Translate

zaterdag 15 april 2023

High Treason

Het was weer tijd voor een slechte film via Jitsi. High Treason (1929) van Maurice Elvey en met Benita Hume, Humbertson Wright en Jameson Thomas. Deze film werd gemaakt toen geluid in films net populair werd, en kent een beetje een vreemde combinatie van overacteren en opzettelijk toegevoegd geluid. 


Verder is deze film gemaakt binnen 11 jaar na het einde van WOI en hing de dreiging van WOII al duidelijk in de lucht. Dat is ook duidelijk te merken aan het verhaal, het is een duidelijke anti-oorlogsfilm. 


Spoilers

De film opent met wat uitleg over de wereld. Het jaar is 1940 en de landen zoals we de kennen bestaan niet meer, maar de wereld is uiteengevallen in twee machtsblokken. Aan de ene kant de Verenigde Staten van Europa, bestaand uit Europa en hun (toen nog) koloniën in het Midden Oosten, Azië, Autralië en Afrika en Canada. Aan de andere kant staat het Keizerrijk van Amerika, bestaand uit de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Amerika. 
De relaties tussen beide machtsblokken zijn gespannen en komen tot uitbarsting wanneer bij een grenscontrole een dranksmokkelaar wordt neergeschoten en aan beide zijden van de grens gewonden vallen onder het douane-personeel. 
De spanningen tussen beide staten lopen hoog op, maar de Vredesliga, een soort lobbyclub van burgers die alleen maar vrede willen, roept op tot kalmte. Het incident lijkt met een sisser af te lopen. Maar een schimmige organisatie van wapenproducenten wil juist wel oorlog. Zij grijpen dit als hun kans om de spanningen nog verder op te laten lopen. Ze plegen een aanslag op de onderzeese treinverbinding tussen Frankrijk en Engeland, waarbij veel mensen omkomen. 
De President van Europa Stephen Deane (Gill) roept op tot mobilisatie tegen het Keizerrijk van Amerika en een oorlog lijkt nu ineens onafwendbaar. Dr. Seymour (Wright), voorzitter van de Vredesliga mobiliseert de leden van de Vredesliga om te demonstreren voor vrede. Zijn dochter Evelyn (Hume) probeert haar vriendje Michael Deane (familie van de President, het blijft wat onduidelijk? (Thomas)), een commandant in het Europese leger, te overtuigen geen gehoor te geven aan de oproep van zijn President. Maar dat kan niet, dat zou verraad zijn. Hun relatie loopt hierdoor op de klippen. 
De schimmige wapenhandelaren plegen nu een aanslag op de Vredesliga, in de hoop deze organisatie uit te kunnen schakelen. Dr. Seymour overleeft dat. Hij vraagt zijn dochter nog eenmaal te proberen de gedachten van Michael te veranderen, terwijl hijzelf nog eenmaal met de President gaat praten, die die avond in een televisie uitzending de oorlog zal aankondigen. 
Evelyn weet de voorbereidingen van het leger te vertragen. Maar Dr. Seymour heeft geen succes bij de President. Uiteindelijk ziet Dr. Seymour zichzelf genoodzaakt om de President neer te schieten. De oorlog is afgewend. Maar Dr. Seymour is een verrader.  

Conclusies

Dit is een erg slechte film. Kijk dit alleen wanneer je heel erg geïnteresseerd bent in Britse films uit de jaren '20 van de 20e eeuw. 



Het acteerwerk van de hoofdpersonen was zeer matig en houterig. Voor een oude film, die bedoeld was als stomme film kan ik een hoop vergeven. Maar veel van de bijfiguren in de film acteerden een stuk beter. Verder was het verhaal ook zeer naïef en matig. De oorzaken voor een wereldwijde oorlog werden heel sterk toegeschreven aan de persoonlijkheden en overtuigingen van individuen. En een wereldwijde oorlog kan dan ook afgewend worden door de mening van 3 á 4 personen te veranderen. Er was totaal geen oog voor de complexe historische, politieke en economische spanningen die leiden tot een oorlog. Met de dood van President Deane is geen enkel probleem opgelost. 

Een enorm pluspunt is wel de futuristische sfeer. We kijken in deze film naar hoe de makers uit 1929 dachten dat de wereld er in 1940 uit zou zijn. En dat is toch wel heel bijzonder gedaan. 
Zo zijn landen uiteengevallen in machtsblokken, met een Verenigd Europa, onder leiding van Londen aan de ene kant. Concrete ideeën over een Verenigd Europa werden al wel geopperd in de nasleep van WOI en de gruwelijke destructie die dat veroorzaakte. Maar echt concreet werd het pas na WOII met de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (dank u, Vroeger of Later).  
Verder was in 1940 een kanaaltunnel ook een feit. Serieuze plannen voor de Kanaal Tunnel bestaan al sinds de vroeg 19e eeuw en in de 1880's zijn er al serieuze proefboringen gedaan. En aan het begin van de 20e eeuw werden steeds serieuzere voorstellen gedaan. Maar pas in 1994 werd de tunnel echt operationeel. 
En tot slot gebruikte iedereen computerschermen om met elkaar te communiceren. In ieder bureau was een beeldscherm verwerkt, waarmee je kan videobellen met wie je maar wil. Onderzoek naar beeldschermen begon ook al in de 19e eeuw. Maar in de jaren '20 waren beeldschermen nog meer een grappig wetenschappelijk fenomeen, dan iets waar iedere persoon over zou kunnen beschikken, om een gesprekje met een vriend of collega te kunnen voeren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten