Translate

woensdag 29 juli 2015

Ik weet me geen raad met die overdaad

Glutney!
Hier heb ik al eerder geschreven over de enorme hoeveelheden courgette die ik van mijn moestuin weet te halen. Inmiddels heb ik zo een 12 kilo courgette uit de tuin gehaald. De meeste courgette gaar ik in de oven, met een paar teentjes knoflook. Daarna pureren en dan gaat het in bakjes de vriezer in. Later maak ik daar dan weer pastasaus (met een gesnipperd uitje en wat geraspte kaas), soep (met een uitje, melk en een bouillonblokje) of een souffle (met drie eieren, melk en wat kaas) van.
Verder heb ik nog geprobeerd courgette weg te geven aan de buurman, aan vrienden en aan mijn ouders. Maar toch hield ik nog over.

Gelukkig bracht Hugh Fearnley Whittingstall uitkomst. Je kunt van courgette ook chutney maken. Dus ik gooide een kilo courgette, met een kilo appels en een kilo tomaat in een pan. Dat samen met nog 500 gr ui, 500gr bruine suiker en 500gr rozijnen en 700ml witte wijn azijn en wat water en nog wat kruiden naar smaak (gember, kruidnagel, foelie, korianderzaad, peper en pepertjes) in laten koken tot ongeveer de helft.
De dikke, kruidige drab met groentestukjes die toen overbleef heb ik nog gepureerd en daarna in jampotjes gedaan. Ik denk dat ik nu zo een 2 liter aan pikante chutney heb, voor bij worstjes, varkensvlees, kaas en saaie groenten. Zo komen we wel van de woekerende courgettes af!

vrijdag 24 juli 2015

Wijzigingen

Vandaag ben ik een tweede blog gestart!
In 2007 startte ik dit blog om in het buitenland wonende familie en vrienden met verhaaltjes en fotos op de hoogte te houden van de geboorte van mijn zoon en zijn ontwikkeling. Inmiddels is er veel meer gebeurd in mijn gezin en heb ik ook over andere onderwerpen meer posts geplaatst.
Vandaar dat ik besloten heb om alle posts over mijn kinderen, mijn gezin en familie te verplaatsen naar een nieuw blog. Ik laat de posts hier nog wel staan, maar die linken van nu af aan door naar Jennifers Gezinsblog. Dat nieuwe blog houd ik dan ook wat meer weg van de zoekmachines en zo.


En dit blog dat dan alleen nog over mijn hobbies gaat, stel ik wat meer open voor alle bezoekers.

donderdag 23 juli 2015

woensdag 22 juli 2015

I am participating!

Ik heb een nieuw T-shirt! Omdat ik een bijdrage heb geleverd aan het TVTropes Revitalization project!
Alleen voor hele coole mensen!

TVTropes is een website waar ik veel rondhang. Er worden boeken, films, TV-series en strips geanalyseerd op stijlfiguren en clichés. Ik lees er graag hoe mijn favoriete films en boeken worden geanalyseerd en ik loop af en toe nog eens tegen iets aan, wat ik nog niet kende, maar wat me leuk leek.

En een tijdje geleden werd er via Kickstarter geld opgehaald om de website weer eens nieuw leven in te blazen. Daar deed ik graag aan mee, en in ruil heb ik een mooi T-shirt gekregen.

dinsdag 14 juli 2015

Nog meer overdaad

Vorige week heb ik al een hoop fruit uit de tuin geoogst, maar gisteren heb ik weer een ronde gemaakt en een hoop weggehaald. Zoals bijvoorbeeld meer dan 3,5 kilo aan gele courgettes. Ik val een beetje in herhaling op die blog, maar wat wil je? Met courgettes?!
Courgettes zijn makkelijk te telen en erg lekker en ik heb ze dan ook graag in de tuin. Maar omdat ik dan graag iets anders wil, dan wat ik in de winkels kan krijgen, kweek ik gele courgettes. En die lopen momenteel erg goed.
Een aantal kleine courgetjes gaan vanavond in de pan. Ik vind ze altijd heerlijk wanneer ze in de oven gebakken worden met andere groenten een een paar teentjes knoflook. De rest gaat ook de oven in, maar pureer ik daarna. Zodat ik ze kan gebruiken voor een courgette-soep, courgette-saus bij pasta, courgette souflé of op broodjes uit de oven.

Courgette! wel 3,5 kilo en het seizoen loopt nog wel even door!
Maar goed, ik heb niet alleen courgettes in de tuin. Vorige week heb ik de tuin gestript van alle zwarte bessen, rode bessen en kruisbessen. De kruisbessen heb ik meteen verwerkt tot een heerlijke, bessige taart. De zwarte en rode bessen ging de vriezer in. En ik heb gisteravond een zwarte bessen/ rode bessen/ aardbeien jam gemaakt. Dat ging redelijk eenvoudig.

Ik ben nog altijd heel blij met mijn hoge soeppan, die ik ook voor jams en ander inmaakwerk gebruik. 
  1. 200 gr. zwarte bessen
  2. 200 gr rode bessen
  3. 900 gr aardbeien
  4. suiker naar smaak (ik had iets meer dan 200 gr.)
  5. 1 zakje geleipoeder van Van Gilse.
  6. Doe alle bessen en aardbeien in een grote pan (aardbeien in stukjes). en breng langzaam aan de kook. Eventueel een klein bodempje water zodat de boel niet aanbrandt. 
  7. Wanneer de bessen stukkoken en hun vocht afgeven, kan het vuur omhoog en kan de boel harder koken. 
  8. Voeg net zoveel suiker toe als je lekker lijkt (de bessen zijn behoorlijk zuur), proef af en toe van de hete jam (door het eerst even op een lepeltje af te laten koelen he?)
  9. Voeg de geleipoeder toe en laat nog even flink koken. 
  10. Toen goot ik alles door een zeef in een grote kom, om de pitjes achter te houden. 
  11. Giet de uitgelekte jam met een trechter in gesteriliseerde potten (in e vaatwas op een heet programma is goed genoeg, anders uitkoken). 
Oude potjes met een nieuwe inhoud
Dit levert twee volle jampotten vol jam op. Lekker met de smaak van aardbeien, maar de zure smaak van de bessen geeft het net een wat stoerder randje.