Translate

vrijdag 24 december 2010

Sirenenzang

Nu Sander en ik definitief verhuisd zijn, kunnen we ook weer onze spulletjes uitpakken en veel van wat we tegenkomen hebben we al in geen tijden meer echt bestudeerd of kenden we zelfs helemaal niet (omdat het een jeugdherinnering van de ander betrof, niet omdat we heel vergeetachtig zijn). Zo kwam Sander laatst mijn collectie van strips van Bourgeon tegen, de Gezellen van de Schemering (Les Compagnons du crépuscule).

Het derde album

Bourgeon is een Franse striptekenaar die vooral in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw een aantal invloedrijke strips heeft gemaakt. De beroemdste zijn toch wel zijn serie 'Reizigers van de wind' over de slavenhandel. De Gezellen van de Schemering volgt 3 mensen, Mariotte, Anicet en de Ridder op hun zoektocht naar veiligheid en vergeving. Dit alles vindt plaats ten tijde van de honderdjarige oorlog, die het leven van iedereen in Frankrijk op zijn kop zette.

De Ridder heeft geen naam, maar het wordt duidelijk dat hij betrokken was bij de vele gewelddadigheden van de honderdjarige oorlog en ook betrokken was bij de boerenopstanden uit die periode, die in Frankrijk de naam Jacquerie meekreeg. Tijdens deze gewelddadigheden kwam zijn geliefde Blanche om. Hiervoor probeert hij vergeving te vinden.

In de loop der boeken maken de gezellen verschillende avonturen mee, waarbij zij keer op keer vrouwen proberen te redden en haar toch weer verliezen, of misschien toch niet. In het eerste boek (De betovering van het Nevelwoud) krijgen we meer te horen over de geschiedenis van de Ridder en de dood van zijn geliefde. In het tweede boek gaat de groep op zoek naar de Witte Dame, die gevangen gehouden wordt door de wreede Douards. Na een lange zoektocht blijkt zij al dood zijn en neemt een (tijdelijk) lid van de groep haar plaats in. Zal zij voortleven als de mythische Witte Dame of is zij gestorven in een nutteloos offer?
In het laatste boek komt de Ridder en zijn gezellen in aanraking met Neyreille en Carmine, de zusters van de gestorven Blanche. Dan komt de Ridder ook meer te weten over de achtergrond van de familie waar zijn geliefde uit voortkwam. Onder de voormoeders van de zusters zijn verschillende waternimfen of Melusines. Deze magische vrouwen hebben in het verleden voor problemen gezorgd en hun nazaten doen dat nu nog steeds. Uiteindelijk raakt de Ridder verstikt in het verleden en de netten van de overgebleven zusters. Hij dreigt zijn gezellen mee te slepen in zijn val.

In het verhaal wordt vooral het perspectief van de onopgeleide Mariotte weergegeven. Zij is een typisch middeleeuws meisje, bijgelovig en nauwelijks in staat om realiteit van fantasie te onderscheiden. Zij staat de Ridder zeer na. Zijn queeste van wraak en vergeving speelt zich deels ook af in een wereld waar mythische krachten de dienst uitmaken. Hij gelooft dat hij tot voor kort in dienst was van de zwarte macht. Nu heeft hij die afgezworen en strijd hij in naam van de witte en rode macht. De zusters die hij later tegenkomt lijken ook allen een bepaalde macht te dienen. Hoewel zij hem natuurlijk misleiden over wie welke macht dient.

Een mooie serie verhalen die behoorlijk wat diepgang hebben.

De honderjarige oorlog