Translate

zaterdag 22 juli 2023

Barbie

💗 Barbie 💗maakt een comeback, en dit keer met een vrij goede film! Gisteren ging ik met Sander 💘 naar de film Barbie (2023) van Greta Gerwig en Noah Baumbach. In de hoofdrollen zagen we Margot Robbie en Ryan Gosling 😍 (Blade Runner 2049, Only God Forgives). Verder zat de film bomvol bekende gezichten en de vertelstem was Helen Mirren 💖(Excalibur). 

Barbie is natuurlijk de beroemde pop met zuurstokroze accessoires voor meisjes. Ze kwam in 1959 op de markt en was meteen een grote hit. Barbie was baanbrekend omdat zij eruit zag als een volwassen vrouw 💗, in plaats van een baby of kind, wat de meeste poppen in die tijd waren. In de jaren daarna was haar succes niet te stoppen. Barbie maakte ook gebruik van een andere uitvinding, die in die tijd populair werd, TV en de reclames die daar te zien waren. 
En Barbie was baanbrekend voor haar tijd. Barbie had betaald werk 💰. Barbie beschikte over haar eigen geld (om meer poppen en spullen te verkopen, maar toch) en kocht dure spullen mee. Daarmee liet Barbie aan meisjes zien dat zij alles konden bereiken wat zij wilden, toch een baanbrekend feministisch statement voor de jaren '60 en '70.  
Barbie veroverde de wereld en nu, meer dan 60 jaar later, spelen kinderen over de hele wereld met Barbie

Spoilers  

Mensen, deze film is heet van de naald, wees gewaarschuwd dus. Het is een enige film, ik kan hem iedereen aanraden (Leeftijdsadvies voor NL is 9 jaar en dat lijkt me wel passend). Als je hem nog wil zien, skip deze review dan maar. 

De film begint met de stem van Helen Mirren die vertelt over de oertijd, waarin saaie meisjes, gekleed in druilerige, grijze kleding suf spelen met baby poppen en ander huishoudelijk speelgoed, om hen voor te bereiden op een leven van ongeschoold, onbetaald en ondergewaardeerd werk in het huishouden 🧹. Maar dan! Verschijnt Barbie! Deze pop is zo anders, dat de meisjes meteen hun eigen speelgoed stukslaan 🔨, Barbie omarmen en in hun spel allerlei nieuwe uitdagingen vinden. Dankzij Barbie zijn zij op weg naar een leven vol uitdaging, spanning en sensatie 👮👷👸!

Dan gaan we door naar Barbieland. Daar woont Barbie (Robbie) in haar Droomhuis, samen met haar vriendinnen (ook allemaal Barbie, met af en toe een verdwaalde Midge of Skipper). En alle Barbies hebben spannende carrières, zoals President Barbie, Rechter Barbie, Schrijfster Barbie of Dokter Barbie. Hun leven is fantastisch, ze hebben allemaal uitdagende banen, voldoende geld 💸, mooie huizen 🏡, gezonde lijven en leuke hobbies. 
Maar toch zijn er al wat scheurtjes te bemerken. Barbie heeft een relatie met Ken 💘 (Gosling). Hij is duidelijk hoteldebotel van haar, maar Barbie heeft maar weinig oog voor wat Ken wil en brengt de meeste tijd door met haar vriendinnen. Bovendien krijgt Barbie vreemde gedachten over de dood 💀, ouderdom, verval en twijfel. 
Uiteindelijk komt Barbie tot de conclusie dat er in de Mensenwereld iets mis is met het meisjes dat met haar pop speelt. Het is zaak om dit recht te zetten en Barbie vertrekt naar de wereld van de Mensen, samen met Ken

In de echte wereld blijkt het leven nog niet zo makkelijk. In tegenstelling tot wat Barbie dacht, is de wereld van de Mensen niet een feministisch utopia, waar meisjes van jongs af aan leren (met hulp van Barbie) dat zij alles kunnen worden. Nee, vrouwen worden aan alle kanten nog steeds onderdrukt. De onderdrukking is wel wat subtieler dan in de tijd voor Barbie, maar nog steeds aanwezig in de vorm van straatintimidatie, onmogelijke schoonheidsidealen, onmogelijke eisen aan vrouwelijk gedrag op de werkvloer en in de openbare ruimte en mannen regeren nog steeds de wereld (in ieder geval de wereld van Mattel™, de enige vrouw daar is een secretaresse/ receptioniste). En erger nog, Barbie wordt tegenwoordig gezien als een vooruitgeschoven post van het Patriarchaat, met haar onmogelijk mooie lichaam en obsessie met haar (zuurstokroze) uiterlijk. 
Barbie zakt weg in een diepe existentiële crisis over haar identiteit, haar rol in het leven van anderen en haar eigen doelen. 
Ken komt ook terecht in deze wereld en het bevalt hem wel. Hij ziet voor het eerst mannen met een ander doel dan mooi zijn in het decor van Barbieland. Mannen hebben zinvol werk 👮, hebben macht en invloed en worden met respect behandeld. Dat wil hij ook! En niet alleen voor hemzelf, maar ook voor alle andere Kens in Barbieland, die veroordeeld zijn tot het leven in de marge. 

Barbie en Ken keren terug naar Barbieland en nu blijken de problemen uit de Mensenwereld met Barbie en Ken mee te komen. Ken vestigt zo snel hij kan een stereotiep Patriarchaat, met harde muziek, cowboyhoeden 🤠en snelle auto's 🚘 (en heel veel paarden) 🐴. De andere Barbies hebben hier geen verweer tegen en gaan mee in de snelle praatjes van Ken. Zij geven hun banen op, om zich volledig ten dienst te stellen van de Kens. 
Gelukkig is Barbie niet voor één gat te vangen en uiteindelijk weet zij een eerlijker wereld te creëren in Barbieland, waar zowel de Barbies als de Kens tot hun recht kunnen komen. 

Conclusie

Dit is een hilarische film, als je ooit met Barbies hebt gespeeld, of een Barbie hebt, of iemand kent die met Barbies heeft gespeeld, ga hem dan zien. 
Aan de ene kant wordt de wereld van de Barbies heerlijk onderuit gehaald. Barbie kan alles en doet alles, maar levert daar nooit het harde werk voor, alles komt haar aanwaaien. Daarmee heeft zij weinig oog voor de minder bedeelden in haar eigen wereld. Aan de andere kant worden er ook serieuze dingen gezegd over de huidige staat van onze eigen wereld. We leven nog steeds onder een Patriarchaal ideaal, waarbij mannen de standaard zijn en vrouwen hun hele leven daar omheen moeten plooien. En dit geeft problemen, niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. 

En alles wordt uitgevoerd in een prachtig zuurstokroze decor, prima acteurs en aanstelijke liedjes. Ga vooral kijken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten