Translate

zondag 21 juni 2015

De zomer is hier

Roos.
Vandaag is het 21 juni en daarmee start de zomer! Vanaf december, toen de zon het verst bij ons vandaan was is hij langzaam weer terug naar ons bewogen (of eigenlijk, de aarde draait zo dat we ons meer naar de zon toekeren) en nu staat de zon het dichtst bij ons. Vanaf vandaag beweegt hij ook weer bij ons weg. Dat betekent dat vandaag dan ook de langste dag is met het meeste daglicht.

Border van Vrouwenmantel met Vingerhoedskruid

En met het daglicht komt ook de warmte, waar de natuur weer op reageert. In mijn tuin is ook duidelijk te zien dat we de overstap maken van lente naar zomer. Alle planten zijn flink aan het groeien. De vroege lente bloemen als narcissen en Ribes zijn nu echt wel uitgebloeid en in hun plaats komen nu de Klaprozen, de Kamperfoelie, Rozen en Clematis. En andere planten die wat meer voor de late zomer zijn, zoals de Meisjesogen, Lelies en Distels staan al te dringen om hun rol te vervullen, met hun volle knoppen.
Lupine, inmiddels al weer aardig uitgebloeid.
In de moestuin merk ik het ook. Ik heb al aardig geoogst van vroege lente-dingen als sla, zuring, kervel, rabarber en verschillende kruiden. Maar de bessen aan de verschillende struiken zijn al gevormd en kleuren langzaam van groen naar rood of zwart. De tuinbonen kunnen binnenkort ook geoogst worden.

Prikneus, voor lekkere opzichtige kleuren. 
 Nou hopen dat met het echts licht ook lekker wat warmte deze kant op komt, want met uitzondering van wat tropische vrijdagen, vond ik het weer tot nu toe een beetje tegenvallen.

En mijn persoonlijke favoriet, vingerhoedskruid.