Monkey Man (2024) van Dev Patel (The Green Knight, The Personal History of David Copperfield) is heet van de naald en Sander en ik zagen hem in de Cinetwins. Dit passieproject van Dev Patel heeft verder nog wat steun gekregen van Jordan Peele (Get Out, Us, Nope) om deze film in de bioscoop te krijgen en niet alleen op Netflix.
Verder speelt Dev Patel ook nog de hoofdrol en zien we nog Sharlto Copley (The A - Team) in een bijrol.
Spoilers
Deze film is heet van de naald, als je hem nog wil zien, sla dit stuk dan maar even over.
De film opent met een schattige scene in het idyllische oerwoud van India waar een moeder (
Kalkunte) haar (verder naamloze) zoontje (
Malik) leert over Hanuman.
Maar dan gaan we snel naar een volgende scene in een bokshal, gerund door Tiger (Copley), waar gemaskerde mannen tegen elkaar vechten en Tiger zijn geld verdient met de weddenschappen. Een naamloze man met een apenmasker (Patel) verliest steeds en wordt daar goed voor betaald. Maar hij heeft bij vlagen last van de herinneringen aan zijn jeugd. Hij was het jongetje in de openingsscene en zijn hele dorp is verwoest en zijn familie uitgemoord. Nu leeft hij als verschoppeling in de sloppen van Yatana.
Maar deze vechter heeft een plan. Hij weet wie de mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van zijn dorp. Hij laat via zijn vrienden een portomonee stelen van Queenie Kapoor (
Kalsekar), de eigenaresse van een exclusief hotel, waar alles kan. Hij brengt de portomonee terug en regelt zo een baantje in het hotel. Daar wordt hij vrienden met drugdealer Alphonso (
Pitobash), die hem weer een beter baantje op de hogere (verdorvener) verdiepingen kan bieden.
En langzaam werkt deze wreker zich naar zijn uiteindelijke doel toe, de corrupte politie chef Rana Singh (
Kher) vermoorden. Wanneer het eindelijk tot een confrontatie komt met Rana Singh komt, blijkt dat de vechter misschien nog niet zo goed is als hij dacht. Een eenvoudige wraakmoord wordt een zeer uitgesponnen gevecht, wat de vechter uiteindelijk verliest.
De vechter vlucht door de stad op de (hilarisch) opgevoerde tuk tuk van zijn vriend Alphonso. Uiteindelijk wordt hij gearresteerd door de politie, maar weet weer te ontsnappen (als je iemand boeit, doe dat dan met de handen op de rug mensen, anders maakt het allemaal weinig uit.). Na een hysterische vlucht door de sloppen van Yatana belandt onze held uiteindelijk in het water. De wraakmissie lijkt voortijdig ten einde gekomen te zijn.
Gelukkig wordt onze held gered door een groep
Hijra onder leiding van Alpha (
Sharma). Deze verschoppelingen weten de vechter weer gezond te krijgen, te helpen met het verwerken van zijn trauma en hem een betere krijger te laten worden. Uiteindelijk voelt hij zich weer sterk genoeg om tijdens
Diwali weer een aanval uit te voeren op het luxueuze hotel van Queenie Kapoor. Rana Singh blijkt niet alleen te werken, maar in dienst te zijn van Guru Baba Shakti (
Deshpande), die ook weer verbonden is met een populistische politicus. De aanval op het dorpje van de naamloze man was er een in een patroon. Baba Shakti haalt deze truc steeds uit, wordt daar zelf rijker van en heeft de steun van een belangrijk politicus.
De naamloze vechter dringt binnen in het hotel, vecht zich een weg door alle verdiepingen heen, doodt Rana Singh en gaat door naar Baba Shakti. Baba Shakti niet zo onwerelds is, als hij zich voordoet. Hij weet de naamloze vechter ook ernstig (dodelijk?) te verwonden, voor hijzelf sterft.
Conclusie
Een hele interessante wraakfilm! Dev Patel doet het heel goed als actieheld en de andere acteurs zijn ook goed gekozen. Kalsekar, Kher en Deshpande zijn echt heel goed als harteloze eigenaresse van een bordeel/ hotel, als brute politieman en hypocriete religieus voorman.
Ook weet deze film een hele goede mix te vinden tussen buitengewoon bruut geweld (nee echt, bloed en tanden vliegen door het beeld), humoristische scenes, uitzichtloze armoede en hoopgevende vriendschap. Het is soms makkelijk om te verzanden in het een of het anders, maar deze film weet het evenwicht goed te behouden.
Verder wordt de
Heldenreis stap voor stap gevolgd, we vallen er alleen halverwege in. Het "vertrek" heeft al plaatsgevonden voor de start van de film en zien we alleen door middel van flashbacks van Dev Patel. Hij is al bezig met de "initiatie", waar hij de mysterieuze wereld van de superrijken binnenstapt en met hulp steeds verder komt. Maar hij is nog niet helemaal klaar en valt terug. Na een verblijf bij de Hijra probeert hij het nog eens. Ditmaal behaalt hij zijn doelen, maar weet niet in de "terugkeer" niet terug te keren. En daarmee zegt de film ook nog wat interessants over de zin en onzin van wraak. Want uiteindelijk bereikt onze held niet zo heel veel. Hij doodt degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn moeder. Maar hij komt daarbij zelf ook om, en als het bloed eenmaal is opgeveegd, zal iedereen weer overgaan tot de orde van de dag. De armen zullen nog steeds uitgebuit worden met gevaarlijk en vies werk, de mooie vrouwen zullen nog steeds slachtoffer zijn van seksueel geweld, de handel in drugs zal nog steeds doorgaan en de politieke situatie zal ook niets verbeteren.
Tot slot is deze film duidelijk geïnspireerd door andere goede actiefilms van de laatste jaren, zoals John Wick en Jason Bourne. En tot mijn grote verrassing kwam de muziek van Bloodywood ook nog langs in de climax van de film.
Een zeer interessante actie - wraakfilm en ik ben erg benieuwd wat Dev Patel ons in de toekomst nog meer zal brengen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten