Translate

dinsdag 14 september 2010

Historisch tuinieren

Afgelopen regenachtig weekeinde zijn Sander en ik met de kinderen naar de Historische Tuinderij in Lent gegaan. Het was het Open Monumenten Weekeinde en de Historische Tuin deed daar aan mee met een presentatie van allerlei oude boerderij ambachten en openstelling van de Tuin. De Historische Tuin huist in een oude boerderij met bijbehorende schuur en grondgebied. Er worden bomen en groenten gekweekt en op beperkte schaal dieren gehouden. In de schuur bevindt zich een museum over de geschiedenis van Lent. Daar zijn ook allerlei gebruiksvoorwerpen te vinden, hoewel de meeste betrekking hebben op het boerenleven.

De Warmoezerij

Het was echt rotweer, dus we hebben veel tijd binnen in de schuur doorgebracht. Onze zoon heeft daar met speksteen gespeeld, gekeken hoe touw geslagen werd, hoe wilgentenen manden gevlochten werden, hoe honing werd gemaakt, hoe wol werd gekaard en hoe kant werd geklost.

De Historische Tuin Lent is opgericht door een aantal tuinders uit Lent en omgeving. Zij wilden de oude vaardigheden die horen bij het boerenbedrijf bewaren voor het nageslacht. Daarbij ging het ook om het bewaren van oude fruitboomrassen en het bewaren van oude voorwerpen. Dit is allemaal niet zonder reden. Lent is al erg oud en altijd geassocieerd geweest met bijzonder goede grond en succesvolle fruitboomgaarden. Het is van belang om deze dingen te bewaren voor de toekomst.

Historische Tuin Lent
Lent