoon van Hoge Koning Uther, is Arthur echt een bedreiging voor hem?
Koning Lot dan? Die was altijd buitengewoon ambitieus. Maar wat heeft hij te winnen bij de dood van Prins Artur. Meer chaos? Dat zou hem wel uitkomen.

Die avond stelt Sir Benno zijn zoon Brikus voor aan Hoge Koning Uther. Uther is onder de indruk van deze knappe jongeling, die de trots moet zijn van zijn vader. Hij mag zich gelukkig prijzen met zulke koene ridders in zijn dienst.

Die avond brengt Brikus door in de kathedraal van Salisbury. Hij voelt zich daar wonderwel thuis, aangezien deze kathedraal is gebouwd met input van de heidense Sir Eliot en de christelijke Sir Caulas. De oecumenische sfeer spreekt hem zeer aan (Energetic succes, als half-fairy heeft hij wel last van klokgelui, -5 op alles soorten rolls wanneer hij een klok hoort luiden).
Sir Benno ziet erop toe dat hij de andere leden van zijn familie niet verwaarloosd. Hij is nu ook de voogd van de kleine Morgaine en hij neemt de moeite om haar mee te nemen naar de kamer waar haar kleine broertje slaapt. Prins Arthur is er beter aan toe, maar hij slaapt nog steeds. Morgaine vertelt dat er eerdere aanslagen zijn gepleegd op de kleine prins. Hij is een keer vergiftigd. Iemand probeert chaos te creeëren door hem uit de weg te ruimen. En misschien de weg vrij te maken naar de troon van Logres of misschien zelfs heel Brittannië.
Ze verzucht dat ze wilde dat ze nog in Cornwall was.
Sir Benno bedenkt dat het hoog tijd wordt om Arthur ergens onder te brengen waar hij veilig is, waar iedere vreemdeling op zal vallen en waar de kleine prins scherp in de gaten gehouden kan worden. Maar ook bij iemand die volstrekt ambitieloos is en de aanwezigheid van de kleine prins niet in zal zetten voor politiek gewin. Sir Benno dacht daarbij aan Sir Ignaeus, maar die is inmiddels aangewezen als regent voor de jonge Robert. En niet onopvallend genoeg meer.

Sir Ignaeus ziet in de aanval op Prins Arthur de hand van Koning Lot, die heeft baat bij chaos, hoewel hij waarschijnlijk nooit Koning van Logres kan worden, laat staan Hoge Koning.

17 mei, Pinksteren


Vandaag is het Pinksteren, De dag begint met een mis in de kathedraal van Salisbury. Aan het einde van de mis treden Koning Bademagu en Vrouwe Jenna met elkaar in het huwelijk, tot grote opluchting van alle aanwezigen. Een mogelijke oorlog tussen Somerset en Salisbury is hiermee van de baan.
Daarna is het tijd dat jongemannen tot ridder worden geslagen. Zoals altijd zijn er verschillende jongemannen die hiervoor in aanmerking komen. Maar de meest vooraanstaande is natuurlijk Brikus, zoon van Sir Benno. Na de ceremonie en de ridderslag door zijn vader, staat hij op als Sir Brikus en zal hij zijn plaats onder zijn mede-ridders innemen. Zijn vader geeft hem het landgoed Botley in leen, dat hijzelf in 495 van de Gravin van Rydychan in leen kreeg, voor verleende diensten.

Sir Brikus,
zoon van Benno en Taxus

Sir Brikus probeert nog in vliegende vaart op zijn paard te springen, maar dat lukt hem niet. Desondanks maakt hij een goede indruk en is dit een van de beste dagen van zijn leven.
De rest van de dag is een groot feest, er is een huwelijk te vieren, wat reden is om allerlei suggestieve liedjes van stal te halen. Hoge Koning Uther en zijn Koningin Ygrainne zijn ook aanwezig bij het feest. De onwaarschijnlijke schoonheid van Ygrainne, die er in 491 A. D. voor zorgde dat Uther ten strijde trok tegen een van zijn eigen hertogen, is nog niet verminderd. Sir Eliot ziet haar nu voor het eerst langdurig van dichtbij en is aardig van haar onder de indruk (Amor Ygrainne 11), maar nog niet zo erg als Sir Gilbert (Amor Ygrainne 17).

Sir Eliot papt aan met een hofdames van Ygrainne en die laat vallen dat zowel zij als Koningin Ygrainne als heidenen niet gelukkig zijn aan het steeds christelijker wordende hof van Koning Uther. Sir Eliot is ook heidens en kan zich daar wat bij voorstellen.
Sir Gilbert heeft zoals altijd de Saksen aan zijn hoofd. Hij maakt nu van de gelegenheid gebruik om een speech te geven. Het is vrede tussen de Koningen van Brittannië, onder de rechtvaardige Hoge Koning Uther. Het is nu tijd om de Saksen het land uit te gooien, te beginnen in Kent! Sir Eliot die ook een diepe haat voor de Saksen koestert, is het geheel met hem eens en stormt meteen naar buiten om Saksen te doden!

Sir Gilbert heeft in de nasleep van zijn succes met zijn speech een kort gesprek met de Koningin. Dit is een moment dat hij voor de rest van zijn leven zal koesteren.
Sir Caulas papt als Kanselier aan met de Kanselier van Hoge Koning Uther.
Sir Benno en de kersverse Sir Brikus nemen geen deel aan de festiviteiten. Zij willen tijd met elkaar doorbrengen. Dat doen zij door Prins Arthur te bewaken, samen met Morgaine. Het valt hen op dat de hele avond niemand komt kijken naar de Prins. Alleen Morgaine lijkt om hem te geven. Hij wordt door zijn vader en moeder volledig emotioneel verwaarloosd. Dat kan niet goed zijn voor zo een kleine jongen.

Intussen is Sir Eliot in volstrekte razernij (Passion Hate Saxons) naar buiten gerend, op zijn paard gesprongen en naar het zuiden gereden, op zoek naar Saksen om af te slachten. Maar in de bossen ten zuiden van Salisbury komt hij geen Saksen tegen. Wel een beer, maar in het donker denkt hij nog steeds dat het een Saksische beer is. Dapper als hij is (Valorous Critical) hakt hij de beer al snel in stukken.
Nog niet uitgeraasd stormt hij door op zijn paniekerig paard. Hij komt een reus tegen. Maar ook deze hakt ridder Eliot snel in de pan.

18 mei

Sir Benno vraagt aan Koning Uther of het mogelijk is dat Prins Arthur ook in zijn huishouden wordt geplaatst, bij zijn zuster, Morgaine. Koning Uther wijst dit verzoek af, maar hij is het eens met Sir Benno dat het niet veilig is voor Arthur aan het hof in Caerleon. Hij laat Arthur plaatsen in het huishouden van Sir Gilbert van Berwick St. James.
Het plan leeft onder de ridders om volgend jaar een aanval te doen op Kent, zoals Sir Gilbert in zijn geïnspireerde speecht van de vorige avond al voorstelde.

Winterphase 498/ 499

Bradwina van Berwick St. James overlijdt aan een kinderziekte, zij was de dochter van de eerder overleden Grigor van Berwick St. James en de nicht van Gilbert.
Sir Gilbert is nog niet uit de problemen. Zijn vrouw Indeg verlaat het landgoed Berwick St. James, het gerucht gaat dat dit met een minnaar is. Zij heeft ook geld meegenomen.
Het gerucht gaat dat Sir Elias, een jongere broer van Sir Eliot, in het geheim een necromantiër is en zich inlaat met de doden. Aangezien Sir Eliot een heiden is en Annwn, de wereld van de doden wel vaker contact heeft met die van de levenden, ziet hij het probleem niet zo. Aan de andere kant, Christenen hebben een heel duidelijk idee over de doden laten rusten. Het kan zijn dat Elias met hen in de problemen zal komen.
Antony Livius, de jongere broer van Sir Ignaeus, krijgt een meisje, Gloria.
Sir Maurel, een oom van Sir Caulas doodt zijn vrouw. Sir Caulas moet wel optreden tegen deze misdaad en al snel hangt zijn oom te bungelen aan het touw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten