Translate

zaterdag 24 februari 2024

Rusalka - Russische Fantasy

 Het was weer eens tijd voor een boek uit de oude doos, Rusalka van C. J. Cherryh. Van C. J. Cherryh heb ik in het verleden het een en ander gelezen en vond het altijd heel leuk. Ook Rusalka heb ik vroeger al eens uit de bieb gehaald. Dit exemplaar vond ik in een minibieb bij ons in de straat, dus die heb ik meteen meegenomen natuurlijk. 

Rusalka

Rusalka's ken ik nog uit een boek over monsters en andere vreemde wezens, dat ik als kind veel las. Rusalka's komen uit Slavische mythologie en zijn de geesten van vrouwen die vermoord zijn door mannen. En zij zwerven rond, op zoek naar wraak. Zij verdrinken alle mannen die zij tegenkomen (zeer terecht naar mijn idee).

Spoilers 

Het verhaal begint met Sasha en Pjotr uit Vojvoda. Sasha wordt ervan verdacht dat hij ooit zijn ouderlijk huis door middel van tovenarij in brand heeft gestoken, zijn ouders kwamen daarbij om. Zijn oom en tante hebben hem in huis genomen, maar behandelen hem erg slecht. En ongeluk lijkt hem te achtervolgen. Pjotr is een wat oudere kleine crimineel die zich verstopt in de schuur van Sasha's familie, nadat een avontuurtje met een lokale, getrouwde jongedame wel heel erg ongelukkig afliep. 

Pjotr en Sasha ontvluchten Vojvoda en willen naar Kiev trekken, de grote stad, die barst van de rijke, domme mannen en verveelde, mooie, jonge vrouwen. Maar op weg daarnaartoe raken ze in de problemen. Ze zijn slecht voorbereid op een lange reis, Pjotr is gewond en ze kennen de weg niet. Ze verdwalen in een woud waar nauwelijks nog leven is. De bomen zijn dood en de meeste dieren zijn weg. Uiteindelijk komen zij aan bij de hut van Uulamets, een tovenaar. 

Uulamets geneest Pjotr en vertelt hen wat er gaande is. Zijn dochter Eveshka is overleden, vermoord door zijn leerling Tsjernovog. En zij zwerft nu door het woud als een Rusalka. Zij vermoordt alles wat zij tegenkomt, want dat is haar aard als Rusalka. En Uulamets wil haar weer tot leven wekken. En daar kan hij de jonge Sasha, met zijn toverkrachten, goed bij gebruiken. Pjotr gelooft er niet in, maar kan zich ook niet aan de invloed van Uulamets onttrekken. 

Uulamets vindt ook Hwiuur, een Vodyanoi, een kwade watergeest. Deze was verantwoordelijk voor de dood van Eveshka, maar deed dat in opdracht van Tsjernovog. Uulamets, Sasha en Pjotr gaan op weg naar Tsjernovog om hem definitief te verslaan en hopelijk Evashka te redden van haar gruwelijk lot. 

Conclusie

Een leuk boek en niet te lang. En het is verfrissend dat dit fantasy verhaal eens niet teruggrijpt op West - Europese mythologie, maar gaat voor meer Oost - Europese mythologie met de introductie van Rusalka, Vodyanoi en Leshy. Verder is het magie - systeem ook bijzonder. Sommige mensen kunnen zaken voor elkaar krijgen door erom te wensen. Maar niet alles is even realistisch om te wensen, dus sommige zaken gaan heel makkelijk. Zoals wensen dat mensen bij je blijven. Andere zaken gaan heel moeilijk. Maar als de kansen keren, kunnen oude, vergeten wensen soms met kracht vervuld worden. Vandaar dat Sasha heel voorzichtig is met het uitspreken van zijn wensen. 

Een interessant boek en ik ga op zoek naar het vervolg, Tsjernovog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten