Translate

donderdag 22 mei 2014

Verbouwen

Hoewel we hier nu alweer een tijdje wonen, hebben we nog nooit echt de tijd genomen om de zolder eens flink onder handen te nemen. Die ambitie hadden we wel, maar er leek telkens iets tussen te komen. Maar nu hebben we een prangende reden om de zolder echt te gaan gebruiken, dus we zijn aan de slag gegaan.

De zolder zoals hij was, het ene kamertje.
We begonnen met inventariseren van wat we nu willen met de zolder. We willen er de computer neerzetten, samen met de boekenkasten en ook een logeerbed, liefst voor twee personen. De kids worden ouder en vinden logeerpartijtjes steeds leuker. En wat hebben we dan nodig op die zolder?

Het andere kamertje, zonder licht. 
Vooral meer ruimte. De zolder was erg onhandig ingedeeld, met een kamer met licht en ramen en een donker rommelhokje. Verder was er nog een donker hokje met een laag dak.
Dus we wilden van de kamer en het donkere rommelhokje één grote ruimte maken. Daarvoor hebben we een aantal offertes opgevraagd, om uiteindelijk met een aannemer in zee te gaan. Deze begint later deze week.

Voor die tijd moest de zolder helemaal leeg zijn. Afgelopen woensdag en donderdag (toen onze zoon terug was van kamp) heeft +Sander alle spullen van de zolder gehaald en opgeslagen op de kinderkamer, onze kamer en de computerkamer. Dus het hele huis staat nu behoorlijk vol met allemaal spullen.

Vrijdag werd er een enorme afvalcontainer voor het huis gezet. Daar konden we alle spullen die we uit de zolder zouden slopen ingooien. En dat hebben we ook gedaan.

Zaterdagmorgen begonnen de kinderen al met het verwijderen van de losliggende tapijttegels. Ze deden ze allemaal netjes in een mand, die door Sander naar beneden werd gebracht, waarna ze de tapijttegels netjes in de afvalcontainer deden. Sander investeerde ook nog in een flinke koevoet, om de schrootjes van de muren (en het plafond) te krijgen. Gelukkig hadden we nog een voorhamer, waarmee hij een muurtje te lijf kon.

Het is geen kinderarbeid, wanneer je ze niet betaalt. 
En dan netjes in de afvalbak.
Sander met koevoet.
Later op de dag verscheen vriendin +F, die flink meehielp met het verwijderen van schrootjes, ingebouwde kastjes en allerlei isolatiemateriaal. Onze zoon hielp heel stoer mee met het verwijderen van allerlei isolatiemateriaal en droeg het later op de dag met werkhandschoenen aan nog naar beneden ook. De afvalcontainer raakte al snel voller en voller. 
Na al dat harde werk had iedereen wel een stevige lunch verdiend, dus daar zorgde ik dan voor. En dat ging er ook wel heel snel in bij iedereen.  

Onze zoon was een grote hulp.
Zondag gingen we weer vrolijk verder, met hulp van vriend +S, die in het verleden al meer verwijderd heeft uit ons huis. Dus hij wist wat hem te wachten stond. Balkjes die zowel in de muur geschroefd, gespijkerd als gelijmd waren (god weet waarom). Enorme spijkers van 5mm doorsnee om plinten op hun plaats te houden, één stopcontact waaruit telkens weer meer andere stopcontacten gelust werden. Heel veilig allemaal.

Lamgzaam werden de contouren van een beter leven zichtbaar.
Het is een verbetering, echt!
 Zondagmiddag gaven we er de brui aan. We hadden twee dagen lang hard gewerkt, enorm veel rotzooi verwijderd en naar beneden gebracht. De vuilcontainer was aardig vol. Het weer was prachtig. Tijd voor een ijsje en een biertje.

En dit is alleen de troep van één zolder.

Wanneer de boel weer wordt opgebouwd, volgt er meer nieuws.