Translate

maandag 28 augustus 2017

Faerie Tale

Dat ik met vakantie ben geweest, is natuurlijk geen enkel excuus om in de maand augustus geen boek uit mijn jeugd te lezen. Deze vakantie had ik dan ook Faerie Tale van +Raymond E. Feist  mee.

De kaft is al behoorlijk sinister

Het boek

Wanneer ik dit boek gelezen heb, kan ik me niet meer goed voor de geest halen. Het boek is gepubliceerd in het Engels in 1988. Aangezien ik toen 11 was, denk ik niet dat ik het toen al heb gelezen. Pas in 2000 verscheen de eerste Nederlandse vertaling, Elfensprook, toen was ik 23. Ik denk eerlijk gezegd dat ik dan eerder de Engelse versie heb gelezen. Ik herinner me ook bovenstaande kaft, een versie die gepubliceerd werd in 1989, en hij zal dan een jaar of twee later in Nederland beschikbaar zijn geweest. In 1991 was ik 13 of 14, dat lijkt me een redelijke leeftijd. 

Indruk toen

Indertijd greep het boek me vreselijk aan. Het contrast tussen het ideale, rijke gezin in hun zonnige huis en de sinistere ontwikkelingen om hen heen, waar ze niets aan kunnen doen, maar die wel een gruwelijk effect hebben op hun leven, benauwde me enorm. En er zaten ook een paar zeer enge scenes in, die waren echt erg effectief in het oproepen van afschuw en horror. 

Spoilers

Proloog 

Mei

Het verhaal begint met Barney Doyle, een klusjesman van Ierse afkomst, die wat klust in zijn schuur en plotseling moet terugdenken aan een jeugdvriendin. Hij is zelf enigszins verbaasd door zijn opkomende gevoelens van lust. Maar dan ziet hij iets uit zijn ooghoeken, hij herkent ze uit de verhalen van zijn jeugd. Hij wordt zo bang van wat hij ziet dat hij het meteen op een drinken zet (Jameson uiteraard), voor het eerst in twintig jaar. 

Erl King Hill 

Juni

De hoofdpersonen worden geïntroduceerd en de eerste sinistere en vreemde gebeurtenissen beginnen meteen. 

De familie Hastings verhuist van Californië naar een oude boerderij in Pittsville in William Pitt County in de New York. Het gezin bestaat uit vader Phil Hastings, bekend schrijver van romans en filmscripts (Star Pirates!), zijn tweede vrouw Gloria O'Brien, een voormalig toneelactrice, zijn dochter uit een eerder huwelijk, Gaby, en zijn tweelingzoons bij Gloria, Patrick en Sean. Verder hebben ze ook een zwarte labrador en een grote kat. Voor Phil betekent dit een verhuizing naar zijn geboortestreek. De familie betrekt een oude boerderij, die gemeubileerd werd opgeleverd. De jongens Patrick en Sean zijn de hoofdpersonen van het verhaal, Sean meer nog dan Patrick.

(Er is geen William Pitt County in de staat van New York, er is ook geen Pittsville.Maar Fredonia wordt genoemd. Een ander karakter wilde graag in Pittsville wonen, omdat ze dan in 30 minuten in Fredonia kan zijn. Pittsville ligt dan waarschijnlijk in Chautauqua county.) 
  
In deze eerste maand ontmoet de familie ook de andere spelers in dit verhaal. Jack Cole een love-interest voor Gaby en student van de oude lerares van Phil. De oude lerares, Agatha Grant woont ook in de buurt. Agatha kent weer Mark Blackman en Gary Thieus, twee onderzoekers van het occulte. Zij doen momenteel onderzoek naar de levenswandel van Frederick (Sr.) en Herman (Jr.) Kessler, de vorige eigenaren van de boerderij die Phil zojuist gekocht heeft. Barney Doyle (uit de proloog) is een klusjesman voor Agatha.

Aan de boerderij en de gronden erbij zitten vreemde verhalen vast, waar de familie alvast wat over leert. Een belangrijk onderdeel van hun grond is een beek met een brug erover, die bij hevige regenval kan overstromen en een heuvel die Erl King Hill genoemd wordt.

De sinistere en mysterieuze gebeurtenissen beginnen eigenlijk meteen al. De tweeling Patrick en Sean maken als hoofdpersonen het meeste mee. Ze bemerken een kwaadaardige aanwezigheid onder de brug, ze krijgen bezoek in hun kamer en zij zien kleine mannetjes. Ook Gaby en Jack worden in de gaten gehouden, hoewel zij het nog niet merken.
Degenen die de familie Hastings bespieden en bedreigen bestaan uit twee facties. De goeden (of neutralen) en de zeer kwaadaardigen onder leiding van de Shining Man of de Erl King. Zeer angstwekkend aan deze gebeurtenissen is dat de mensen die ze meemaken ze ook vrij snel weer vergeten en overgaan tot de orde van de dag.  

Juli

De familie Hastings integreert in het sociale leven van Pittsville. Maar de mysterieuze gebeurtenissen blijven doorgaan, en worden heftiger.

Gaby heeft een ontmoeting met een hoefsmid Hij is extreem aantrekkelijk en hij stelt zich voor als Wayland Smith. De volgende  morgen kan zij zich nauwelijks herinneren wat er gebeurd is.
Mark en Gary starten hun onderzoek van de bibliotheek van de Kesslers (Sr. en Jr.) en vinden een vreemde collectie boeken en een sleutel, waarvan ze niet weten waar hij bij hoort. Frederick Kessler (Sr.) was rond de eeuwwisseling 19e/ 20e eeuw in Duitsland betrokken bij een religieuze revival van heidense gebruiken.

Augustus

De mysterieuze gebeurtenissen gaan door en worden nu ronduit bedreigend.
Gaby wordt gewelddadig aangerand door een van de Elfen. Ze wordt gevonden door Jack, en hoewel zij vreselijk is toegetakeld, vervagen haar herinneringen aan het incident snel. Gaby vertelt Mark over haar ontmoeting met Wayland Smith (in juli). Mark is van zijn stuk, hij kent Wayland Smith als een legendarisch karakter dat geassocieerd werd met het White Horse van Uffington (in Groot Brittannië). In een boek uit de bibliotheek van de Kesslers herkent Gaby haar aanrander uit de schuur, het is Puck.

(In de tekst wordt hij ook het Duitze Butze genoemd, maar dat is Duits voor Boeman, die niets met Puck te maken heeft.) 

Gary doet meer onderzoek en vindt een verband tussen Wayland Smith en Kessler Sr. Wayland Smith verdween in 1905.

Verder raakt Patrick gewond door een aanval van het monster, als hij door een plotselinge vloedgolf in de beek onder de brug gesleurd wordt. Hij weet met verwondingen te ontsnappen. Patrick wil wraak op het monster. Barnay raadt het af. Hij zegt dat de Elfen zullen verhuizen op 1 november en dat niemand ze dan ooit meer terug zal zien.
Op een avond ziet Gaby haar aanvaller weer. Jack zet de achtervolging in, maar komt niet ver. wel raakt hij gewond aan zijn schouder. Mark en Gary gaan wel het woud in. Al snel raken ze gescheiden en Mark treft de Elfen. In een moment van helderheid spreekt Mark zijn vervagende herinneringen in op een taperecorder. De volgende morgen laat Mark Gary de tape afdraaien terwijl Mark nog slaapt. Maar Mark lijkt alles vergeten te zijn. Het afspelen van de tape haalt de herinneringen weer terug, maar ze zakken weer weg tijdens het douchen. Ze concluderen dat wat er ook gebeurde rond de eeuwwisseling in Duitsland, hier nu weer lijkt te gebeuren.

September

De zaken komen in een stroomversnelling. Jack wordt ziek, de schouder waar hij eerder gewond raakte, is ernstig geïnfecteerd. Er volgt en erg onaangename scene in het ziekenhuis, waar de infectie aan zijn schouder behandeld wordt. Er wordt een stukje bot gevonden.
Mark steelt het stukje bot voor onderzoek. Het blijkt een vuurstenen pijltje te zijn. Dom genoeg legt hij het pijltje op zijn ontblote hand en onmiddellijk graaft het zich in. Hij moet (in een opnieuw zeer nare scene) het pijltje uit zijn hand snijden. Hij vernietigt daarna het pijltje. Hij herkent dit als Elfenschot. Nu weet hij ook zeker dat het Elfen zijn, die verantwoordelijk zijn voor de problemen van de familie Hastings.
In de kelder wordt een geheime deur gevonden. Daarachter is een geheime ruimte, ingericht als een soort tempel met robes, een altaar en een wandtapijt, met een afbeelding van de Wilde Jacht. Mark denkt dat hij te maken heeft met een soort samenzwering en drukt iedereen op het hart om deze laatste ontdekking stil te houden. Mark probeert het luchtig te houden, maar Gloria heeft door dat hij bang is, liegt over wat er gevonden is en dat er misschien wel gevaar dreigt voor haar gezin. Mark en Gary vertrekken om in andere delen van de wereld meer onderzoek te doen naar wat ze gevonden hebben.

Oktober

Mark en Gary zijn nog steeds weg. Mark laat een bericht achter bij Sean dat niets op het terrein van de familie Hastings verstoord mag worden. Maar ook dit wordt snel weer vergeten. 
Er wordt een schat op het terrein gevonden, hij bestaat uit gouden munten uit allerlei tijdperken en landen. Dit is waar Mark voor waarschuwde en de Erl King op wachtte. Phil brengt het goud naar de politie. De goudschat wordt van het terrein gehaald en ondergebracht bij de politie. Daarmee is een Compact verbroken.
Gary verschijnt weer en hij wil niet vertellen wat hij in opdracht van Mark heeft gevonden. Maar is bezorgd, wat iedereen kan zien. En Mark is nog steeds niet boven water, wat Gary en de anderen zorgen baart.
Hallowe'en is over 5 dagen (het is dus 26 oktober) en dat betekent dat Elfen snel zullen vertrekken.

The Fool

26 Oktober 

Die avond kan de tweeling niet slapen. Sean ziet een verschijning in zijn kamer. Het is de Erl King en volledig slecht. Hij steelt Patrick en laat een wisselkind achter. Sean is beschermd door een elfensteen en hij wordt niet meegenomen. Sean wordt hysterisch en beide jongens worden meegenomen naar het ziekenhuis. Sean herstelt vrij snel, maar bij het wisselkind duurt het langer. Phil en Gloria hebben natuurlijk geen idee van de aanwezigheid van de Elfen en snappen niet waarom hun kind zich zo raar gedraagt. De artsen hebben ook geen idee.
Sean en Gloria kunnen de aanwezigheid van de Erl King en zijn dienaren in de kamer van Sean en Patrick niet meer herinneren.

27 Oktober

Het is nog steeds onduidelijk wat er mis is met Patrick. De echte Patrick verblijft inmiddels in het land van de Elfen. Af en toe hoort hij de stemmen van zijn ouders, maar snel vergeet hij hen. Het wisselkind blijft de medici verbazen. Hij komt bij uit zijn coma, maar gedraagt zich vreemd, buitengewoon seksueel. Wat verontrustend is voor een jongetje van 8. 

28 Oktober

Patrick vertoont nog steeds geen verbetering en er worden meer en meer specialisten bijgehaald, die geen van allen begrijpen wat er met het jongetje aan de hand kan zijn. Ze sluiten meer en meer machines op hem aan en komen tot de conclusie dat hij lijkt te functioneren zonder de juiste hersenactiviteit. Of de machines zijn stuk, maar dat is wel een heel onwaarschijnlijk scenario. Een van de doktoren begint over bezetenheid door een Dybbuk, een demon uit Joodse folklore. 

29 Oktober

Gary keert terug, en weet nog niets van het drama in de Hastings familie. Hij heeft wel het nieuws dat Mark verdwenen is. Hij denkt dat Mark is ontvoerd door een geheime samenzwering. Dezelfde als die rond de eeuwwisseling zorgden voor de problemen in Duitsland. Hij vertelt over de ervaringen van Mark (in Augustus). Agatha herkent de beschrijving van de Wilde Jacht. 

30 Oktober

De familie Hastings lijdt enorm onder de problemen met Patrick, waar ze nog steeds geen verklaring voor hebben. Sean is de eerste die zich realiseert dat Patrick is meegenomen en dat de Patrick in het ziekenhuis niets te maken heeft met zijn broer. Hij roept de hulp in Barney Doyle. Barney onthult dat de Erl King eigenlijk Amadan na Briona is, de Dwaas. Dit is een zeer machtige en gevaarlijke elf. Sean wil Patrick redden, maar Barney zegt dat daar geen kans op is. 

31 Oktober

Sean weet het zo te regelen dat hij alsnog naar het Halloweenfeest van school mag. Maar hij maakt van de mogelijkheid gebruik om weer langs Barney te gaan en instructie te krijgen over het terugvinden van zijn broer. 

Ondertussen wordt het gedrag van het Wisselkind steeds extremer en gewelddadiger. Mark verschijnt in het hospitaal. Hij vertelt Phil en Gloria dat hij weet waar Patrick is, in het land van de Elfen. Het kind in het ziekenhuis is een wisselkind. Mark weet een ritueel om het wisselkind te forceren zijn ware aard te laten zien en er volgt een nare scene waarbij het monsterachtige wisselkind achteruit tegen een muur opklimt. 

Sean gaat het land van de Elfen binnen en volgt de instructies van Barney zo goed mogelijk. Hij maakt vreemde dingen mee in zijn tocht naar Patrick. Hij ontmoet de Koningin van de Elfen, die hem verder helpt. Uiteindelijk weet hij Patrick te vinden, maar hij vergeet een paar belangrijke instructies. Gelukkig denkt hij er op het laatste moment aan om het goed te doen. 
Erl King zet de achtervolging in, maar Sean en Patrick weten hem op te sluiten in een van de vreemde verschijnselen in het land van de Elfen, de Hall of Ancient Seasons. 

Mark en Phil gaan ook naar Erl King Hill, waar zij Barney treffen, die daar de wacht houdt. Ondertussen geeft Mark wat broodnodige uitleg. Er bestaat een eeuwenoude cultus, de Magi, Perzisch van oorsprong, die nog steeds actief is. Kessler Sr. en Jr. waren leden. Zij onderhielden contacten met de Elfen in allerlei culturen en zorgden dat de mensen met hen in vrede konden samenleven. Maar door de manipulaties van de Dwaas heeft Phil het goud dat de basis was voor het contract tussen de Magi en de Elfen van zijn land verwijderd en daarmee het Compact verbroken. 
Even voor middernacht verschijnt de Elfenkoningin met haar hofhouding. Zij spreekt met Mark en Phil en lijkt geen kwaad in zin te hebben. Ook Ariel verschijnt, hij heeft de verschijning van Puck, maar kan ook die van Wayland Smith aannemen. En de Erl King neemt vaak zijn verschijning aan, om het Compact te breken en Ariel dan de schuld te kunnen geven.

De kerkklok begint te luiden. Het is middernacht en de jongens moeten nog verschijnen. Maar tijdens een van de laatste slagen van de klok, verschijnen de kinderen weer en loopt alles grotendeels goed af.

Nadat de Elfen vertrokken zijn, worden Mark, Phil, Barney en de kinderen opgevangen door de Magi. Die gelukkig niet zo sinister blijken te zijn als Mark vreesde. De Magi brengen Phil en Mark naar huis, en zij leggen uit dat ze het huis willen kopen en dat Phil met zijn familie terug naar Californië wil. En terwijl hij dat zegt, komen er nieuwe herinneringen op bij Phil, die bevestigen wat de man zegt.
Een factie van de Magi wilden het Compact verbreken om in de resulterende chaos een soort verenigde wereldorde te kunnen stichten. Maar dat is niet de bedoeling van de Magi en van het Compact.
Wanneer de Magi het huis van Phil Hastings verlaten hebben, zijn Mark, Phil en Gloria alweer vergeten wie er binnen waren.

Nawoord

December

Sean en Patrick zijn de enigen die zich nog echt herinneren wat er gebeurd is. Waarschijnlijk omdat zij beiden een Adderstone dragen, die beschermd tegen magie. 

Indruk nu

Het is nog steeds een buitengewoon beklemmend en beangstigend verhaal! Whew! Doordat alle actie zich afspeelt in slechts een half jaar, ligt het tempo van de gebeurtenissen hoog. De familie (en de lezer) heeft nauwelijks tijd om te bekomen van het ene drama, voor de volgende onbegrijpelijke gebeurtenis al weer plaatsvindt. 
Doordat de slachtoffers nauwelijks herinneringen hebben aan wat hen overkomen is (maar de lezer wel) ontstaat er een vreselijke spanning. Je leest de mensen worstelen en falen om hun problemen op te lossen, omdat ze iedere keer vergeten wat er gaande is. 
Eenmaal wordt gezegd dat de Elfen zich voeden met de heftige emoties van mensen, angst en lust. En daarom willen ze die ook de hele tijd opwekken bij hun slachtoffers. Dus veel van de confrontaties tussen de Elfen en de mensen zijn buitengewoon seksueel of erotisch van aard. Maar de mensen hebben op een bepaald niveau wel door dat er iets niet klopt, dus ze worden er ook nog eens vreselijk bang van. 
En dan zitten er nog een paar echt hele nare scenes in (ik denk aan de ontstoken schouder, Mark die zijn Elfenschot uit zijn hand moet snijden en het wisselkind). Ze zijn gewoon echt naar en na al die jaren nog steeds. 

Is er dan geen kritiek? Wel hoor. Het eerste hoofdstuk waar de karakters geïntroduceerd worden voelt erg ongemakkelijk aan. Het is wel heel stom toevallig hoe iedereen bij elkaar in de buurt woont en elkaar kent en leert kennen. En ik vond de relatie tussen Gaby en Jack ook wel erg snel vooruit gaan.

Dus, wil je een keer lekker griezelen combineren met een flashback naar de jaren '80? Pak dan deze eens op. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten