Bramen in de pan |
De bramen in een pan met een klein laagje water, zodat ze niet aanbranden. Twee appeltjes (in stukjes) erbij voor wat extra pectine. Dit zachtjes verhitten en roeren. Dan suiker erbij. Eigenlijk netzoveel suiker als fruit. Maar een kilo suiker werd mij wat te gortig, dus ik hield het bij 400gr. (dat bleek te weinig hoor). En dan zachtjes verhitten tot de suiker oplost in het vrijkomende sap van de bramen en appels. Dan stevig doorkoken tot de jam stijf wordt.
Bij mij gebeurde dat laatste niet, vanwege te weinig suiker. Ik voegde nog wat citroensap toe, voor extra pectine, maar dat mocht niet baten.
Dat geeft ongeveer 1,5 L jam. |
Wanneer de jam stijf is, pureren (of niet, net wat je prettig vindt) en in potten gieten. af laten koelen en bewaren op een donkere plaats. Omdat ik te weinig suiker gebruikte, werd mijn jam niet stijf. Daarom is hij wat kort houdbaar. Dus ik moet hem snel opeten (het is een straf, werkelijk). Ik roer nu iedere keer wat jam door de yoghurt, wat heerlijk is. En de jam kan natuurlijk ook op brood of ijs. En misschien ook wel als smaakmaker in taart of cake.
Maar jam maken blijkt leuk en eenvoudig. Dus volgend jaar probeer ik het zeker weer. Ik heb niet heel veel zin om meer suiker toe te voegen. Maar misschien wat meer appel en citroen. Of gewoon eens los pectine kopen.
Geleisuiker, ik had ervan gehoord. Daar is dan extra pectine aan toegevoegd. Ik zal het voor volgend jaar zeker in gedachten houden!
BeantwoordenVerwijderen