Translate

dinsdag 18 oktober 2011

Wilde dokter

Gisteren heb ik een film gekeken die door vriend +D was meegenomen. Het ging om 'Doc Savage: The man of Bronze'. Het is een film over de held Doc Savage, zijn team van trouwe vrienden en hun avonturen om het kwaad te bestrijden. Het is een verfilming van pulp-strips uit de jaren '30 van de 20e eeuw.Het was uitermate pulp en campy, maar desondanks vermakelijk in al zijn onwaarschijnlijkheid en foutheid. Wanneer Doc Savage lacht, springt er daadwerkelijk een sterretje glans van zijn tanden.

Het is eigenlijk nog veel fouter. 

Spoilers ahoi

Doc Savage, een man opgevoed door zijn vader, is het toonbeeld van mannelijke kracht en perfectie geworden. Samen met zijn vrienden, eveneens de meest vooraanstaande mannen in hun specialisatie, streeft hij ernaar om de wereld beter te maken voor de mensheid. Dat betekent dat hij en de zijnen continu slechterikken op hun donder moeten geven. Hierbij vallen natuurlijk nooit doden, zo goed is Doc Savage nu eenmaal.Wel raakt zijn shirt constant gescheurd, waardoor zijn gebeeldhouwde en gebronsde borstkas in beeld komt. Je vraagt je dan wel af wie precies de doelgroep was van de strip en de film.

Een tikkeltje verontrustend is wel dat Doc Savage en zijn lelieblanke, mannelijke vrienden een soort blanke ├╝bermenschen lijken te worden. Niemand is zo goed als hen, zo slim als hen en zo wijs als hen. Vrouwen hebben weinig intellectuele capaciteiten en moreel besef. Mensen met een kleurtje zijn klein en gedragen zich stereotypisch en meestal dom of slecht (soms zelfs beide).
De enigen die er nog redelijk goed vanaf komen, zijn de Natives van Zuid Amerika, nobele wilden die hun goud en magische krachten alleen aanwenden ter hun verdediging. Vreemd is dan weer wel dat ze dan alsnog Doc en zijn mannen nodig hebben om definitief van de slechteriken af te komen.

Verder is Doc Savage, Man of Bronze een inspiratie geweest voor Superman. Superman was de man van staal. Verder heeft Doc op de noordpool nog een iglo staan, zijn fortress of solitude, waar hij zich regelmatig terugtrekt om tot zichzelf te komen.

Doc Savage op de Wiki
Doc Savage op de IMDB