Translate

vrijdag 8 februari 2013

Pendragon I

Het was al eerder aangekondigd, maar nu is het dan echt zover. We zijn begonnen met het spelen van het Pendragonrollenspel! Een maand geleden hebben we de karakters gemaakt, via Google Drive hebben we stambomen gemaakt van de karaters en hebben we een overzicht van de Geschiedenis tot nu toe gemaakt.

Gilmere van Tisbury
Grigor de Geweldenaar
Marcus Livius van Broughton
Bradwen de Moedige
Bledri van Winterbourne Gunnet

1 maart 485 Anno Domini, Koninkrijk van Logres


Sir Roderick
Earl van Salisbury

De winter loopt op zijn einde en de lente kondigt zich aan. In alle havezaten van Logres krijgen de vrouwen de kriebels en beginnen zij aan de grote voorjaarsschoonmaak. De mannen worden naar buiten gejaagd, potten en pannen worden gewassen, kleren worden gewassen, stro wordt naar buiten geveegd. Alles wat stof heeft verzameld, wordt uitgeklopt. De mannen kunnen deze schoonmaakwoede maar moeilijk hanteren en ontvluchten hun huis, zij maken de rondes langs alle boerderijen en landerijen op hun havezaat, om te bekijken hoe deze de winter hebben doorstaan.
Een boodschapper van Earl Roderick van Salisbury doet alle belangrijke havezaten in zijn rijk aan en nodigt de ridders en jonge mannen uit om naar zijn zetel in Sarum te komen. De jongemannen van Tisbury, Berwick St James, Broughton, Steeple Langford, Winterbourne Gunnet en Burcombe geven gehoor aan de oproep van hun heer en vertrekken met een groot deel van hun families naar Sarum.
Dit is een kans voor hen om hun college-edelen weer eens te zien. Bovendien kunnen hun moeders en zusters op deze manier inkopen doen in Sarum en zo dingen kopen die zij in hun eigen kleine dorpjes niet kunnen kopen of zelf kunnen maken. En wie weet kunnen zij ook meteen echtgenoten vinden voor hun zusters. En jongere broers moeten schildknaap worden, en dat kan het beste bij een andere ridder.

Half maart 485

In Sarum brengen de jongemannen hun families en gevolg onder in het kasteel van Sarum en in de verschillende kloosters voor vrouwen die er in het stadje zijn. Vooral de verschillende vrouwelijke familieleden zijn blij om in Sarum wat inkopen te kunnen doen en te kunnen roddelen met andere vrouwen. Terwijl zij daarmee bezig zijn, vraagt Earl Roderick de jonge edelen om naar zijn kasteel te komen. In de grote hal aldaar vertelt hij hen dat hij een oproep heeft gekregen van Koning Uther om met al zijn ridders en jongemannen naar Leicester te komen. Daar wil hij zoveel mogelijk mannen tot ridder slaan en plannen maken voor de campagne tegen de Saksen in het komende jaar. Earl Roderick zal uiteraard gehoor geven aan deze oproep en hij geeft de jongemannen opdracht om ook aanwezig te zijn, dan zullen zij later dit jaar in Leicester tot ridder geslagen worden.
De jongemannen zijn erg blij om dit nieuws te horen. Al sinds zij jonge knapen zijn, hebben zij hard gewerkt om ridder te worden en nu gaat het dan eindelijk gebeuren. Na de dood van hun vaders waren zij natuurlijk wel in naam het hoofd van hun huishouden, maar in de praktijk namen anderen toch de beslissingen. Maar nu zijn zij echt volwassen en wanneer zij geridderd zijn, kan niemand hen meer vertellen iets te doen in hun eigen huis. Dan zijn zij echt volwassen mannen.
Bovendien kunnen zij dit nu combineren met een bezoek aan Leicester, een van de grootste en belangrijkste steden in Logres. En daar zullen zij niet alleen zijn. Koning Uther zal daar al zijn manschappen bijeenroepen. een mooie kans om mensen te leren kennen en eventuele partners voor jongere zusters te kunnen ontmoeten!
De jongemannen besluiten dat zij langer van huis zullen zijn dan oorspronkelijk gedacht, bovendien zullen hun jongere zussen de lange reis naar Leicester niet kunnen maken. Zij besluiten om de jongste leden van hun families terug naar hun havezaten te sturen, ondanks de tranen die dit teweegbrengt.

Een kaart bvan Logres met routes
Na een paar dagen, wanneer alle ridders en vazallen van Sir Roderick verzameld zijn en goed zijn uitgerust, gaat men op weg naar Leicester. Sir Roderick verwacht geen problemen. Zij zullen de Romeinse weg naar het noorden nemen. Deze is goed onderhouden en komt langs een aantal grote steden. De verlaten, woeste bossen worden met deze route vermeden. Bovendien is Sir Roderick op weg met zoveel ridders, schildknapen en andere dienaren dat geen bandiet het in zijn hoofd zal halen om hem aan te vallen. Maar de weg is lang en leidt langs vele steden (Levcomagus, Silchester (Marcus Livius laat hier zijn zusters achter), Donnington, Wandborough, Cirencester, Bourton, Kineton en Lambor). En zij reizen met een aantal zeer jonge mensen, zeer oude mensen en zeer vrouwelijke mensen. Dus dan duurt het langer.

Eind april 485

Sir Roderick en zijn gevolg komen aan in Leicester. Daar worden zij onthaald door ridders uit het persoonlijke gevolg van Koning Uther. Sir Roderick en zijn directe familie en dienaren mogen in Leicester zelf in het fort van Koning Uther overnachten. De ridders van Koning Uther wijzen erop dat het gevolg van Sir Roderick buiten de stad een kamp op kan slaan. Dat hebben andere vazallen en collega-koningen ook gedaan.

Sir Roderick wijst Bradwen de Moedige aan om het kamp op te slaan voor de mensen uit Salisbury. Bradwen zorgt ervoor dat de tenten worden opgezet, dat er eten wordt bereid en dat de latrines niet in de buurt van het eten of de tenten zijn (Stewardship 15).
Ulfius
Earl van Silchester

Uther
Koning van LogresWanneer dit klusje geklaard is, besluiten de ridders in spé om eens een beetje rond te kijken. Ze zien de grote kampementen met de trotse banieren die erboven wapperen in de wind en zonneschijn. Met een hele hoop gepuzzel en het stellen van vragen komen ze erachter wie er nog meer aanwezig zijn. Bradwen herkent de groep met de witte banier met het rode vlak van Koning Lot.

Lot
Koning van Orkney en Lothian

De groene banier met de twee grote draken wappert trots vanaf de muren van Leicester, dat is van Koning Uther. Sir Ulfius, Hertog van Silchester laat zijn rode wolf op goud wapperen boven het kampement met zijn manschapen. En een zilveren banier met rood vlak geeft de manschappen van Koning Lot van Orkney aan. De groep is onder de indruk, Koning Uther heeft een aantal belangrijke mannen naar Leicester weten te krijgen.
Bradwen probeert contact te leggen met de mannen uit Lothian en dat lukt. Zijn moeder komt ook langs en probeert meteen te bekijken of zijn jongere zus Berta uitgehuwelijkt kan worden aan een van de Orkneys. De mannen uit het noorden van Brittannië zijn wel doortastende vrouwen gewend, maar dit is ze toch iets te gortig.
Grigor wil samen met Eliot eens kijken in het kamp van de Hertog van Silchester. Eliot probeert met zijn charme te achterhalen of zij ook Marcus Livius kennen.
 
Die avond is het feest. Koning Uther stelt zijn hal open voor al zijn vazallen en hun bedienden en biedt hen een groot feest aan. Er wordt lekker gegeten en gedronken. Grigor de Geweldenaar probeert een toast uit te brengen, maar faalt jammerlijk. Daarna laat Bradwen zien hoe het wel moet. Eliot van Burcombe probeert met alle jonge meisjes in zijn buurt te flirten en heeft daar nog aardig wat succes mee. Bledri van Winterbourne Gunnet kent zijn plaats en flirt alleen met de serveersters.
Daarna treedt er een minstreel op en kan er gedanst worden. Bledri en Eliot gaan de dansvloer op en dansen uit de maat. Bradwen kent zijn sterke punten en blijft zitten. Wat altijd nog beter is dan de capriolen van Marcus Livius van Broughton, Grigor en Gilmere van Tisbury, zij struikelen over hun eigen tenen en vallen om. Maar inmiddels is de stemming door al het bier al zo verhoogd, dat het niemand opvalt.
Later die avond probeert Eliot nog de flirten met Gwenda, de jongere zuster van Grigor. Gwenda is erg onder de indruk, maar Grigor wil een betere match zien te vinden voor zijn enige, jongere zusje. Grigor sommeert zijn zusje om met haar moeder naar bed te gaan. Grigor laat zijn moeder ook weten in wat voor problemen Gwenda zichzelf bijna had gebracht.
Die nacht maakt Grigor zich nog wel zorgen om de eer van zijn zuster, maar hij kan moeilijk zijn moeder en zijn zusje lastig vallen. Eliot doet verder geen pogingen meer om met Gwenda in contact te komen.

Zondag 30 april 485 A. D.

Deze feestdag begint met een dienst in de cathedraal van Leicester. De preek maakt maar weinig indruk op de groep. Marcus Livius ergert zich behoorlijk aan het kromme latijn van de priester.
Daarna wordt het heel spannend. De jongemannen worden geridderd door hun eigen heer. Één voor één riddert Sir Roderick de jonge mannen die al zoveel trouwe dienst aan hem hebben geleverd. En diep geroerd staan Sir Gilmere, Sir Eliot, Sir Grigor, Sir Bradwen, Sir Marcus Livius en Sir Bledri op. Sir Bradwen en Sir Grigor zijn zelfs zo gedreven om op pad te gaan en heldendaden te verrichten, dat zij meteen naar buiten rennen en op hun (zeer verraste) paard springen. Door deze overmoedige daad vergaren zij wel de aandacht van het publiek.
Daarna wordt het leuk, er zijn allerlei spellen om te spelen, zoals Ringsteken. Met een speer in de hand rijden de jongemannen af op een kleine ring, gemonteerd aan een dwarsbalk. Eliot wint deze wedstrijd na een flinke strijd met Bradwen. Wanneer Eliot met de gewonnen ringen in zijn hand een rondje rijdt langs de tribunes flirt hij alweer met Gwenda. Het valt Grigor ook op en hij is niet blij met het gedrag van Eliot.
Dan vindt er nog een wedstrijd palingtrekken plaats. Deze is een stuk moeilijker, maar wordt weer gewonnen door Eliot. Dit keer neemt Grigor zijn kans waar om de winnaar ook meteen te waarschuwen dat zijn attenties aan Gwenda niet welkom zijn.

Ondertussen heeft Marcus Livius zich in de morgen geïrriteerd aan de preek van de priester, die vol Latijnse fouten zat. Hij corrigeert de priester, die zijn instructies dankbaar aanvaard.

Die avond is er weer een avonddienst. De kersverse ridders besluiten deze bij te wonen. Sir Marcus Livius hoort hoe de priester zijn wijze woorden ter harte heeft genomen en zijn latijn klinkt beter. Dan luiden plots de klokken voor de huwelijksmis. De ridders gaan meteen rechtop zitten en kijken om zich heen, wie zou er op dit moment willen trouwen? Er komen een paar jonge meisjes binnen met hun verloofden. Een van de meisjes is overduidelijk zwanger. De ridders gaan weer zitten, het is zo een soort mis. Maar dan komt er ook een oudere vrouw binnen, aan de arm van een jonge ridder. Het is Vrouwe Lore! De moeder van Sir Gilmere van Tisbury en zij loopt binnen aan de arm van Sir Floridas, een andere ridder uit Salisbury!
Voordat Sir Gilmere van de verbazing is bekomen, is zijn moeder hertrouwd en wat God heeft samengevoegd zal de man niet scheiden.

Wat zal de groep ridders de volgende keer te wachten staan? Wat is Koning Uther Pendragon van plan nu al zijn ridders en medestanders in Leicester verzameld zijn? Wat heeft Sir Floridas voor plannen door met Vrouwe Lore te trouwen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten