Translate

maandag 1 juni 2015

Amoras I - Suske

Zoals ik laatst al aangaf, ik lees de Amoras strips en nu ik laatst album 5 cadeau heb gedaan aan +Sander, wil ik toch wat dieper in de materie duiken. Het verhaal wordt in de loop van de albums steeds complexer. Dus, vanaf deze pagina ga ik aan de slag en analyseer ik de strips pagina voor pagina. Dit keer deel 1 - Suske.

Kaart Amoras
Tijdlijn Album Suske

cover
Amoras I - Suske

Spoilers ahoy!

Voorblad: Dit ziet er al zorgwekkend uit, Suske houdt een (dode?) Wiske in zijn armen en schreeuwt zijn zielepijn uit naar de hemel, in de regen

P1.1 Tijdstip ? - Suske rent door een (tropisch?) woud, hij passeert een verlaten Jeep en ziet een electriciteitsmast. Het getal 2047 komt in beeld. 
P1.2 Tijdstip ? - Suske verlaat het woud, rent over een grasvlakte langs de electriciteitsmasten en ziet een verlaten tank, met een gevleugelde letter "A" als symbool.
Een tank is serieus oorlogstuig, wie heeft hier oorlog gevoerd? Tegen wie?
P1.3 Tijdstip ? - Suske valt en stuitert naar de tank, hij klimt in de tank. De bestuurder van de tank is vergaan tot een skelet.
In een warm klimaat kan dit met een paar weken gebeurd zijn. 
P1.4 Tijdstip ? - Suske klimt in de tank, schopt het skelet opzij, vindt een aansteker en sigaretten (met de gevleugelde A). Dan blijkt dat iemand hem gadesloeg, terwijl hij de tank inging. 

P1.5 2013 - Een flashback naar enkele dagen eerder. Professor Barabas zit in een vliegtuig op weg naar een congres over de (economisch? milieu? politiek?) crisis in Fort Lauderdale (Florida, USA). Een Stewardess vraagt hem of er nog iets te redden valt, Barabas is somber. Achter hem zit Slugger, hij lijkt voor Dr. Krimson te werken, die een opdracht aan Slugger bevestigd. Op de grond zwaaien Suse, Wiske, Jerom en Lambik de professor uit. Op de voorgrond bedelt een man om geld.
Het voelt gek aan om een belangrijk congres te organiseren een Fort Lauderdale, dat bekend staat als een toeristisch oord voor het type toeristen dat feest wil vieren op vakantie.
Slugger en Dr. Krimson werden beiden voor het eerst geïntroduceerd in het Suske & Wiske Album Het Rijmende Paard in 1962. 
P1.6 2013 - Lambik is erg negatief over het nut van het congres. De ene crisis volgt de andere op en volgens hem zorgen de rijken alleen voor zichzelf. Lambik en Jerom vertrekken naar een staking. 
P1.7 2013 - Suske en Wiske vertrekken ook, zij hebben een geheime opdracht, ze moeten iets bewaken tegen inbrekers. Het blijkt het kantoor/ laboratorium van Barabas te zijn. Suske wil TV kijken met wat eten, maar Wiske sleurt hem mee naar de Teletijdmachine, die er erg modern uitziet. De Gyronef en waarschijnlijk de Teletransfor staan ook opgesteld.
Professor Barabas laat zijn laboratorium met belangrijke en gevaarlijke spullen bewaken door twee tieners en niet door een stel professionele bewakers? Is Barabas volstrekt wereldvreemd?
P1.8 2013 - Suske en Wiske rommelen met de Teletijdmachine. Wiske wil Suske naar Amoras in 2047 sturen. Suske vond dat je daar altijd lekker kon eten. Maar dan horen ze iets, zijn dat de inbrekers waar Barabas bang voor was?
Hoe komt Wiske op het jaartal van 2047? Het is wel erg ver in de toekomst. 
P1.9 2013 - Het blijken Jerom en Lambik te zijn, maar zij zijn hier wel onuitgenodigd. Jerom voelt zich zelfs een inbreker, maar Lambik zegt dat zij zijn gekomen om de mensheid te redden. Suske en Wiske weten niet dat het Jerom en Lambik zijn in plaats van inbrekers en zij verstoppen zich in de gesloten verzend-cabine van de teletijdmachine. Het plan van Lambik is om het gehele internet aan te sluiten op de teletijdmachine en dan alles en iedereen terug te flitsen naar de tijd voor het misging met de wereld. Jerom hoort iemand in de cabine, maar voor hij iets kan zeggen, heeft Lambik al op de juiste (of de verkeerde) knoppen gedrukt. De machine doet zijn werk.
En dit is dus de reden dat je professionale bewakers in moet huren.  
P1.10 2013 - De boel raakt oververhit en ontploft. De teletijdmachine en het laboratorium van Barabas gaan in vlammen op. Dit wordt opgemerkt door passanten buiten. 
P1.11 2013 - Wanneer de vlammen enigszins gedoofd zijn, zien Jerom en Lambik dat Suske en Wiske ook aanwezig waren in de teletijdmachine. Hoe kunnen zij ooit teruggehaald worden? Niemand weet waar ze heen zijn en de machine is stuk. Jerom wil Sidonia en Barabas op de hoogte stellen, maar Lambik heeft daar minder haast mee.
Er is een foto te zien tussen het puin, van Wiske die een knipoog geeft, net als op de afsluitende plaatjes van de strips uit de rode reeks.

P1.12 2047 - Suske komt uit de tank, heeft ook een geweer bemachtigd (met een gevleugelde A) en schiet daarmee een konijn dood.
P1.13 2047 - De nacht valt, Suske eet zijn konijn. Hij hoort dat hij benaderd wordt, een jonge vrouw stapt tussen de bomen vandaan en vraagt om eten. Zij is degene die ook zag hoe hij de tank ontdekte (op P1.4).
P1.14 2047 - De vrouw eet de helft van zijn konijn, stelt zich voor als Jérusalem, en biedt aan om aardig voor hem te zijn, daarna kust ze hem met een hoop speeksel.
Zo herinner ik me de rode strips toch niet! 
P1.15 2047 - Suske is geschokt en duwt haar weg. Jérusalem trekt zich terug en gaat slapen. Suske voelt zich erg eenzaam

2013 - In het heden is Lambik zich eerst moed gaan indrinken in een kroeg voor hij een dronken boodschap bij Barabas probeert achter te laten. Jerom vindt hem een slappeling. Op de weg naar buiten botst Lambik tegen een man aan. 

P1.16 2047 Dag 2 - Wiske wordt onder schot gehouden door drie hele dikke mensen (twee mannen en een roodharige vrouw met één oog) in een geruïneerde stad, ze noemen Wiske een Skinny. Er ontstaat een gevecht en Wiske ontwijkt een paar klappen en slaat de vrouw met een staaf. Dan wordt iedereen afgeleid door het geluid van een hypermoderne helicopter. 
P1.17 2047 Dag 2 - Uit de helicopter dalen twee gemaskerde, gewapende mannen af. Zij dragen een symbool dat lijkt op een omgekeerde A met een cirkel eromheen. De dikke aanvallers van Wiske vluchten weg, maar een wordt in zijn been geschoten door een van de gemaskerde mannen. De ander grijpt Wiske en vertelt de eerste gewapende man om te stoppen met schieten. Wiske vraagt of Suske hen gestuurd heeft, maar de mannen weten niet wie Suske is. 
De omgekeerde A met een cirkel eromheen deed mij denken aan het symbool van Anarchisme dat in punk-kringen gebruikt wordt, maar dan ondersteboven. Zijn deze mensen dan een soort anti-anarchisten?

P1.18 2013 Barabas ontvangt in zijn luxueuze hotelkamer in Fort Lauderdale een telefoontje van Lambik, maar hij begrijpt niet wat er gezegd wordt. Dit is het telefoontje dat Lambik dronken in de kroeg pleegde (P1.15). Dan gaat Barabas van zijn hotelkamer met een auto naar de conventie. Hij passeert ook in Fort Lauderdale zeer vervallen hotels en veel zwervers op straat. Daklozen wonen op het strand en er is te weinig werk. Zijn chauffeur is Slugger (P1.5). Wanneer zijn chauffeur een afslag mist, wordt het Barabas duidelijk dat hij ontvoerd wordt.
Aan plaatje 7 te zien, wordt Barabas is zuidelijke richting ontvoerd, richting Miami, Florida.
P1.19 2013 Slugger komt met Barabas aan bij een rotsige inham. Daar is een een kade met een zeer luxueus jacht met helicopterplatform. Een paar gewapende bewakers en een bediende wachten Barabas op. Barabas wordt op het jacht opgesloten op een kamer en zijn laptop, telefoon en koffer worden overboord gegooid.
Waar in Florida is de rotsige inham met geheime kade? Florida is notoir moerassig, en de Zuid-Oost kant van Florida, waar Fort Lauderdale ligt is druk bevolkt. Als ze werkelijk naar het zuiden zijn gereden, Miami is alleen maar drukker bevolkt. Zijn Slugger en Barabas uiteindelijk doorgereden naar de Everglades? Dat is alleen maar moerassiger. 

P1.20 2047 Dag 2 - Suske en Jérusalem zijn samen verder getrokken. Zij komen bij een vervallen weg met autowrakken. In de verte kunnen zij een moderne stad of basis zien. Deze is niet aangesloten op het electriciteitsnet, waarvan zij de torens nog steeds volgen. Jérusalem waarschuwt Suske om daar niet heen te gaan. Maar Suske wil wel gaan, aangezien hij honger heeft en onderdak nodig heeft. Wanneer hij vertrekt werpt Jérusalem zich op hem en werkt hem tegen de grond. Wanneer hij zich boos tegen haar wil keren komen er drie van de hypermoderne helicopters overvliegen. De man die Wiske redde (P1.17) ziet hen en vertelt de bestuurder om te wachten. 
P1.21 2047 Dag 2 - Suske en Jérusalem renden door het lange gras naar de verlaten autowrakken en een bosje. De man in de helicopter vraagt de bestuurder het spoor te volgen dat is achtergebleven in het gras. Wiske kijkt vol afgrijzen toe hoe de man, die eerder nog zijn collega aanspoorde niet te schieten, nu vol overgave schiet op wat hij denkt dat vluchtende mensen zijn. 
P1.22 2047 Dag 2 - De kogels jagen een hert op dat ook in de bosjes schuilt bij Suske en Jérusalem. Wiske geeft de schutter een enorme duw en duwt het uit de helicopter, hoewel hij zich kan vasthouden aan het landingsgestel. Suske ziet Wiske in de helicopter. Terwijl de gemaskerde mannen proberen om hun collega weer binnenboord te halen, probeert Suske de aandacht te trekken van de helicopter (die 5 seconden geleden nog op hem schoot!). Maar zij verdwijnen aan de horizon. 
P1.23 2047 Dag 2 - Suske zegt dat hij Wiske aan boord van de helicopter zag. Hierop onthult Jérusalem dat zij doof is, als Suske niet naar haar kijkt wanneer hij praat, kan zij niet begrijpen wat hij zegt. Verder onthult ze ook dat haar ouders dood zijn. Suske vindt dat zielig, Jérusalem is wees, doof en verdwaald. Wanneer Suske vraagt waar de helicopters Wiske heenbrengen, de futuristische basis (P1.20), onthult Jérusalem dat dat de basis is van Dr. Krimson. Suske is verbijsterd dat hij aanwezig is in 2047.
De onthulling van Jérusalems doofheid is ronduit vreemd, op P1.20 begrijpt zij hem prima wanneer hij iets vraagt en niet naar haar kijkt. 
Suske projecteert zijn eigen gevoelens op Jérusalem wanneer hij denkt dat zij verdwaald is. Hij is verdwaald in tijd en ruimte, maar Jérusalem weet haar weg goed te vinden op dit eiland. 
P1.24 2047 Dag 2 - De scene verschuift naar de basis, die inderdaad van Dr. Krimson is. De basis is hypermodern en luxueus uitgevoerd. Het standbeeld van de Venus van Milo is te zien. Dr. Krimson is boos omdat hij een uur heeft moeten lopen. Achiel staat klaar met de pillen van de Dr. voor alle problemen van de Dr. Maar Dr. Krimson staat ook weer op het punt te vertrekken voor twee dagen. Dan hoort hij de stem van Wiske (die op P1.17 is meegenomen in een helicopter, die nu op de basis landt).
P1.25 2047 Dag 2 - Dr. Krimson herkent Wiske onmiddellijk en wil haar doden. Dan realiseert hij zich dat Wiske nooit alleen is. Hij moet weten hoe zij in de toekomst verzeild is geraakt en waar Suske is. Dr. Krimson krijgt weer een woedeaanval omdat hij nu met Wiske zal moeten praten. Op deze pagina zijn ook Chinese en Egyptische kunstschatten te zien.  
P1.26 2047 Dag 2 - Dr. Krimson vertelt Kapitein Hemlock, de kapitein van de eenheid die Wiske ophaalde (P1.17), dat Wiske nu te gast is. De dikke mensen die Wiske bedreigden (P1.16) zijn ook gevangen genomen. Dr. Krimson geeft de opdracht om de man die neergeschoten werd (P1.17) te doden en degene die hem neerschoot mag zijn plaats innemen in de mijn. Dr. Krimson heet Wiske welkom op Amoras, dit is voor het eerst dat Wiske hoort dat zij op Amoras is. De buste van Nefertiti is te zien.  
Welke grondstof wordt er gewonnen in de mijn van Dr. Krimson op Amoras?
P1.27 2047 Dag 2 - Wiske en Dr. Krimson hebben een gesprek. Wiske vraagt waarom Dr. Krimson op Amoras is. Hij onthult dat dit zijn schuilplaats is, die geheim zou moeten zijn. Hij wil haar doden omdat zij die nu ontdekt heeft. Maar op dat moment vindt een aardbeving plaats, een vaas valt op het hoofd van Dr. Krimson. Dan komt butler Achiel binnen, die zegt dat de aardschokken zijn toegenomen sinds Dr. Krimson weg is geweest en dat zijn ingenieur en vulkanoloog hem dringend willen spreken. 
P1.28 2047 Dag 2 - Dr. Krimson vertrekt, Wiske wordt door Achiel opgesloten in een zeer luxueuze kamer. Achiel waarschuwt haar dat Dr. Krimson ook een goede folterkamer heeft, dus dat ze maar beter snel kan gaan praten. De nacht valt, terwijl Wiske zich afvraagt waar Suske blijft. 

P1.29 2013 - Professor Barabas mag zijn kajuit weer verlaten. Jerom en Lambik zitten op straat in een achterafbuurt. Sidonia is in haar stoel in slaap gevallen en mist het nieuws over Barabas. 

In 2047 krijgt Dr. Krimson te horen dat door de activiteit van de vulkaan xenoliet naar de oppervlakte wordt geduwd, dat zeer rijk aan diamanten is. Suske heeft samen met Jérusalem ook de basis van Dr. Krimson bereikt.
Er worden dus diamanten gewonnen op Amoras. Maar waarvoor? De markt voor diamanten is een vreemde, de markt overspoelen met veel diamanten betekent dat de prijs per diamant flink zal dalen. Bovendien is de vraag naar diamanten niet zo heel groot, zeker niet in tijden van crisis. Diamanten hebben ook een industriele toepassing, maar die diamanten leveren niet heel veel geld op. Wil Dr. Krimson de diamanten voor iets anders gebruiken?
P1.30 2047 Dag 2 - Suske loopt de basis van Dr. Krimson in. Hij ziet twee sinistere mannen die met messen in de weer zijn, in bebloede schorten. Hij laat hen passeren en loopt dan een kamer in met vleeshaken en bebloede tafels.
P1.31 2047 Dag 2 - Suske treft in deze kamer een man en valt hem direct aan. Hij denkt dat deze man betrokken was bij het martelen van Wiske. Maar het blijkt dat hij de slachterij van de basis is binnengelopen. Deze man is de slager en de twee van de vorige pagina ook. Er hangen varkenskarkassen. Suske sluit de man op (in de koelcel?).
P1.32 2047 Dag 2 - Suske is nog niet opgemerkt en komt met een lift in het woongedeelte van de basis. Hij hoort Wiske schreeuwen, maar zij wijst slechts oesters af. Suske vindt haar en ze vallen elkaar in de armen. Suske wil meteen vertrekken met Wiske, maar in een minieme badjas wil Wiske niet vertrekken.
Voor wie had Dr. Krimson die minieme badjas bedoeld? Hij verwachtte geen Wiske, de rest van de bewoners van de basis is personeel, die zouden hun eigen badjas meenemen. Is het zijn eigen badjas? Waarom draagt hij minieme badjassen?
P1.33 2047 Dag 2 - Wiske draait zich om en ziet dat Dr. Krimson haar conversatie heeft gehoord. zwaar vloekend draait zij zich om en duwt Suske van het balkon, uit het zicht van Dr. Krimson. Met een smoes over Jehova's getuigen die aan de deur komen probeert zij Dr. Krimson af te leiden. Maar hij trapt er niet in en dwingt haar te zeggen waar Suske heen is.
P1.34 2047 Dag 2 - Een verdieping lager hangt Suske in de takken van een boom en daagt Dr. Krimson uit. Wiske geeft een afgeleidde Dr. Krimson een harde trap tussen zijn benen en springt Suske achterna. De boom is niet sterk genoeg voor hen beiden en splijt, Suske valt naar de grond.
P1.35 2047 Dag 2 - Achiel houdt Wiske onderschot en zij wordt weer gevangen genomen door Dr. Krimson. Op de grond probeert Suske Jérusalem weer te vinden (die hij daar had achtergelaten op P1.29), maar hij wordt gevonden door nog een bewaker die hem onder schot houdt.
P1.36 2047 Dag 2 - Jérusalem werpt een mes in het voorhoofd van de bewaker die Suske onder schot houdt. Jérusalem wil vertrekken, maar Suske wil terug om Wiske te halen. Weer begrijpt Jérusalem wat Suske zegt, zonder dat ze naar hem kijkt (ondanks dat ze doof is, P1.23). De beslissing wordt voor Suske gemaakt wanneer kapitein Hemlock (van P1.26) met een aantal bewakers uit de basis komt rennen en het vuur opent.
Jérusalem werpt een mes recht in het voorhoofd van de man die Suske onder schot houdt. Recht door zijn schedel heen. Hoe hard kan Jérusalem gooien?
P1.37 2047 Dag 2 - Suske en Jérusalem rennen naar het water en springen van de rotsen in de zee. De bewakers volgen hen te voet naar het strand, maar zij vinden alleen het wapen van Suske. Zij denken dat Suske en Jérusalem gedood zijn toen zij op de rotsen vielen of zijn meegesleurd door het sterk stromende water.
P1.38 2047 Dag 2 - Even verderop spoelen een uitgeputte Suske en Jérusalem aan op het strand. Suske bedankt Jérusalem voor zijn redding. Hij wil meteen terugkeren om Wiske te bevrijden, maar Jérusalem raadt hem aan om de nacht door te brengen in de duinen. De bewakers zullen nu op hun hoede zijn voor indringers. Wanneer Jérusalem haar shirt uittrekt om het uit te wringen, ziet Suske en de lezer dat zij een tatoeage van een bar-code op haar rug heeft, tussen haar schouders.

P1.39 2047 Dag 3 - Kapitein Hemlock brengt verslag uit aan Dr. Krimson. Hij zal de zoektocht voortzetten, maar hij vermoedt dat Suske en zijn compagnon dood zijn. Dr. Krimson schrikt, wie is er bij Suske? Malloot Lambik, gedrocht Jerom of toch hysterische Sidonia? Hij besluit om Wiske nu te martelen voor informatie.

P1.40 2013 Dag 2 - Barabas zit nog steeds gevangen op het jacht. Hij doet alsof hij zeeziek is en terwijl hij alleen gelaten wordt, zodat de bemanning een pil voor hem kan  halen, kan hij op onderzoek uit. Alle deuren zijn gesloten. De Kapitein betrapt hem en vertelt hem dat de dokter zometeen zal arriveren. Barabas laat nog weten dat hij nu ook weer niet zo ziek is.
Professor Barabas heeft nog steeds geen idee door wie hij gevangen wordt gehouden. 

P1.41 2047 Dag 3 - Wiske ligt op een pijnbank in een zeer middeleeuws aandoende kerker onder de basis van Dr. Krimson. Wiske legt uit dat zij per toeval verstrikt raakten in de teletijdmachine en daarmee hier op Amoras. Zij valt flauw. Dr. Krimson geeft het op en geeft Kapitein Hemlock de opdracht om Wiske ook naar de mijn te brengen. Dan kan zij stenen kappen terwijl Dr. Krimson afwacht tot Suske haar daar probeert te redden.
P1.42 2047 Dag 3 - Ook Suske en Jérusalem zijn wakker. Ze hebben een schuildakje gebouwd. Suske vraagt naar de aardschokken en de rook uit de zee. Jérusalem zegt dat het om een vulkaan gaat. Wanneer een storm losbarst heeft Suske er genoeg en probeert onder dekking van de storm en regen terug te keren naar de basis van Dr. Krimson. Maar hij wordt onderschept door twee bewakers van Dr. Krimson op quads, de zoektocht van Kapitein Hemlock naar Suske en zijn compagnon (P1.39).
P1.43 2047 Dag 3 - Dr. Krimson maakt zich in aanwezigheid van Achiel en Kapitein Hemlock op om te vertrekken (hij refereerde hier aan op P1.24). Terwijl hij hoopt dat het doek snel zal vallen voor Suske en Wiske, is er weer een aardschok, waardoor er onder andere een gordijn over Dr. Krimson heen valt.
P1.44 2047 Dag 3 - Op het strand verrassen Suske en Jérusalem de twee bewakers, die naar hen op zoek zijn. Suske slaat zijn tegenstander bewusteloos, maar Jérusalem steekt de hare neer. Wanneer Jérusalem ziet dat Suskes tegenstander nog leeft, doodt zij hem met een steen. Suske ziet nu voor het eerst hoe koelbloedig Jérusalem kan doden (de man die zij eerder doodde op P1.36 was om Suske te redden).

P1.45 2013 Dag 2 - Krimson arriveert dobberend in zee, voor het jacht.  Hij is woedend dat hij weer een nat pak heeft gekregen. Hij staat erop dat degene die hiervoor verantwoordelijk is, in zee geworpen wordt, gebonden aan handen en voeten en met ductape over de mond. Dr. Krimson leest de kranten via een tablet en ziet dat Suske en Wiske vermist zijn en het laboratorium van Barabas verwoest is.
Deze pagina impliceert dat er in 2013 iemand is met een teletijdmachine, die Dr. Krimson vooruit stuurt in de tijd, naar 2047, via de teletijdmachine in de gaten houdt, en op vooraf afgesproken tijdstippen weer terughaalt. Dit gaat kennelijk niet geheel perfect. Zijn de onderschikten van Dr. Krimson, zoals Achiel en Kapitein Hemlock op Amoras in 2047 dan ook via de teletijdmachine gestuurd? 
Wat is het doel van het heen en weer gereis in de tijd?
P1.46 2013 Dag 2 - Barabas ziet dat Dr. Krimson het brein achter zijn ontvoering is. Barabas laat weten dat hij niet wil samenwerken met Dr. Krimson. Dr. Krimson laat hem echter iets zien achter een gesloten deur.

P1.47 2047 Dag 3 - In de regen wacht Kapitein Hemlock bij een helicopter op de terugkeer van de twee bewakers die hij op quads had uitgestuurd om Suske en zijn compagnon te vinden. Zij keren inderdaad terug en rapporteren niets gevonden (dit alles zonder hun helmen te verwijderen) te hebben. Kapitein Hemlock geeft hen de opdracht om Wiske met een vrachtwagen te begeleiden naar de mijn. De storm is te hevig om de helicopter op te laten stijgen. Wiske doet een halfslachtige ontsnappingspoging. Een van de bewakers laat weten dat hij Suske is en dat Wiske zich kalm moet houden. Kapitein Hemlock laat weten dat hij Wiske nog wel op komt zoeken in de mijnen.

P1.48 2013 Dag 2 - Het blijkt dat Dr. Krimson een teletijdmachine aan boord van het jacht heeft. Hij heeft een 3D kopie laten maken van de teletijdmachine van Barabas zelf. Barabas merkte wel dat er iemand in zijn laboratorium was, daarvoor had hij Suske en Wiske gevraagd een oogje in het zeil te houden (op P1.7). Dr. Krimson legt uit dat wie enkel in het heden leeft, heel wat mist. Hij wil met de teletijdmachine de geschiedenis beïnvloeden en schatten stelen, iets was Barabas en de zijnen nooit gedaan hebben. De 3D kopie van de teletijdmachine is niet perfect en Dr. Krimson vraagt Barabas om de machine te verbeteren. Barabas weigert.

P1.49 2047 Dag 3 - Wiske wordt weggevoerd naar de mijnen, vastgebonden in een vrachtwagen. Suske en Jérusalem volgen op de gestolen quads.
P1.50 2047 Dag 3 - Jérusalem haalt de vrachtwagen in, klimt in de cabine en schakelt de bestuurder en de bewaker daar uit.Suske springt vanzijn quad in de laadbak van de vrachtwagen en bevrijdt Wiske.
P1.51 2047 Dag 3 - Ondanks dat de mannen van Dr. Krimson uitgeschakeld zijn, stopt de vrachtwagen niet maar versnelt juist. Suske probeert langs de buitenkant van de vrachtwagen naar de cambine te klimmen, om te bezien wat er mis is met Jérusalem en haar bij te staan. Na een paar botsingen komt de vrachtwagen tot stilstand over de rand van een afgrond.
P1.52 2047 Dag 3 - Suske helpt Jérusalem uit de cabine. Maar dan glijdt de wagen verder en stort de afgrond in, met Wiske erin.
P1.53 2047 Dag 3 - De vrachtwagen stort de afgrond in, met Wiske nog in de laadbak. Suske rent erachter aan. Hij vindt Wiske, maar zij reageert niet meer op zijn stem. Jérusalem kijkt onbewogen toe.

P1.54 2013 Dag 2 - Als Barabas in de kranten leest dat Suske en Wiske verdwenen zijn, besluit hij om de teletijdmachine voor Dr. Krimson aan de praat te krijgen, aangezien dat voor hem de enige kans is om hen terug te halen uit 2047 naar 2013. Tante Sidonia ziet op televisie dat Suske en Wiske verdwenen zijn, gedood in de ontploffing van het laboratorium van Professor Barabas. Barabas is ook verdwenen uit Fort Lauderdale.
2047 Dag 3 - Suske houdt een slappe Wiske in zijn armen en schreeuwt tegen een onverschillige hemel.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten