Translate

vrijdag 12 april 2024

Call of Cthulhu III - De cultus

Voor de derde keer komen de Romeinen bijeen om een bovennatuurlijk gevaar in Iunnu het hoofd te bieden. Het lijkt misschien alleen oplichterij van goedgelovige Romeinse vrouwen, maar misschien staat er wel veel meer op het spel. 

Draco Silvius Dorso - Patriciër
Gaius Valerius Lucanis - Wetenschapper in dienst van Draco Silvius Dorso (niet aanwezig)
Vibus Norbanus - Ziener in dienst van Draco Silvius Dorso (niet aanwezig)
Proclus Servilius Adventus - Ex-slaaf van, maar nu als bankier in dienst van Draco Silvius Dorso.
Marcus Livius Cicero - Senator en rivaal van Draco Silvius Dorso 

Ante Diem XVII Mensis Aprilis in het Eerste Jaar van het Consulschap van Hadrianus en Caesar of 898 Ab Urbe Condita, Iunnu

De Romeinen zijn na alle avonturen van de vorige keren erg bezorgd. Zij zijn bang dat zij de aandacht hebben getrokken van een machtig tovenaar, die een of ander zorgwekkend ritueel voor een lokale godheid wil gaan uitvoeren. En daar zullen Romeinse vrouwen het slachtoffer van worden! Gaius Valerius Lucanis en Vibus Norbanus hebben vanuit Iunnu een boot genomen naar Alexandrië. Zij kunnen de Nilus stroomafwaarts volgen en met een beetje geluk hebben zij nog een goede wind ook. Bovendien kan er altijd nog geroeid worden. Desondanks, zullen de andere Romeinen die in Iunnu achterblijven niet op hen kunnen rekenen. 
Gaius Valerius Lucanis en Vibus Norbanus hebben een boodschappen van hun patroon Draco Silvius Dorso mee voor de Praefectus AEgypti Lucius Valerius Proculus. Ze hopen dat hij een cohort naar Iunnu kan sturen om de cultisten tegen te houden. 

Ondertussen in Iunnu maakt Marcus Livius Cicero zich zorgen. Hij wil de priesters van Re - Atum informeren over deze ontwikkelingen. De tovenaar is bezig met ketterij, door te proberen de wereld te laten verzwelgen door Apep! Misschien dat zij dan in actie komen. Proclus Servilius Adventus is iets praktischer en is gewoon bereid om een "donatie" aan de zonnetempel te doen, voor een reparatie van het dak. Hopelijk krijgt hij zo toegang tot de hogepriester. 
Marcus Livius Cicero ronselt wat opgeschoten jongeren uit Iunnu en vraagt hen om de tempel te bewaken bij nacht. Als de vreemde tovenaar dan een aanval uitvoert, hoeven zij tenminste niet alleen op een stel bejaarde priesters te rekenen ter verdediging van de wereld. 



Die avond besluit Proclus Servilius Adventus om eens werk te maken van het leuke slavinnetje van Domina Herrenia Cordia Paci, Elenys. Deze maakt van de gelegenheid gebruik om veel meer wijn te drinken dan normaal en zij wordt daar bijzonder loslippig van. Zij vertelt over de familie die haar eigenaren zijn. De man, Pacius, is al een tijdje geleden overleden. En daarna werd zijn zoon het hoofd van de familie. Maar toen de jongere Pacius ook overleed, werd Domina Herrenia een beetje vreemd. Zij begon te geloven dat zij haar zoon terug kon krijgen. Maar Elenys gelooft daar niet in. Ook weet zij van meer Romeinse families die naar Iunnu zullen komen, voor de zonnewende, die over een paar dagen zal zijn. 
Marcus Livius Cicero realiseert zich dat al deze families onder leiding van een Matrone staan. De Patrone is overleden en kennelijk zijn er geen zonen, broers of ooms meer die de leiding over de familie kunnen nemen. Geen wonder dat zij afzakken naar ketterij en geloof in herrijzenis na de dood. Maar dat betekent ook dat de troepen van de tovenaar relatief klein zullen zijn. Zoveel families zonder Patrones zullen er niet zijn in Rome. Aan de andere kant, als er meer tovenaars zijn dan diegene die gezien is door Proclus Servilius Adventus, zijn er meer problemen. 

Marcus Livius Cicero besluit de gids Horemheb nog eens te vragen naar wat hij weet van de cultus van Apep. Hij kan eerst niet geloven dat er echt een cultus van Apep is. Wie zou er zo dom zijn om de Verzwelger van de Zon te willen steunen, laat staan aanbidden? Dat zou alleen voor hele slechte mensen zijn. 

Ondertussen vraagt Draco Silivus Dorso zich af waar de vrouwen uit Rome voor nodig zijn. Het leek eerst om oplichting te gaan, de vrouwen geld afhandig maken. Maar er wordt ook magie gebruikt. Deze tovenaar zou de doden kunnen laten herrijzen. Maar dat zal energie kosten. Maar Re - Atum aanvallen zal ook energie kosten. Al die Romeinse vrouwen en hun dode familieleden naar Iunnu halen is dan niet echt verstandig. Zal hij de mannen echt laten herrijzen?

Marcus Livius Cicero realiseert zich dat mensen bewaren in wijnvaten niet echt hygiënisch is. En misschien zelfs wel strafbaar. En een grote plaats als Iunnu heeft vast wel een Vigiles, een groep mannen die functioneren als brandweer en politie tegelijkertijd. Hij meldt daar dat hij vermoedt dat er lijken zitten in verschillende wijnvaten in de Taberna. De Vigiles doen wat onderzoek en tot ieders grote schrik worden er inderdaad lichamen in wijnvaten gevonden. De Matrones worden allemaal gearresteerd. De Kapitein van de Vigiles zal zijn uiterste best doen om dit schandaal stil te houden. 

Diezelfde avond probeert Proclus Servilius Adventus nog Elenys de Slavin te versieren. Haar eigenaresse zit wegens lijkschennis in het gevang. En Proclus Servilius Adventus is een vrij man met goede connecties. Elenys realiseert zich heel snel hoe de kaarten nu liggen en belooft om met Proclus Servilius Adventus te huwen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten