Translate

maandag 24 april 2023

Jonathan Strange and Mr. Norrell

Uit de bieb had ik een wel heel dikke pil geleend, Jonathan Strange and Mr. Norrell (2004) van Susanna Clarke, van wie ik eerder ook Piranesi heb gelezen. 


Spoilers

Dit boek is inmiddels bijna 20 jaar oud, maar ik was het ook nog niet eerder tegengekomen. Wees gewaarschuwd. 

Het boek begint in 1806 met een groep mannen die de Britse Magiërs van weleer bestuderen. Zij zijn ervan overtuigd dat magie nu is uitgestorven. Maar dan krijgen zij te horen van ene Mr. Norrell, die van hen eist dat zij stoppen met hun studies. Hij claimt de enige en laatste magiër in Brittannië te zijn. Hij levert strijd met hen in de Kathedraal van York. 
Na deze strijd gaat Mr. Norrell naar London, waar hij meer aandacht voor magie wil krijgen. Maar Mr. Norrell is niet heel sociaal vaardig. Als snel krijgt hij hulp van twee oplichters, Mr. Drawlight en Mr. Lascalles, die hem introduceren bij de juiste mensen. Hij krijgt dan de kans om de verloofde, Juffrouw Emma Wintertowne, van een vooraanstaand politicus, Sir Walter Pole, terug te roepen van de dood. Hiervoor komt hij wel in het krijt te staan bij een Faerie, De man met het distelpluishaar. 
Mr. Norrell gaat verder met zijn inspanningen om magie in Brittannië te doen herleven. De man met het distelpluishaar neemt elke nacht Lady Pole (née Wintertowne) mee naar de Faerie-feesten, samen met de bediende van Sir Walter Pole, Stephen Black.

Ondertussen krijgen Jonathan Strange interesse in Magie. En hij lijkt er aanleg voor te hebben. Ook hij trekt, met zijn vrouw Arabella Strange naar Londen. Daar gaat hij in de leer bij Mr. Norrell. En hij blijkt een vaardige leerlingen. En aangezien hij makkelijker in de omgang is dan Mr. Norrell, is hij ook geliefder bij allerlei ministers die magie willen gebruiken in de oorlog met Napoleon Bonaparte op het Europese vasteland. 
Na afloop van de Slag bij Waterloo keert Jonathan Strange terug naar huis. Zijn verschil van inzicht in magie met Mr. Norrell loopt steeds hoger op. Hun wegen scheiden zich. Als kort daarna Arabella ook nog sterft, is er weinig meer voor Jonathan Strange in Brittannië. Hij gaat zwerven door Europa. 

Maar de verschillende magische plots beginnen op termijn op elkaar in te werken. Lady Pole probeert Mr. Norrell dood te schieten, waarna meer mensen aandacht aan haar gaan besteden, en zij zich al vrij snel realiseren dat haar periodes van passiviteit magisch van aard zijn. In Italië komt Jonathan erachter dan zijn vrouw niet dood is, maar net als Lady Pole een gevangene is van de man met het distelpluishaar. En de rol van de lang geleden verdwenen Raven King, die over het magische gedeelte van Brittannië heerste, wordt plots ook weer belangrijk. 

Uiteindelijk komt alles samen. En een hoop problemen worden opgelost en magie is weer voor altijd terug in Brittannië. 

Conclusie

Een erg leuk boek dat spannende verhalen over magie verplaatst naar de tijd van de Napoleontische Oorlogen (een tijd waarover ook Jane Austen schreef), wat weer eens wat anders is dan de vroege Middeleeuwen. Het gaat niet alleen over magie bedrijven, maar ook over rangen, standen, klassenverschillen en het sluiten van een goed huwelijk. 

Verder is het ook een dik boek, en het is wel eens fijn om je tanden weer eens in een echt dikke pil te kunnen zetten, wanneer het buiten maar koud en regenachtig is. 

En toen kwam ik erachter dat het boek is verfilmd tot een miniserie in 2015, dus die moet ik ook maar eens opsnorren. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten