Translate

vrijdag 28 juni 2024

Call of Cthulhu V - Naar Aquae Sulis

Na het verslaan van Apep gaan de geschokte Romeinen naar Aquae Sulis, om te bekomen van hun avonturen. Maar wat zal hen te wachten staan in deze uithoek van het Romeinse rijk?

Draco Silvius Dorso - Patriciër
Gaius Valerius Lucanis - Wetenschapper in dienst van Draco Silvius Dorso (niet aanwezig)
Vibus Norbanus - Ziener in dienst van Draco Silvius Dorso (niet aanwezig)
Proclus Servilius Adventus - Ex-slaaf van, maar nu als bankier in dienst van Draco Silvius Dorso.
Marcus Livius Cicero - Senator en rivaal van Draco Silvius Dorso


Ante Diem XVII Mensis Aprilis in het Eerste Jaar van het Consulschap van Hadrianus en Caesar of 898 Ab Urbe Condita, Iunnu

Nadat de Romeinen in Iunnu Apep hebben verslagen en de wereld opnieuw gecreëerd hebben, keerden zij terug naar Iunnu. Daar bleken nog meer aanhangers van de Nubische tovenaar en de cultus van Apep die avond een aanval te hebben uitgevoerd op de Tempel van de Zon. Een opgewonden jongeman uit Iunnu vertelt dat zij links en rechts cultisten over de kling joegen, maar vlak voor zonsopgang hoorden zij de eenzame kreet van een reiger, of een kraanvogel. En alle cultisten vielen dood neer. 
Priester Omari is de enige die nog in leven is. Hij dankt de Romeinen voor hun moeite en geeft hen twee stenen tabletten, met daarop het ritueel voor de Verbanning van Apep. Vibus Norbanus wil het ritueel van de Verbanning van Apep meteen vertalen in twee andere talen, Grieks en Latijn. En in steen laten uithakken (als een Steen van Rosetta). Maar helaas is hij slechts een Toekomstvoorspeller en is zijn beheersing van Grieks en Latijn misschien niet zo goed als hijzelf hoopt. Gaius Valerius Lucanis wil ook een vertaling van de Verbanning van Apep maken, in het Latijn, op papyrus. 

Nog een dag later verschijnt er dan eindelijk een cohort van Romeinse soldaten uit Alexandrië. Zij stellen snel orde op zaken. Laatste cultisten verdwijnen in het gevang, de geheime tempel van Apep in de moerassen wordt volledig vernietigd en de Romeinen worden bedankt voor hun alerte optreden. Maar het feit dat deze cultisten zo makkelijk voet aan de grond konden krijgen in de graan - mand van het Romeinse rijk en ook nog Romeinse Matrones wisten te verleiden baart iedereen zorgen. Draco Silvius Dorso en Marcus Livius Cicero krijgen het welgemeende en dringende advies om bij te komen van deze gruwelijkheden. Aan de rand van het Romeinse Rijk, Britannia of zo. Ver weg, lekker rustig. 

Ante Diem X Kalendas Mensis November in het Eerste Jaar van het Consulschap van Hadrianus en Caesar of 898 Ab Urbe Condita, Aquae Sulis

Marcus Livius Cicero en Draco Silvius Dorso hebben de hint van hun meerderen begrepen. Zij en hun huishouden verlieten AEgyptus en trokken met een omweg door Rome door naar Britannia. In het kuuroord en heiligdom van Sulis Minerva komen zij weer op krachten. Hier komen weldadige warme bronnen uit de grond en ook voor de Romeinse bezetting van Brittania was deze plaats een heiligdom voor de lokale stammen. 


Nu is het een belangrijke plaats en bedevaartsoord in Zuidelijk Britannia geworden en veel Romeinen en Brits - Romeinen komen ook naar Aquae Sulis. Marcus Livius Cicero en Draco Silvius Dorso hebben flink aanspraak. 

Marcus Livius Cicero overweegt om zich hier voor langere tijd te vestigen. De politieke intrige van Rome heeft zijn glans verloren. Proclus Servilius Adventus is natuurlijk net getrouwd met zijn Elenys, die ook uit deze streek komt. Ook hij zou hier langere tijd willen blijven. Om de omgeving te verkennen, met het oog op de aanschaf van een Villa of een bescheidener woning, huurt de groep een gids in, Drust. Hij leidt hen rond in de omgeving. 

Ante Diem IX Kalendas Mensis November

Drust neemt de Romeinen ook mee naar een imposante cirkel van Stenen op een dagreis van Aquae Sulis, ideaal voor een kort tripje. Het is een cirkel van Stenen die meer dan manshoog zijn, en ruw zijn uitgehakt. Ook zijn de Stenen duidelijk niet van hier, en moeten over een grote afstand vervoerd zijn. De Romeinen zijn wel enigszins onder de indruk van de brute grofheid van de Stenen, maar in Egypte hebben zij veel grotere, mooiere en bewerkte stenen gezien. Toch lopen zij even rond tussen de stenen, terwijl Drust een uitleg geeft. 


Gaius Valerius Lucanis realiseert zich dat de oude barbaren zo dom nog niet waren. Verschillende van deze Stenen zijn zo gepositioneerd dat de eerste stralen van de zon op deze Stenen zullen vallen. Vooral de zomerzonnewende werd door deze barbaren gezien als een belangrijke tijd. Maar ook de Winterzonnewende was waarschijnlijk te voorspellen met hulp van de Stenen. Drust leidt de Romeinen ook rond en wijst hen niet alleen de grote Stenen aan, maar ook een kleinere cirkel met kleinere Stenen een grote greppel en de resten van houten palen in een grotere cirkel. 

Terwijl de Romeinen zo ronddwalen tussen de Stenen van de oude heiligdom door, ziet Vibus Norbanus ineens iets staan op een van de platte stenen in de steencirkel. Hij bekijkt het beter en ziet dat het een klein mannetje is, gemaakt een rijshout, een pop. Welk kind heeft hier zijn pop achter gelaten? Of is het geen pop, maar een offer. Generaal Gaius Julius Caesar schreef ook al over de barbaren die mensenoffers brachten, door grote poppen van rijshout te verbranden. Is dit een offer in het klein? 



Wanneer Drust de pop ziet, verbleekt hij. Hij probeert onmiddellijk de groep weg te krijgen van de steencirkel, met onsamenhangend gepraat over andere Stenen en steencirkels. Dit maakt de situatie alleen maar verdachter in de ogen van Vibus Norbanus. Deze Steencirkel is duidelijk een heiligdom van de barbaren, en gericht op de bewegingen van de hemellichamen. De equinox die de herfst aankondigt is al geweest, een week of vijf geleden. De Zonnewende van de winter is over een week of acht. Tussen die twee, ligt nog een groot, heidens feest, wanneer ze het einde van de zomer en het begin van de winter vieren. Alle planten worden van de akkers gehaald, alle dieren geslacht en het vlees gerookt, gepekeld of tot worst gemaakt. En de goedgunstigheid van de goden voor een strenge winter moet natuurlijk afgesmeekt worden. 

Vibus Norbanus deelt zijn vermoedens met de rest. Marcus Livius weet dat de Generaal Gaius Julius Caesar schreef over de druïden die de offers brachten in de Rijshouten mannen. En zij waren de spirituele leiders van het land. Nog geen tachtig jaar geleden was er in dit land ook een grote opstand, die met veel moeite werd neergeslagen. Als er weer Rijshouten mannen gemaakt worden, kunnen we dan ook weer een opstand verwachten?

De lol is er wel af voor vandaag en de Romeinen besluiten om onderdak te zoeken. Sarum is een nabij gelegen versterkt dorp. In een Taberna weten zij een paar kamers te huren. Zij willen nog gebruik maken van een avondmaaltijd. De bewoners van Sarum komen ook naar de Taberna om wat bier de drinken. De Romeinen hebben het gevoel dat ze niet echt welkom. De lokale bewoners kijken hen steeds dreigend aan, zeggen weinig en drinken hun lauwe bier in stilte. 

Ante Diem VII Kalendas Mensis November    

De volgende morgen besluiten de Romein terug te keren naar Aquae Sulis. Ze maken zich ernstig zorgen en vragen zich af of zij hier ook te maken zullen krijgen met een nieuwe opstand tegen het Romeinse Rijk. 
Vibus Norbanus leest weer de vlucht van de vogels. En hij zich zichzelf als een boom, die wortelschiet, zaad maakt en binnen de kortste keren is Britannia bedekt met een groot woud. Hij besluit dat hij in Britannia moet blijven. Ook Marcus Livius Cicero wil zich vestigen in dit land. Hij zoekt een Deacon en laat hem weten dat hij genoeg land wil kopen om een Villa met omliggende landerijen op te kunnen bouwen. De Deacon raadt hem land in de buurt van het gehucht Broughton aan. Ook Draco Silvius Dorso is op zoek naar een landgoed. Hij kiest voor een plek buiten Bath, in de buurt van 
Corinium Dobunnorum
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten