zondag 2 december 2007

Havermout, gezond én lekker

Voor die mensen die havermout maar niets vinden. Dit is een recept van mijn grootmoeder en heel erg lekker. En gezond, vanwege de havermout.


Benodigdheden
  • 1 cup bloem
  • 1 1/4 cup bruine suiker
  • 2 cup havermoutvlokken
  • 1 cup geraspte kokos
  • 225 gr boter
  • 1 theel. bicarbonaat van soda
  • stroop naar smaak
Bereiden
  • Een cup is een inhoudsmaat. Op sommige maatbekers staat hij aangegeven. (Ik heb het op een hele goedkope van de Marskramer), maar je kunt ze ook los kopen.
  • Bicarbonaat van soda ook wel baking soda, is een middel dat enorm gaat bruisen wanneer het nat wordt. Het is een wit poeder dat ik in de toko koop. (Droog bewaard is het eeuwig houdbaar).
  • Meng de bloem, bruine suiker, havermout en kokos in een kom door elkaar. Mengen met een lepel is voldoende. Wanneer je een keukenmachine gebruikt gaan de hevermoutvlokken kapot en verliezen de koekjes hun samenhang.
  • Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje, voeg de bicarbonaat van soda toe, voeg de stroop toe. Roer tot het flink gaat schuimen en in volume toeneemt.
  • Roer het botermengsel door het havermout mengels en meng goed.
  • Stort het losse deeg op een bakplaat en druk stevig aan.
  • Zet de bakplaat in een oven en bak 20 minuten op 180 oC.
  • Haal de plaat koek uit de oven en laat afkoelen.
  • Hak de koek in stukken die makkelijker te eten zijn.
De koek kruimelt enorm, maar is wel heerlijk. En gezond, vanwege de havermout.