Translate

zondag 14 april 2013

Bijen

Een tijdje geleden schreef ik hier al eens wat over tuinieren, planten en het ondersteunen van bijen. Inmiddels is er meer duidelijk over de oorzaak van bijensterfte. Het blijkt dat bijen veel minder goed dan gedacht kunnen tegen bepaalde landbouwgiffen. Een beruchte daarbij is Imidacloprid, gemaakt door Bayer. Dit is een soort gif dat inwerkt op het zenuwstelsel van bijen. Het voordeel van dit middel is dat voornamelijk giftig is voor insecten en niet voor gewervelden en zoogdieren. Dus vogels en mensen hebben er weinig last van. Insecten sterven of krijgen ernstig beproblemen met hun motoriek. In het geval van bijen betekent dat dat zij hun bijenkorf niet meer kunnen vinden en ook sterven.

Zorgwekkend hierbij is dat het erop lijkt dat het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, samen met de Wageningen Universiteit en Bayer onvoldoende en ondeugdelijk onderzoek doet naar de gevolgen van Imidacloprid op de gezondheid van bijen en het verband met het fenomeen van Colony Collapse Disorder. Het is zelfs zo ernstig dat Bayer geen eigen onderzoek openbaar wil maken, maar alleen ter lezing beschikbaar wil stellen. Banger voor het geven van een voorsprong aan concurrenten dan de gezondheid van een voor de mens zeer belangrijke diersoort.

Ik blijf erbij dat de bijen gesteund moeten worden en nu wij binnenkort de voortuin opnieuw inrichten zal ik zorgen voor een hoop planten met veel bloemen en geen insecticiden.

De Bijensterfte in Trouw
13 maart 2011
29 maart 2012
25 maart 2013
28 maart 2013
10 april 2013

En op 4 april 2012 in de Vrij Nederland