Translate

zondag 28 januari 2018

Voorzichtig begin

We kunnen nog niet echt van een winter spreken, maar ik bereid me toch al voor op het komende tuinierseizoen. Dit weekeinde heb ik wat gedroogde tuinbonen van vorig jaar geweekt en in kleine potjes gezaaid. Ze staan nu in mijn vensterbank. Hopelijk kan ik ze eind volgende maand uitplanten. Ik heb ook nog wat tuinbonen achtergehouden, en die gaan begin maart meteen de volle grond in. Dan krijg ik een wat mee gespreide oogst.

Tuinbonen van vorig jaar,
de rode zijn Karmazyn,
de groene de Crimson Flowered

Dit jaar zaai ik twee soorten tuinbonen (net als vorig jaar). Een de ene kant de 3e generatie Crimson Flowered tuinbonen, die geven groene bonen, maar rode bloemen. Ieder jaar houd ik er een paar achter, droog ze en haal ze weer tevoorschijn, wanneer het weer tijd is om te zaaien. En dan ook nog de Karmazyn tuinbonen, met de normale witte bloemen, maar fel roze boontjes (die bruinig worden na koken). Die zijn van een 2e generatie.

En via +Vreeken's Zaden heb ik ook een bestelling gedaan voor kapucijners, dus die hoop ik dit jaar ook eens vers te kunnen eten. Maar daar moet ik nog even op wachten.



zaterdag 20 januari 2018

Verse uitdaging - Parsifal

De afgelopen twee jaar heb ik mezelf twee verschillende uitdagingen opgelegd. Een om te kijken of ik elke week peulvruchten kon eten in het jaar van de peulvrucht en een om te kijken of ik elke maand een boek uit mijn jeugd kon herlezen. Beiden vond ik leuke uitdagingen en voor dit jaar wil ik mijzelf een nieuwe uitdaging opleggen. Ik wil iedere maand een film over Koning Arthur en zijn ridders kijken.
Al jaren speel het met wat vrienden het Pendragonrollenspel. En van de avonturen van Koning Arthur en zijn vrienden zijn natuurlijk veel verschillende films gemaakt. Dus ik krijg het jaar wel vol.

Amfortas (Links knielend) wordt aangewezen als de bewaker van de Graal

Over de film

De eerste film die ik wil bespreken is Parsifal, gemaakt in 1912. Laat dat jaartal even op je inwerken. Meer dan 100 jaar geleden.
...
Film, als in bewegend beeld door middel van een band van celluloid film was pas echt mogelijk zo rond 1880. Een eerste filmmaatschappij ontstond pas in 1894 en de eerste films werden voor geld vertoond in 1895. En 17 jaar later was er een film van 50 minuten die een van de belangrijkste opera's van die tijdsperiode (Parsifal van Richard Wagner) naar het grote doek wilde brengen. Via youtube en Eyefilm is een kopie van die film nog beschikbaar. De versie die ik keek was zonder geluid. Maar gelukkig kun je eindeloos Parsifal de opera luisteren via Spotify.

En dit is nog niet eens de eerste verfilming van een Arthur verhaal of een Parsifal verhaal. In 1904 werd er ook al een poging gewaagd.


Plot (spoilers)

De film opent met een stoet van ridders die naar een kathedraal gaan. Daar wijst de Bisschop van Monsalvato ridder Amfortas aan als Heer van de Graal, een belangrijke verantwoordelijkheid. Een duif verschijnt op de Graal om de zegen van God te symboliseren (en een special effect!). De twee tovenaars Klingsor en Kondry spannen al meteen samen om Amfortas tot zonde te verleiden, dan wel de Graal te stelen.

Kondry laat zich vastbinden en mishandelen door een groep bandieten, op een weg waar Amfortas langskomt. Hij bevrijdt haar (klassieke Wounded Gazelle Gambit). Kondry speelt daarna meesterlijk in op het ego van Amfortas. Amfortas neemt Kondry mee naar zijn kasteel. Er wordt gekust!
Een engel ontzegt Amfortas toegang tot de Graal

Gauw gaat Amfortas naar de Graal om te zien welk effect zijn transgressie heeft gehad. Maar een vrij stoere engel ontzegt hem de toegang en verdwijnt dan (alweer een special effect!). Amfortas stort ter aarde en krijgt meteen een geheimzinnig ziekte die hem erg verzwakt.
Amfortas wordt naar huis gebracht en hij biecht bij de Bisschop, die hem streng de les leest.

De bisschop en Amfortas vragen God om een nieuwe bewaker van de Graal en zij krijgen een visioen van Parsifal. Parsifal slaapt op dat moment langs een meer, maar hij wordt gewekt door een engel en vindt een speer. Hij gaat op pad. Zijn moeder vindt het maar niks dat hij op pad wil en probeert hem tegen te houden, tevergeefs.
Op zijn reizen komt Parsifal een ridder tegen, die hem alles leert wat hij moet weten over ridderschap. Parsifal neemt de uitrusting en wapens van zijn vader op, en trekt de wereld in.
Kondry (L) en Klingsor (R) zien Parsifal in hun magische spiegel.

Maar de tovenaars Klingsor en Kondry zitten ook niet stil. Met hun magie bemerken zij Parsifal en willen hem ook in het ongeluk storten. Klingsor en Kondry doen zich voor als edelen en sluiten vriendschap met Parsifal.
Ondertussen herkent de bisschop Parsifal uit zijn visioen. Hij verteld Parsifal over de Graal. De kelk waarmee het bloed van Jezus werd opgevangen (Hij wordt nog even realistisch geprikt door een enge romein). Engelen brachten deze kelk naar het kasteel van de Graal, waar Amfortas Koning was over de Graal. De bisschop is blij dat hij Parsifal gevonden heeft, deze kan de plaats van Amfortas innemen.
Klingsor laat er geen gras over groeien en probeert Parsifal meteen uit de weg te ruimen. Maar Parsifal laat zich niet zo makkelijk verslaan. Parsifal verlaat Klingsor en Kondry en gaat op weg naar de kerk van de Graal. Onderweg wordt hij weer onderschept door Klingsor, die ditmaal in de gedaante van een oude man Parsifal op de verkeerde weg stuurt.
Eenmaal in de tempel zelf proberen Klingsor en Kondry Parsifal ook te verleiden. Maar Parsifal is daar wat minder gevoelig voor dan Amfortas.
In een laatste poging om Parsifal uit de weg te ruimen, roepen Klingsor en Kondry een paar mannen of duivels op, die Parsifal moeten doden. Maar Parsifal verslaat hen allen.

Amfortas is niet meer in staat om het wonder van de Graal op te roepen. Maar Parsifal komt op tijd en wanneer hij zich bij de Graal voegt, manifesteer de Heilige Geest zich wel.

Mening

Voor een oude film uit 1912 is dit nog een heel respectabele film. Het tempo ligt extreem laag, het acteerwerk is wat overdreven, zoals altijd bij stomme films. Maar het verhaal, wanneer je er eenmaal een beetje inkomt, is aangrijpend en er zijn verschillende special effects te zien.
Kondry is overtuigend als verleidster van Amfortas en Parsifal. De wanhoop van Amfortas over het overtreden van de regels is ook invoelbaar. En de jonge Parsifal in zijn barbaarse kledij, voor hij een ridder wordt, is lekker enthousiast.


Maar het blijft wel een stomme film uit 1912 en soms zijn de motivaties niet goed te volgen. Waarom willen Kondry en Klingsor de Graalridders verleiden en in het ongeluk storten? Zelf kunnen zij niets met de Graal. Waarom is Parsifal immuun voor de verleidingen van Kondry?
Kijk hem vooral voor de curiositeitswaarde.


zondag 14 januari 2018

Pendragon - LIII - Koningen in Bretagne

Er is weer een nieuw jaar begonnen en daarmee starten we met het vijfde jaar van onze Pendragon campagne. En dat betekent dat we in de afgelopen 5 jaar 52 afleveringen gehad hebben (iets meer dan 10  per jaar) en daarmee door 34 spel-jaren heen gegaan zijn. Ik mik erop om per sessie een jaar af te ronden, hoewel dat lang niet altijd lukt. Als we in dit tempo doorgaan, hebben we nog 46 jaar te gaan (de GPC stopt in 565) en doen we daar nog 5 jaar over en zijn we pas in 2022 klaar. Misschien het tempo toch maar iets opvoeren...

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Caulas, Duke van Salisbury
Edward van Burcombe
Gerben van Berwick St. James (Afwezig)
Ignaeus van Broughton


Brest, zomer 519

Caulas, Duke van Salisbury is met zijn invasiemacht en die van Morgaine, Duchess van Cornwall gearriveerd in Bretagne. Brest is ingenomen en nu willen ze de rest van Klein Brittannië veroveren op Koning Claudas van de Franken. Die heeft vorig jaar de Koningen Ban en Bohort gedood. Hiermee is Conan, zoon van Caulas en Dahut van Bretagne de enige erfgenaam van het Bretagne. En misschien ook van Benwick. En die Franken zijn niet meer dan wat schoongewassen Saksen, dus daar hoeven ze geen rekening mee te houden. 

Koning Claudas

Caulas laat zijn leger optrekken naar Angers. Maar voor zij daar aan kunnen komen, moet zij eerst langs het Woud van Broceliande, een magisch woud, waar vreemde zaken gebeuren. Caulas weet al hoe laat het is en vraagt Morgaine om in de gaten te houden of er Fairie Invloeden zijn. Morgaine doet haar werk en lokaliseert een klein, heidens heiligdom in de buurt. Zij besluit dat Caulas en zijn hoogwaardigheidsbekleders daar maar een picknick moeten gebruiken. 

Wanneer Caulas en Morgaine daar zitten, met hun vrienden en persoonlijk gevolg, worden zij al snel gezelschap gehouden door twee zeer androgyne mensen met groen haar. Duidelijk Faerie. Iedereen zet zijn beste beentje voor. 
De Faerie lijken niet erg werelds. Zij weten dat Koning Claudas met zijn legers door Klein Brittannië trekken en dat hij een alliantie heeft met hun eigen koning, Oberon. Oberon zal met zijn strijders Klein Brittannië verdedigen tegen vreemde legers. En in ruil daarvoor zal hij 12 schildknaapjes krijgen, die bij hem in zijn Rijk zullen wonen. 
Verder zijn ze erg geïnteresseerd in de jonge ridder Edward, maar wanneer hij probeert te flirten met een van de Faerie, gaat er iets mis en verliezen ze alle interesse (Flirting Fumble, tsk tsk). 
Sir Ignaeus stelt de Faerie gerust. Zij zijn geen vreemd leger. Zij reizen hier in naam van Conan, zoon van Dahut, dochter van Ban en Malgven. Hij is de nieuwe koning van Klein Brittannië. Caulas en zijn mannen zijn hier alleen maar om te zorgen dat de kleine Conan zijn rechten kan opeisen.
Duke Caulas vraagt of de Faerie Oberon kunnen laten weten dat hij ook geïnteresseerd is in een afspraak met Oberon. Ook hij zou graag 12 schildknaapjes aanleveren, in ruil voor bescherming. 

Oberon

Even later verschijnt ook Koning Oberon met zijn gevolg. Hij is wel gecharmeerd van het aanbod van Koning Caulas. Hij hoeft weinig te doen en krijgt daar ook weer 12 mensen voor in zijn rijk. En Oberon is meteen geïnteresseerd in de slimme Ignaeus. 

Redelijk tevreden trekt Duke Caulas met zijn gevolg weer verder, tot zij voor de muren van Angers stuiten op een deel van het leger van Koning Claudas. Het komt bijna meteen tot een gevecht. Caulas ziet de wonderlijke troepen van Oberon tussen de manschappen van Claudas staan. Hij hoopt maar dat Ignaeus goed onderhandelt heeft, en dat zij geen strijd zullen hoeven leveren tegen de vreemde wezens van Faerie. 

1e ronde
First Charge is iets voor jonge, onervaren ridders. Caulas houdt zijn manschappen bij zich en geen van de ridders doet mee aan de First Charge. 

2e ronde
De ridders ploegen zonder veel problemen door een stel Hobilars heen. 

3e ronde
De ridders leveren slag tegen wat andere stoere ridders, maar dat levert niet heel veel problemen op. 

4e ronde
Een stel stoere huurlingen proberen nog een extra bonus te verdienen, maar de ridders zijn gewoon te sterk. 

5e ronde
De ridders weten door te stoten naar de lijfwachten van de Frankische generaals, en dat is voor het leger van de Franken het sein om terug te trekken. Zij trekken zich terug.

Claudas
Koning van de Franken

Koning Claudas komt met zijn leger persoonlijk kijken wat er aan de hand is in Klein Brittannië. Vorig jaar verliep de verovering nog zo vlot en nu lijkt er tegenstand te zijn. Het komt tot een ontmoeting tussen Koning Claudas en Hertog Caulas. 
Koning Claudas vraagt Caulas om de knie te buigen. Dan kan de jonge Conan  misschien Hertog van Brittannië worden onder Claudas. Maar Caulas gaat daar niet op in. Hij stelt juist voor dat Koning Claudas zich aan Arthur onderwerpt, zoals zoveel koningen dat de laatste tijd gedaan hebben. Maar daar voelt Koning Claudas niets voor. 
Ineens loopt de situatie volledig uit de hand, de beledigingen vliegen over en weer en dan staan Koning Claudas en Duke Caulas tegenover elkaar in een persoonlijk duel tot de dood! De twee mannen zijn aan elkaar gewaagd en het gevecht duurt lang en is bruut. Maar uiteindelijk bezwijkt Koning Claudas aan vele, kleine verwondingen. Duke Caulas is de overwinnaar. 

In verwarring trekken de Franken zich terug ten noorden van de Seine. De verovering van Klein Brittannië en Benwick is daarmee ongedaan gemaakt. Caulas installeerd zijn nog 8-jarige zoon in Rennes, als koning van Klein Brittannië en hij besluit om achter te blijven, om een oogje in het zeil te houden. Het regeren van Salisbury, Devon en Wessex laat hij over aan zijn zoon Pellogres (496). 
Indachtig hun afspraak vertrekken Sir Ignaeus, Sir Edward met zijn kinderen Edna (516) en Eliot (517) naar het Rijk van de Faerie. Wie weet wanneer zij ooit weer zullen terugkeren. 

Winterphase

Hoge Koning Arthur trok ten strijde tegen de Ieren en de Picten in Stangorre bij Alclud. Maar hij moest dat doen zonder zijn beste generaal en een groot deel van zijn leger. Stangorre valt onder de aanval van de Ieren en wordt onderdeel van de Dal Riada. 

Morgaine krijgt twee kinderen van haar heer Accolon, zij noemt hen Kayleigh Taxus en Greetje Buxus. 

Ignaeus krijgt ook nog een dochter, Poppeia. Maar bij het nieuws dat haar man na al die jaren kiest voor een leven bij de Faerie, sterft Balinette in het kraambed. 

In de familie Burcombe gaat Enida trouwen. 

zaterdag 6 januari 2018

Terugblik op de boeken

Vorig jaar legde ik mezelf een uitdaging op, om iedere maand een boek uit mijn jeugd te herlezen en eens te kijken wat ik me herinnerde van het boek en wat ik er nu van vind. Een hoop boeken zijn de revue gepasseerd. En een hoop ook niet. Zo heb ik mijn jonge jaren ook het een en ander van Greg Bear gelezen, of Roger Zelazny, Patricia McKillip en Robert Holdstock, die ook veel indruk hebben gemaakt.

Van sommige boeken begreep ik bij nader inzien niet meer wat ik er ooit in zag. Vooral bij de Netparasiet en Drakevlucht had ik dat. Waarom dacht ik ooit dat dat romantisch was? Van anderen zoals Kinderen van Moeder Aarde, Taran en de Toverketel en de verhalen van Narnia zie ik in dat het verhalen voor kinderen zijn, maar nog steeds erg goede verhalen. En sommige boeken blijven volledig overeind staan, zoals de Droomsteen en Het Rattenleger.

Al met al erg leuk om eens terug te kijken en terug te lezen. Maar voor het nieuwe jaar ben ik natuurlijk op zoek naar een nieuwe uitdaging om mezelf bezig te houden.

De Netparasiet
De Droomsteen
Het Relikwie
Kinderen van Moeder Aarde
Taran en de Toverketel
De Voorspelling
Faerie Tale
Het Betoverde Land achter de Kleerkast
Equal Rites
Het Rattenleger
Drakevlucht

vrijdag 5 januari 2018

Breiwerk

Een tijdje geleden vertelde ik hier dat ik aan de slag was gegaan met wol en een breipatroon omdat ik een nieuwe sjaal nodig had. En nu is hij af!

De sjaal

Een week of drie ploeteren met breinaalden, patroon en een peuter, die maar wat graag de naald uit het werk trekt, is hij dan eindelijk af. Toen nog na het wassen een avondje opgespannen plat laten rusten en toen was hij klaar voor gebruik.

Detail

Ik ben er erg blij. Hij is dik en warm en kriebelt niet. 

Voor de details, ik heb drie bollen wol Katia Polaris nr 64 gebruikt. Ik heb van Pinterest een ajourpatroon met ruiten gehaald. Het patroon herhaalde over 14 steken. Die heb ik 5 keer herhaald en toen nog aan beide kanten een rand van 4 steken. Dus de sjaal is 78 steken breed. Ik gebruikte naald nummer 4,5. 

donderdag 4 januari 2018

Oud & Nieuw 2017

Kerst is voorbij, de Spellendag is voorbij en nu is ook Oud & Nieuw voorbij en zitten we middenin het nieuw. Inmiddels hebben we ook wel een stevige traditie van het vieren van Oud & Nieuw bij ons in Malden. Vrienden +D+J en +R komen langs om vuurwerkgeweld, conferences en loterijen in Nijmegen te ontvluchten en brengen bij ons de middag en avond door met een film, spelletje, restanten van het kerstdiner en de spellendag en vuurwerk. En zo ook dit jaar.

Ik voel mezelf al gekker worden...

De belangrijkste variatie dit jaar, was dat we niet kozen voor Tales of the Arabian Nights, zoals in 2013, 2014, 2015 en 2016, maar voor Mansions of Madness van +Fantasy Flight Games. Maar verder was de middag en avond eigenlijk als alle andere. De kinderen keken naar de Live Action film Beauty and the Beast, ik maakte een stevige soep van het karkas van de Gans van het kerstdiner. De kinderen wilden niet gaan slapen en wij konden Mansions of Madness spelen. We kregen het niet af, maar we maakten foto's van de stand van zaken en spelen binnenkort verder.

Agatha Crane, klaar voor actie.

En om 00:00 feliciteerden we elkaar en keken we met ons allen naar het mooie vuurwerk. Onze achterbuurman was weer een half uur bezig met het mooiste spul de lucht in te schieten. Al met al weer een jaar succesvol afgesloten.

En wat voor een jaar. Er gingen weer veel te veel mensen dood, zoals Gordon Kaye, uit 'Allo 'Allo, wat ik nog keek in mijn jonge jaren. Verder konden we ook John Hurt (te veel om op te noemen, maar onder andere I Claudius, The Plague Dogs, The Black Cauldron, V for VendettaTinker, Tailor, Soldier, Spy (de nieuwe film), Only Lovers Left Alive en SnowpiercerBill Paxton (Agents of SHIELD), Chris Cornell (Soundgarden en AudioslaveRoger Moore (James Bond) en Michael Nyqvist (Millenium) begraven.
Maar er waren ook goede dingen. Zoals de briljante films Get Out en Baby Driver. En we hebben wat heerlijke vakanties en weekeindjes weg gehad, naar Haarlem, Normandië en gewoon lekker thuis. Dus we mogen niet klagen.

Nu eens zien wat 2018 ons zal brengen.

Oud & Nieuw 2013 - 2014