Translate

zondag 12 december 2021

The Personal History of David Copperfield

Onlangs zag ik The Personal History of David Copperfield (2019) van Armando Iannucci en gebaseerd op het verhaal van Charles Dickens (A Muppet Christmas Carol, Scrooge). Eigenlijk was het de bedoeling dat ik deze film vorig jaar in de bioscoop zou zien, maar ik was ziek. Maar ik kon nu de film lenen uit de bibliotheek. 

The Personal History of
David Copperfield


De film was een enorme verzameling van oud en nieuw Brits talent. We zagen Dev Patel (The Green Knight), Hugh Laurie (The Night Manager), Tilda Swinton (Only Lovers Left Alive, Doctor Strange), Peter Capaldi (Dangerous Liaisons), Morfydd Clark (Dracula, Pride and Prejudice and Zombies), Benedict Wong (Doctor Strange), Ben Whishaw en Rosalind Eleazar. De oude bekenden kende ik natuurlijk al, maar ik hoop dat we van de nieuwe gezichten meer zullen zien in de toekomst. 

Het verhaal is een verfilming van een boek van Charles Dickens. Dickens schreef The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery (Which He Never Meant to Publish on Any Account) in serie - format in 1849. Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Dickens, hoewel het geen autobiografie is. 

Spoilers

Het verhaal opent met de geboorte van David Copperfield. Zijn vader is dan al overleden en zijn moeder (Clark) probeert de eindjes aan elkaar te knopen, wat nog niet makkelijk is als weduwe. David brengt veel tijd door in Yarmouth, bij de family van zijn huishoudster Pegotty (Cooper). Hier maakt hij voor het eerst kennis met de levens van mensen uit de armere onderklasse van Groot Brittannië. 

Terwijl David in Yarmouth verblijft, besluit zijn moeder te hertrouwen met Mr. Murdstone (Boyd). Mr. Murdstone is een keiharde man, die zijn stiefzoon hardhandig wil opvoeden. Als het conflict hoog oploopt, stuurt Mr. Murdstone zijn stiefzoon David weg naar Londen, om daar te gaan werken in een flessenfabriek, terwijl hij een kamer huurt van de eeuwig in schulden verkerende Mr. Micawber (Capaldi) en zijn uitdijende familie.  

Wanneer David (inmiddels gespeeld door Patel) is opgegroeid, krijgt hij te horen dat zijn moeder is overleden en begraven. Hij vlucht weg uit de fabriek, naar zijn enige familielid, Tante Betsey Trotwood (Swinton) en haar excentrieke huurder Mr. Dick (Laurie). Daar kan hij een tijd blijven wonen. David leert nieuwe mensen kennen, zoals Mr. Wickfield (Wong) en zijn dochter Agnes (Eleazar) en volgt voor het eerst een formele opleiding, waar hij mede-student Steerforth (Barnard) leert kennen. 

Zijn opleiding leidt uiteindelijk tot een echte baan in het kantoor van Mr. Spenlow (Cottle) en zijn mooie maar hersenloze dochter Dora (weer Clark). David legt het aan met Dora, en alles lijkt de goede kant op de te gaan voor David, ondanks zijn wat ruwe start. Maar dan staat Tante Betsey ineens op de stoep. Zij is al haar geld kwijt. Haar accountant Mr. Wickfield heeft verkeerde beslissingen genomen en als gevolg daarvan moet Betsey nu in armoede leven. Maar de dochter van Mr. Wickfield is wat handiger dan haar vader. Zij realiseert zich dat Mr. Uriah Heep (Wickshaw) een vuil spel speelt. Agnes en David weten Uriah te ontmaskeren en zo te ontslaan. Met het kantoor van Mr. Wickfield gaat het dan snel weer beter. 

Ondertussen heeft David zijn levensverhaal opgeschreven, wat ook weer zorgt voor extra inkomsten. En zo weet hij van de tegenslag in zijn leven een succes te maken en uiteindelijk met zijn familie te beginnen aan zijn volwassen leven. 

Conclusie

Een erg leuke en redelijk getrouwe verfilming van het boek. De jonge acteurs zijn leuk en fris en de oudere acteurs zijn goed en grappig. Verder heeft de regisseur Iannucci ervoor gekozen om kleurenblind te casten, vandaar dat we acteurs zien van overduidelijk Indiase, Afrikaanse of Aziatische afkomst. En dat geeft Londen wel een lekkere cosmopolitische uitstraling. 
Verder ligt het tempo lekker hoog en worden hoogte en dieptepunten lekker vlot afgewisseld. Zeker een aanrader, als je van Dickens houdt. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten