Translate

zondag 5 juni 2022

Piranesi

De lof van de bibliotheek wordt niet voldoende gezongen, ik heb alweer een ontzettend leuk boek uit de bieb kunnen halen. Het gaat om Piranesi van Susanna Clarke. Ik zag het boek liggen in de boekwinkel en vond de omslag zo leuk, maar toen besloot ik toch eerst even bij de bieb te kijken. 


Spoilers

Mensen, het boek is kort en leuk. Maar het is vooral leuk als je niet van te voren alle geheimen kent. Dus, ga het nou eerst lezen, voor je hier verder leest. Ik wacht wel. 
...
Je bent gewaarschuwd!
...

Het boek opent met de naamloze hoofdpersoon die in het Huis leeft. Het Huis is enorm, en de hoofdpersoon heeft in zijn dagboeken nauwgezet verslag gemaakt van alles wat hij meemaakt en van belang vindt. Zijn bestaan is vreedzaam en hij leeft in volledige harmonie met wat het Huis hem kan bieden. Maar wij als lezer hebben al vrij snel door dat er iets niet klopt. Zo denkt de hoofdpersoon dat het Huis het volledige universum omvat, desondanks weet hij toch de namen voor de wezens en voorwerpen die hij ziet op de de vele standbeelden in het Huis, terwijl hij deze wezens en voorwerpen nooit in het echt heeft gezien. Ook denkt hij dat er maar 15 mensen in de hele wereld zijn, waaronder hijzelf (en 13 dode lichamen). 
Verder heeft de hoofdpersoon regelmatig ontmoetingen met de Ander, een oudere man, die zich voordoet als zijn vriend. Samen zijn ze met een wetenschappelijk onderzoek bezig, ze willen het Huis volledig in kaart brengen. De Ander noemt de hoofdpersoon Piranesi, hoewel de hoofdpersoon niet denkt dat dit zijn echte naam is. 
Een tijd lang kabbelt het leven voor de hoofdpersoon zo voort, maar dan waarschuwt de Ander hem op een dag. Er is nog een persoon in het Huis. Deze persoon is gevaarlijk en zal waanzin brengen voor Piranesi. Als Piranesi dan op onderzoek uitgaat, begint hij vragen te stellen bij alles wat hij tot nu toe wist over de Ander, het Huis en zichzelf. En niets zal ooit nog hetzelfde zijn. 

Conclusies

Dit is een superleuk boek. Het is vlot geschreven en de hoofdpersoon is een prettig persoon om over te lezen. En het tempo van de ontwikkelingen gaat ook lekker snel. 
Verder is het mysterie volledig beschreven vanuit de beperkte blik van de hoofdpersoon, maar wij als lezers weten wel beter natuurlijk. Dat levert ook wat aangename spanning op. En het mysterie zit ook nog aardig ingenieus in elkaar. 

Het boek deed me denken aan wat andere boeken, die recent ook gelezen heb. Zoals The House of Leaves. Dit Huis is gelukkig iets aangenamer dan dat Huis. Het Huis waar Piranesi in woont en leeft is gelukkig iets aangenamer, maar is ook oneindig groot en oneindig oud. Verder deed het me ook denken aan Slade House. Dat was ook een huis dat mensen naar zich toe lokte en zorgde dat ze niet meer wegkonden. 

Dus, hop naar de bieb of boekwinkel en ga daar je nieuwe boek halen.  


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten