Translate

maandag 25 januari 2016

Kikkererwten in tomatensaus

In het kader van het Internationale Jaar van de Peulvrucht, en mijn eigen uitdaging om elke week iets met peulvruchten op tafel te zetten, een nieuw recept, Chana Masala dit keer. Een heerlijk vegetarisch gerecht met kikkererwten in een zure tomatensaus uit India.
Net als met de Linzensoep van de vorige keer, een van mijn persoonlijke favorieten, makkelijk aan te passen aan de smaak van de eters of de hoeveelheid eters. Ik maak het vaker en ook voor grote groepen.

Kikkererwten zijn onderdeel van de peulvruchtfamilie (uiteraard, anders had ik niet een hele post in het kader van het jaar van de peulvrucht aan ze gewijd). In het zeer verre verleden werden ze al voor consumptie gekweekt in Turkije en andere delen van het Midden Oosten. Van daaruit begonnen ze een zegetocht door andere delen van de wereld. Ze willen wel groeien in ons kille klimaat, maar de opbrengst is dan beduidend minder, vandaar dat ze eigenlijk alleen in de warmere delen van de wereld groeien.
En Kikkererwten zijn erg gezond en bron van allerlei verschillende voedingsstoffen. Ook zit er in een erwtje nogal veel voedingsstoffen, dus een klein beetje vult al flink.

Benodigdheden

Kikkererwten (droog of uit blik, voor de smaak adviseer ik droog).
Ui
Knoflook 
Verse gember
Korianderzaad
Komijnzaad
Chilipoeder
Kurkuma
Tomaat in blik
Sap van 1 Citroen
Garam masala
Koriander blad

Voorbereiding

 1. Doe de gedroogde kikkererwten in een pan en zet ze in ruim water, laat een nacht staan. 
 2. kook de kikkererwten minstens een uur, tot ze helemaal zacht zijn. 
 3. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. (Als je niet van gedoe houdt, kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken, ik vind het iets minder lekker, er verdwijnt dan toch wat van de smaak en structuur)
 4. Rooster droog in een pan het korianderzaad en komijnzaad. Stamp daarna fijn in een vijzel.
 5. Verhit de olie in de pan, bak hierin de ui, knoflook en gember. 
 6. Als de ui, knoflook en gember gaar zijn, voeg dan de andere specerijen toe, roer wat rond tot het allemaal heerlijk ruikt. 
 7. Voeg het sap van de citroen toe en roer alles nog eens rond. 
 8. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe.
 9. Voeg de tomaat in blik toe.
 10. Laat alles een minuut of 20 zachtjes sudderen. 
 11. Voegde garam masala toe en roer nog even om. 
 12. Voeg vlak voor het serveren het gehakte korianderblad toe. 
Ik heb de hoeveelheden van alles een beetje in het midden gelaten. Voor de kikkererwten vind ik het gedroogde gewicht en gewelde gewicht altijd een beetje moeilijk inschatten. Als je gaat voor blikken, twee blikken kikkererwten tegen een blik tomaat komt meestal wel goed. Bij kikkererwten wellen is het een goed idee om een blik tomaten achter de hand te houden. 

Voor wat de kruiden betreft, kun je alles enigszins aan je eigen smaak aanpassen. Met twee kleine kinderen thuis doe ik (helaas, helaas!) erg rustig aan met de kruiden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten