Translate

zaterdag 7 december 2013

Onzetting bij de Veluwezoom

Zodat we weten wie er vochten. 
Vorig weekeinde werden wij uitgenodigd door vrienden +S en J om te komen kijken op zondag naar het Ontzet van de Veluwezoom! Jawel, re-enactment! Met paarden! en Kanonnen!

In het jaar 1813 werd hier een verslag uitgevochten tussen Franse en Pruissische troepen, waarbij de Fransen (onder Napoleon) uiteindelijk uit Nederland verdreven werden. Tegelijkertijd landde de man die daarna Koning Willem I zou worden op het strand bij Scheveningen. Dit was de start van het Nederlandse Koninkrijk. Een of ander feest dat weer groots gevierd moet worden, maar waar natuurlijk wel het een en ander op af te dingen is.
Het doet me verder weinig, ik heb weinig op met het koningshuis, een verouderd instituut dat geen plaats meer heeft in de 21e eeuw en de belastingbetaler alleen maar geld kost. Maar goed, het was een excuus om het huis uit te gaan en vrienden te zien.

Ook hele kleine re-enacters mochten meedoen.
In de middag reden we naar De Steeg, waar dit allemaal plaats zou vinden. Bij Kasteel Middachten konden we parkeren en de festiviteiten vonden allemaal plaats bij Huis Rhederoord. Daar troffen we S en J en hun dochter F, die al een hele flinke meid aan het worden is. De strijd werd zeer realistisch weergegeven, met allemaal mensen in de juiste uniformen, paarden, kanonnen en musketten. Maar onze dochter vond de harde knallen toch een beetje eng en ik trok me met haar enigszins terug. En Sander heeft de hele middag onze zoon op zijn nek gehad, wat nog best een uitdaging was.
Na afloop zijn we nog voor een kopje thee en wat gekletst bij S en J thuis langs geweest, waar sinds de laatste keer dat we er waren, weer heel veel veranderd was.

En er waren ook grote re-enacters.
Nieuws