Translate

woensdag 10 augustus 2022

Vrouw in de Maan

Het was weer tijd voor een film uit de oude doos, Frau im Mond (1929) dit keer. Deze film is geregisseerd door Fritz Lang (Metropolis, M: Eine Stadt sucht einen Mörder), die wel meer baanbrekende films heeft gemaakt. In de hoofdrollen zagen we Willy FritschGerda MaurusKlaus Pohl (M: Eine Stadt sucht einen Mörder), Frits Rasp (Metropolis), Gustav von Wangenheim (Nosferatu) en Gustl Gstettenbauer


Frau im Mond of Vrouw in de Maan gaat over een ruimtereis. En hoewel dit waarschijnlijk niet de eerste film is over ruimtereizen en het bezoeken van andere hemellichamen, is het wel een lange film, die weer een hoop clichés voor het eerst vormgeeft. 


Spoilers

De film begint met een bezoekje van Helius (Fritsch) aan een oude bekende, de verarmde wetenschapper Mannfeldt (Pohl). Deze heeft de theorie dat de maan vol is met goud. Zijn collega - professoren lachten hem uit om zijn theorie, maar Helius gelooft hem. Hij wil met de kennis van Mannfeldt een missie naar de maan ontwikkelen. 
Maar Helius heeft ook nog persoonlijke problemen. Hij werkt nauw samen met Hans Windegger (Wangeheim) en Friede Velten (Maurus). Deze twee zijn verliefd en kondigen hun verloving aan. Maar Helius is ook verliefd op Friede. Hij wil echter niet tussen de geliefden komen en lijdt in stilte. 
De problemen van Helius zijn nog niet voorbij. Ook een kapitalistisch consortium heeft gehoord van de theoriën van Mannfeldt en in tegenstelling tot de professoren zien zij wel het potentieel van een missie naar de maan. Zij overvallen Helius en stelen het wetenschappelijke werk van Mannfeldt en beroven zijn huis en stelen daar ook allerlei materiaal.
De man die zich Walter Turner noemt (Rasp) legt Helius een ulitmatum voor. Hij betrekt het consortium bij de missie naar de maan, of hij krijgt zijn spullen niet terug. 

Na een hoop gedoe is de grote dag eindelijk daar. De Raket naar de Maan is klaar en de dappere astronauten maken zich klaar voor een eerste missie. Aan boord zijn Helius, Hans, Friede, de man die zich Walter Turner noemt en Professor Mannfeldt met zijn muis. Na de (wetenschappelijk zeer deugdelijke) raketlancering wordt ook een kleine schipbreukeling gevonden, buurjongen Gustav (Gstettenbaur). 
De missie naar de maan is een succes. Aan de andere kant van de maan landt de raket en vindt daar een atmosfeer die geschikt is voor mensen. Even later wordt er ook goud gevonden, waarmee de theorie van Mannfeldt ook bevestigd wordt. Maar de problemen van de aarde worden meegenomen naar de maan. De man die zich Walter Turner noemt doodt Mannfeldt om het goud. En later probeert hij het ruimteschip te kapen. De kaping mislukt en de man die zich Walter Turner noemt sterft, maar hij heeft wel de zuurstofvoorraad van het schip ernstig beschadigd. Niet iedereen zal de tocht naar de aarde terug kunnen maken... 
Tijdens al deze ontwikkelingen blijkt Hans best wel een lafaard te zijn en de doortastende Friede knapt daar op af, zeker wanneer ze haar ruggegraatloze verloofde kan vergelijken met man van stavast Helius. Als snel wordt de driehoeksverhouding steeds complexer. 
Wanneer dan gekozen moet worden wie er zal achterblijven op de maan, om de anderen een kans te geven terug te keren naar de aarde, worden er strootjes getrokken. Hans moet achterblijven. En het ziet er goed uit voor Helius, hij is meteen een liefdesrivaal kwijt. Maar hij is integer. Hij geeft Hans en Friede een slaapdrank en besluit zelf om achter te blijven op de maan om zijn beste vriend en het object van zijn affectie een kans op leven te geven. 
Maar Friede is niet voor één gat te vangen. Zij drinkt de slaapdrank niet en voegt zich bij Helius op de maan, om daar te sterven. 

Conclusie

Alweer een briljante film van Fritz Lang, die nog gratis te zien is op Youtube ook!


Dit keer neemt Fritz Lang ruimtereizen onder de loep. En ondanks dat de eerste ruimtereis met mensen pas 32 jaar later, in 1961, zou plaatsvinden, was Fritz Lang met deze film zijn tijd al ver vooruit. Zo is de raket die gebruikt wordt om de maan te bereiken een drietrapsraket en wordt er veel aandacht besteedt aan de gewichtloosheid in de ruimte. 
Verder is het verhaal ook interessant met wetenschappers die leven voor hun onderzoek en hun ideeën. Mannfeldt wordt uitgelachen door zijn collega's en leeft in diepe armoede, maar hij houdt wel vast aan zijn ideeën over goud op de maan. En Helius gelooft ook in zijn eigen wetenschap en is bereid om daar zijn eigen leven, dat van zijn vrienden en dat van zijn geliefde voor te riskeren, zoveel vertrouwen heeft hij in zijn eigen onderzoek. Aan de andere kant zien we de kille kapitalisten die niet terugdeinzen voor bedrog, geweld en moord om hun financiële belangen veilig te stellen, waarmee ze het ware potentieel van een ontdekking als ruimtereizen en ontdekking van de maan teniet doen.
 
De rol van Friede is ook interessant. Zij wordt geïntroduceerd als verloofde van Hans, maar zij heeft ook een rol bij het ontwikkelen van de raket naar de maan. En tijdens de missie is zij ook actief. Zij is geen mooi vrouwtje dat alleen maar gered moet worden een een prijs is voor de dapperste man. Zij heeft duidelijk een eigen agenda. Dat maakt de film verfrissend. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten