Translate

woensdag 14 februari 2024

Moloch

Het was weer tijd voor film, dit keer een van eigen bodem! Het gaat om Moloch (2022) van Nico van den Brink. Deze folk horror van Nederlandse bodem konden we niet aan ons voorbij laten gaan. De hoofdrol is voor Sallie Harmsen (Blade Runner 2049) en de belangrijkste mannelijke rol is voor Alexandre Willaume

Lekker somber

Spoilers

De film is heet van de naald, dus lees verder op eigen risico. 
De film begint met een meisje die in een voorraadkast speelt, boven zich hoort zij hoe haar oma wordt aangevallen door iets of iemand. Maar het meisje grijpt niet in en wacht af. 

Dertig jaar later is het meisje een volwassen vrouw, Betriek (Harmsen) en woont samen met haar moeder Elske (Blok), vader Roelof (Goessens) en dochter Hanna (Van der Velden) in het huis waar Betriek ook is opgegroeid, op de geïsoleerde veengrond in Drenthe. 
In de buurt wordt ineens het ene veenlijk na het andere gevonden. En een internationaal team van archeologen komt naar Drenthe om de veenlijken te onderzoeken. De Deense archeoloog Jonas (Willaume) leidt het onderzoek. De veenlijken zijn allemaal vrouwen met een verticaal doorgesneden keel. Het lijken rituele moorden of offers te zijn. 
Ondertussen krijgt Betriek het steeds zwaarder. De vader van Hanna is overleden en Betriek moet het kind alleen opvoeden, dat combineren met een baan en de zorg voor haar ouder wordende ouders. Bovendien kampt haar moeder Elske met vreemde lichamelijk klachten, die een psychische oorzaak lijken te hebben. Maar Elske wil zich niet laten behandelen, dus Betriek mag die problemen ook nog oplossen. 

In de gemeenschap stijgt de spanning ook. Een medewerker van Jonas dringt het huis van Betriek en haar familie binnen, met een groot mes. Een lokale zwerver sterft en lijkt vermoord te zijn.  

Betriek heeft een ontluikende romance met onderzoeker Jonas en zet hem op het spoor van een lokale legende over Slavin Feike, die ten tijde van de heksenverbrandingen (In Nederland tussen 1495 en 1610, in deze periode was het houden van Christenen als slaven verboden, dus hoe was Feike een slavin?) ook dreigde op de brandstapel te belanden. Zij riep de hulp in van de demon Moloch (een Kanaänitische godheid, waarvan het hoogst onduidelijk is of er daadwerkelijk kinderen aan hem geofferd werden. En nooit populair in Nederland) en ontsnapte zo aan de brandstapel, maar alleen door haar dochter te offeren in ruil voor de hulp. 

Conclusies
Deze film kon me niet boeien. Het is natuurlijk leuk om een Nederlandse film te zien over Nederland en nog een horrorfilm ook. Maar ergens kon ik er toch niet inkomen. 
Het begint al met de voornaam van de hoofdpersoon. Helemaal niemand in Nederland heet Betriek, ik snap dat de makers voor een beetje een ouderwetse meisjesnaam wilden gaan, maar kies dan voor een echte oude Nederlandse of Drentse naam, daar zijn er genoeg van (hetzelfde geldt min of meer voor Feike, dat is een Friese naam en ook nooit erg populair geweest). 
Daarnaast kon ik ook niet zo in de isolatie en eenzaamheid van het Drentse landschap komen. Mensen, dit is Nederland, zelfs in de meest geïsoleerde stukken van Drenthe zijn er nog altijd 6 personen per Km2. Vanuit je hutje op de hei kan je waarschijnlijk nog 5 hutjes zien. 
En dan Moloch, ik snap dat we voor een enge demon met een beetje naamsbekendheid kiezen, maar Moloch krijgt geen poot aan de grond in een mistig Nederlands Veenlandschap. 
Oh, en kunnen we voor een keer een volwassen vrouw met kind op zoek naar liefde eens koppelen aan een man die niet worstelt met zijn eigen demonen en drankproblemen. Dat ze gewoon wat opgewekte seks heeft, omdat het leuk is. De arme Betriek kon meteen weer therapeut en gids spelen voor de archeoloog uit den vreemde.

Het verhaal vond ik nog redelijk leuk gevonden, over een vervloekte familie die verband houd met veenlijken, maar het kwam allemaal niet echt lekker uit de verf vond ik. In ieder geval, deze film deed het niet zo voor mij. Kijk hem omdat je de Nederlandse filmindustrie een boost wil geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten