Translate

dinsdag 3 februari 2009

Katholicisme onder vuur

Het zal niemand ontgaan zijn dat Paus Benedictus van een aantal mensen de excommunicatie heeft opgeheven. Dit heeft onmiddellijk tot een hoop beroering geleid. Degenen van wie de excommunicatie werd opgeheven waren allen leden van de zeer conservatieve Pius X beweging. Een ervan is zelfs een ontkenner van de holocaust. De beroering hierover zal nog wel een tijdje nagalmen. Het is duidelijk dat de Paus weer een meer conservatieve koers wil varen en dat toenadering tot andere religies weer uit de mode zijn. Maar een holocaust ontkenner weer in het midden van de kerk opnemen, is toch wel een stap te ver.
Het zit mij nog niet eens het meeste dwars dat bisschop Williamson de holocaust ontkent. Hij is de eerste niet die deze inktzwarte bladzij uit de geschiedenis probeert te ontkennen en hij zal de laatste ook niet zijn. Maar dat een organisatie zo iemand willens en wetens weer opneemt in haar midden om de eenheid te bewaren geeft wel blijk van zulke arrogantie en gebrek aan realiteitszin, daar sta je van paf.

Voor een Nijmeegse hoogleraar, meneer Wils, was het zelfs zozeer een stap te ver, dat hij uit de Rooms Katholieke Kerk is gestapt. Dit had ook gevolgen voor zijn werk, aangezien hij hoogleraar theologische ethiek was aan de Faculteit Theologie in Nijmegen. Als een van de weinigen toonde hij daarmee ruggegraat. Andere prominenten binnen de Rooms Katholieke Kerk haastten zich om de uitspraken van Bisschop Williamson te veroordelen, maar tegelijkertijd de Paus te verdedigen, die het ongetwijfeld allemaal niet had geweten.
Zelf ben ik ook Rooms Katholiek. In elk geval...ik ben gedoopt, ik heb communie gedaan en daarna niet zoveel meer. Ik heb in geen jaren een kerkdienst bezocht en ik heb al helemaal geen band met allerlei standpunten van de Rooms Katholieke Kerk over het celibaat, de positie van vrouwen, de positie van homoseksuelen, het omgaan met slachtoffers van seksueel geweld binnen de kerk, het gebruik van voorbehoedmiddelen en dan vooral condooms. Maar dit gaat mij toch werkelijk te ver en naar het voorbeeld van meneer Wils, ben ik van plan om mijn lidmaatschap van de Rooms Katholieke Kerk op te zeggen.

Maar hoe? Meneer Wils moest naar het gemeentehuis, maar hij woont in Duitsland. In Nederland doen we dat anders. Gelukkig heeft de Volkskrant een heel verhelderend artikel geschreven over dit onderwerp, waarbij zij verwijst naar de organisatie SILA, die dit soort gegevens bijhoudt. De SILA kan me vertellen of ik nog lid ben van de Rooms Katholieke Kerk en heeft ook een adres waar ik op kan geven dat ik niet langer lid wil zijn. Dus nu eerst uitzoeken of ik nog lid ben en daarna opzeggen.

Jean-Pierre Wils toont ruggegraat
Maar hoe dan?
SILA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten