Translate

zaterdag 28 september 2013

Bramenjam

De oogst uit de tuin is dit jaar werkelijk fenomenaal. Niet alleen heb ik kilo's courgettes, tomaat, kruisbessen, zwarte bessen en rode bessen binnengehaald, ik heb ook een kilo bramen weten te verzamelen. Vooral de bramen van de doornloze braam waren lekker groot en zoet. Deze plant stond vroeger bij ons oude terras, te verpieteren onder een enorme klimopstruik. Maar toen we de achtertuin verbouwden, heb ik hem gered en een eigen, zonnig plekje tegen de schutting gegeven. Met wat eigen licht, lucht en water kwam hij er al snel weer bovenop. En daar deed hij het dit jaar fantastisch.

Bramen in de pan
Bramen zijn natuurlijk wel lekker, maar ik hoef er geen kilo van te eten. Maar wat moet ik er dan mee? De kruisbessen heb ik verwerkt tot taart en jam, wat heerlijk was. De zwarte bessen heb ik verwerkt in appel-kruimeltaarten, wat ook heerlijk was. En van de bramen heb ik geprobeerd jam te maken.

De bramen in een pan met een klein laagje water, zodat ze niet aanbranden. Twee appeltjes (in stukjes) erbij voor wat extra pectine. Dit zachtjes verhitten en roeren. Dan suiker erbij. Eigenlijk netzoveel suiker als fruit. Maar een kilo suiker werd mij wat te gortig, dus ik hield het bij 400gr. (dat bleek te weinig hoor). En dan zachtjes verhitten tot de suiker oplost in het vrijkomende sap van de bramen en appels. Dan stevig doorkoken tot de jam stijf wordt.
Bij mij gebeurde dat laatste niet, vanwege te weinig suiker. Ik voegde nog wat citroensap toe, voor extra pectine, maar dat mocht niet baten.  
 
Dat geeft ongeveer 1,5 L jam.
Wanneer de jam stijf is, pureren (of niet, net wat je prettig vindt) en in potten gieten. af laten koelen en bewaren op een donkere plaats. Omdat ik te weinig suiker gebruikte, werd mijn jam niet stijf. Daarom is hij wat kort houdbaar. Dus ik moet hem snel opeten (het is een straf, werkelijk). Ik roer nu iedere keer wat jam door de yoghurt, wat heerlijk is. En de jam kan natuurlijk ook op brood of ijs. En misschien ook wel als smaakmaker in taart of cake. 

Maar jam maken blijkt leuk en eenvoudig. Dus volgend jaar probeer ik het zeker weer. Ik heb niet heel veel zin om meer suiker toe te voegen. Maar misschien wat meer appel en citroen. Of gewoon eens los pectine kopen. 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb laatst zelf aardbeienjam gemaakt, en kwam in de supermarkt speciale suiker voor halfvolle jam tegen. Deze suiker kun je gebruiken in de verhouding 500 g. suiker op 1250 g. fruit. Het gaat om 'van Gilse geleisuiker speciaal'. Misschien dat je dat eens zou kunnen proberen als je niet zoveel suiker wil gebruiken. Bij mijn aardbeienjam werkte het perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geleisuiker, ik had ervan gehoord. Daar is dan extra pectine aan toegevoegd. Ik zal het voor volgend jaar zeker in gedachten houden!

      Verwijderen