Translate

zondag 10 mei 2009

Poppenhuis

Zoals ik al eens eerder vertelde, kijk ik graag wat TV series. Momenteel ben ik verslingerd aan de serie Dollhouse (2009 - 2010).

Dollhouse is weer een TV serie van de maker Joss Whedon, de man die ons ook Buffy the Vampire Slayer, Angel en Firefly heeft gebracht. Verder zijn er belangrijke rollen voor Eliza Dushku (Buffy, Angel), Fran Kranz (The Village), Amy Acker (Angel) en Dichen Lachman.

Vooral Buffy maakte in haar tijd een verpletterende indruk. Een jong blond meisje heeft als geheime missie het doden van vampieren en ander occult gespuis. Hoe combineert zij dit met een leven als tienermeisje in de VS? Ze heeft vrienden, gaat naar school en heeft een familieleven.


Ook Firefly was een vreemde, nieuwe combinatie van Western en SF. Een groepje 'outlaws' zwerft door de ruimte, op zoek van klus naar klus. Hoewel ze beschikken over een ruimteschip dat de afstanden tussen planeten kan overbruggen, zijn de planeten zelf soms erg onderontwikkeld. Mensen leven met eenvoudige technologie├źn als paard en wagen.

Spoilers

Dollhouse is weer een vreemde serie, die futuristische elementen combineert met alledaagsheid. Aan de ene kant een sinistere multinationale corporatie (zijn er ook andere?) die mensen ontdoet van hun eigen persoonlijkheid door middel van onduidelijke electronische manipulatie. Deze mensen die ontdaan zijn van hun eigen persoonlijkheid, kunnen dan weer voorzien worden van een nieuwe persoonlijkheid, met een combinatie van allerlei gewenste eigenschappen en vaardigheden. Dit zijn de zogenaamde "Dolls".
Deze Dolls worden dan voor kortere of langere tijd verhuurd aan mensen die om de een of andere reden gezelschap willen van iemand met een bepaalde persoonlijkheid. Het kan dan gaan om ordinaire prostitutie (iemand wil de perfecte vriendin voor een aantal avonden) of een inbreker om een bepaald voorwerp te stelen.
Natuurlijk gaat er van alles mis. De technologie is nog zeer experimenteel. Het is onduidelijk in hoeverre de oorspronkelijke persoonlijkheid te wissen is, het is onduidelijk hoeveel van de "nieuwe" persoonlijkheden blijft hangen op termijn. Ook lijken bepaalde drugs en medicijnen onvermoede effecten te hebben. Confrontaties met mensen of situaties uit het verleden van de oorspronkelijke persoonlijkheden of de nieuwe persoonlijkheden lijken ook onvoorspelbare gevolgen te hebben.

Tot zover de futuristische aspecten. Er spelen ook vormen van conflict die we al kennen, zoals economische en politieke machtsspelletjes op allerlei niveau. De sinistere multinationale corporatie doet natuurlijk gewoon in mensenhandel. De dolls worden van de straat geplukt en min of meer gedwongen om hun persoonlijkheid op te geven en zich te onderwerpen aan de vreemde wensen van allerlei verschillende klanten, die niet altijd frisse plannen hebben. Dat is niets nieuws, in de wereld van mensenhandel gebeurt dit momenteel ook.
Ook zijn er allerlei krachten die meer willen weten over het Dollhouse, zoals de FBI en NSA. Maar wat hun doel dan weer is met deze kennis is onduidelijk. Willen zij orde en wetten handhaven en optreden tegen de misdaden die gepleegd worden door de Dollhouse? Of willen zij de geavanceerde technologie voor hun eigen sinistere doeleinden gebruiken? Spionnen of soldaten creeeren?

Om de spanning tot een kookpunt te laten stijgen is de allereerste doll, genaamd "Alpha" volledig doorgedraaid. De oorspronkelijke persoonlijkheid was al niet stabiel. Daarna heeft hij op de een of andere manier verschillende persoonlijkheden inzichzelf weten te verenigen. Toen dat eenmaal gelukt was, is hij (uiteraard) op een moorddadige queeste gegaan. Wie zal hem tegenhouden voor hij nieuwe slachtoffers maakt?!

De eerste serie van Dollhouse is nu net afgelopen. Het is nog de vraag of de serie een vervolg krijgt. Er zijn in elk geval genoeg aanknopingspunten om het verhaal verder te laten lopen. De serie is goed gemaakt. Het verhaal is spannend en naargeestig. Alle reden dus om te gaan kijken als je de kans krijgt.

Dollhouse

3 opmerkingen:

  1. Klinkt goed! Jammer dat ik dit soort dingen altijd verneem als de serie al is afgelopen. Welke zender vertoonde dit?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee die Stijn,
    Kijk ik pik wel hints op. Het is in NL nog niet op de buis geweest.

    BeantwoordenVerwijderen