Translate

vrijdag 10 oktober 2008

Vakantie - Deel 2 - Aflevering 1

Sander en ik hebben ook nog een week doorgebracht in Nijmegen terwijl ons klein kereltje naar de opvang ging. Het was heel erg lekker om ook weer eens wat tijd met elkaar en in ons huisje door te brengen.

Ik voel me erg decadent

Één dag hebben we besteed aan het bezoeken van een mooie tentoonstelling in het Valkhof Museum. De titel was "Luxe en Decadentie aan de Romeinse Goudkust". Het was een vervolg op de tentoonstelling "De laatste dagen van Herculaneum" Die hebben Sander en ik lang geleden ook eens bezocht. Maar de tentoonstelling past ook in het Luxe en Decadentie themajaar dat de gemeente Nijmegen in 2008 heeft. Dus er zijn in verschillende musea tentoonstellingen over luxe en decadentie dit jaar. Ook in het Architectuur Centrum Nijmegen is een expositie te zien over de zucht naar het schone in Dubai.
De tentoonstelling in het Valkhof Museum was werkelijk de moeite waard. Er werden erg mooie stukken tentoongesteld, zoals beelden, wandschilderingen, meubels, sieraden en servies en aan alles was te zien hoe het tweeduizend jaar geleden echt luxe artikelen moeten zijn geweest, alleen weggelegd voor de allerrijksten. Al deze luxe werd ook gecontrasteerd met de meningen van verschillende Romeinse denkers over deze periode, de verspilling van goederen, geld en arbeidskrachten en de zinloosheid van veel luxe en ondernemingen.
Het viel mij ook op welke parallellen er met de hedendaagse wereld zijn te trekken. Sommige Romeinen hielden vissen als huisdieren en versierden deze ook met de duurste sieraden, net zoals mensen tegenwoordig nog hun huisdieren kleren, manicures of sieraden opdringen. Ook de vernietiging van het leefmilieu, zodat een paar mensen in luxe konden leven werd toen ook al als een zeer onwenselijke ontwikkeling gezien. Veel rijke Romeinen lieten grote villa's bouwen aan de golf van Napels, waar ook goede landbouwgrond te vinden was. Voor het plezier van enkelen werd dan het dagelijks voedsel van velen bedreigd. Ook dat kunnen we tegenwoordig terugzien.
Al met al een leuke en intrigerende tentoonstelling, ik kan iedereen aanraden een bezoekje te brengen. Tot 4 januari is alles te bezichtigen, dus grijp je kans.

Leven aan de Romeinse goudkust
De zucht naar het schone in Dubai
Beleef de luxe van Nijmegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten