Translate

woensdag 30 augustus 2017

En vacances en Normandie - Saint Aubin sur Mer

Elke dag even naar zee.
De eerste week van onze vakantie in Frankrijk hebben we doorgebracht in Saint Aubin sur Mer in het Calvados gebied. Daar huurden we een huis, Cap Romain, via +Gites de France Normandie. Het huisje stond zo dicht bij de zee, dat we vanuit het huis de zee konden zien. En we zijn dan ook elke dag even naar zee geweest, even pootje baden, zwemmen of rommelen in het zand en water. Wel was er heel veel wier waar je doorheen moest ploegen, voor je bij een beetje prettig zwemwater kon komen.

De meisjes graven elkaar in, met een vissenstaart. 

Saint Aubin sur Mer is vernoemd naar de heilige Saint Aubin of Sint Albinus van Angers, die in Vannes in Bretagne geboren is. Hij is onder andere de patroonheilige die aangeroepen wordt voor bijstand tegen Piraten. Vandaar dat veel plaatsen aan het water naar hem vernoemd zijn of kerken in zijn naam hebben.

Op een strand met echt heel veel wier.

Verder lag Saint Aubin sur Mer aan Juno Beach waar op 6 juni 1944 het Canadese leger landde en een begin werd gemaakt met het verslaan van het Derde Rijk. We keken vanuit ons huis ook uit op een stel vlaggen die hieraan herinnerden en een bewaard gebleven stuk Duits oorlogstuig.

De vlaggen en daar links onder een oud stuk bunker met oorlogstuig. 

Normandiƫ staat natuurlijk bekend om zijn enorme getijde verschillen. Dat baarde mij wel enige zorgen. Ik herinnerde mij een vakantie met mijn ouders in het nabijgelegen Houlgate, waar de zee flink tekeer kon gaan. En die kinderen van mij zijn soms dapperder dan verstandig. Maar het viel me reuze mee. Het getijdeverschil was enorm, maar de zee kwam redelijk rustig opzetten of trok zich ook redelijk kalm terug.

De kinderen bouwen een dijk van stenen, zand en wier. 

Maar het ging wel heel snel. Als de vloed eenmaal op kwam zetten, was het net of iemand een kraan had open gezet. Het water kwam kalm maar snel en onstuitbaar het strand opspoelen.

De kinderen hadden een enorme dam gebouwd. 

Op een dag hebben we het gemeten. De kinderen hadden een flinke dam gebouwd en we hebben gewacht tot die dam verzwolgen zou zijn door de vloedgolven.

En nu is de dam onderwater. 

Tussen het nemen van deze twee fotos hierboven zat 16 minuten verschil. In die tijd steeg het water zeker 30 cm. Dat is toch best fors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten