Translate

zaterdag 1 januari 2011

Gansje

Het nieuw jaar is begonnen en er is eindelijk tijd om een beetje terug te kijken op de drukke kerstperiode. Zo tussen de verhuizing door moest er ook nog kerst gevierd worden. De eerste kerstdag zijn we naar de ouders van Sander gegaan en daar kerst gevierd met de broers van Sander en hun gezinnen. Druk en erg gezellig. De kinderen hebben zich ook als engeltjes gedragen. We namen het nieuwe spel pitchcars mee en dat was een grote hit bij de grote en kleine jongens.

De tweede kerstdag kwamen mijn ouders langs in Malden. Eindelijk de kans om mijn kerstcake aan te snijden, die al sinds half oktober elke week een flinke slok rum kreeg. Hij smaakte erg lekker. We hebben die avond gedineerd met een hele gans. Als ik dan toch eindelijk een goede grote oven heb, dan ook een uitgebreid kerstdiner.

Het was best spannend om de gans te maken. De donderdag voor kerst heb ik hem afgehaald bij de poelier. Het was erg koud, dus we hebben hem bewaard in de schuur totdat we hem nodig hadden. Eerste kerstdag lag hij te ontdooien in de keuken. In de vroege morgen van de tweede kerstdag bleek dat de giblets (hart, lever en nek (met botjes)) netjes verwijderd waren en in een apart zakje gedaan waren. Daarvan trok ik bouillon.

De gans werd gevuld met een mengsel van aardappel, appel (goudreinet), uit, peterselie en salie. Toen in de oven. Eerst een half uur op een hoge temperatuur. Het vet in de gans begon te koken en droop uit de gans. Het leek wel of het vet regende in de oven. Dit ving ik allemaal op in een grote bak. Daarna nog anderhalf uur op een wat lagere temperatuur. Toen was de gans gaar. Hij had misschien nog een half uurtje langer gekund, oefening baart kunst zullen we maar zeggen.De gans werd geserveerd met de vulling apart (erg lekker, zachte, pikante appelige aardappel-uien hap) en met stoofpeertjes die al meer dan twee maanden stonden te trekken in een appelciderazijnsiroop. Hierdoor werden de stoofpeertjes erg zoet en zuur tegelijk. Heerlijk bij de hele vette gans. We hebben ons buikje heerlijk rond gegeten. We hebben na tweede kerstdag nog een keer gans gegeten. Daarna waren er nog wat restjes over voor een lunchhapje. Dit alles waren zeer geslaagde recepten van Delia Smith.

Gans

1 opmerking: