Translate

maandag 16 augustus 2021

The Green Knight

Nadat ik laatst al naar Black Widow was geweest, was het nu alweer tijd voor film in de bioscoop. Na meer dan een jaar heb ik wat in te halen natuurlijk. Dit keer was het tijd voor The Green Knight (2021), waar ik met vrienden D. en L. heen ging in de Lux. Met D. en L. speel ik ook het King Arthur Pendragon - rollenspel, dus het was alleen maar toepasselijk, dat we naar deze verfilming van een Koning Arthur - verhaal gingen.   


De film is geregisseerd door David Lowery. Dev Patel speelt de titelrol en verder zien we Alicia Vikander (in een dubbelrol), Joel Edgerton (Star Wars), Sarita Choudhury, Sean Harris (Macbeth), Kate Dickie (The Pillars of the Earth), Ralph Inneson (First Knight, Guardians of the Galaxy) en Erin Kellyman.
De film is gebaseerd op de Romance Gawain en de Groene Ridder, een verhaal uit de cyclus rondom Koning Arthur. Dat verhaal is al vaker verfilmd (en hier ook besproken). 

Spoilers

Vooruit, ik waarschuw. Maar het zou niet nodig moeten zijn, dit is een oud verhaal. 

De film opent met een jongeman op een troon, met de regalia van een koning, een kroon, een appel en een staf. Een verteller zegt dat dit niet het verhaal is van de legendarische koning, die een zwaard uit een steen trok. Dit is een ander verhaal. 
Dan gaat de film verder met zicht op een brandend huis en een verlaten erf. Twee mensen verlaten het brandende huis en gaan er vandoor. Dit alles wordt niet opgemerkt door een jonge Gawain (Patel), die in een bordeel zijn roes ligt uit te slapen. Hij wordt wakker gemaakt door zijn vaste vriendinnetje Essel (Vikander). Hij wordt verwacht aan het hof van Camelot, het is kerst. 

De Koning (Harris) en de Koningin (Dickie) zijn al oud en zien er ongezond uit. Zij vragen Gawain naast hen te zitten, ook al is hij jong en nog geen ridder. Ondertussen is de moeder van Gawain (Choudhury) een magisch ritueel aan het uitvoeren. Als gevolg van dat ritueel verschijnt er een reusachtige ridder in de troonzaal van de Koning. Deze Groene Ridder (Ineson) is duidelijk niet menselijk, hij lijkt een levende plant. Hij daagt de aanwezigen uit tot een gevecht. Als zij hem kunnen raken, mogen zij zijn bijl krijgen. Maar dan deelt hij volgend jaar in zijn huis wel een vergelijkbare klap aan hen uit. Geen van de oudere ridders staat te springen om als een held te sterven. Maar Gawain is een heethoofd en wil zich na alle aandacht van de Koning bewijzen. 
De Groene Ridder knielt neer om de slag van Gawain te ontvangen. Zonder al te veel moeite hakt Gawain zijn hoofd af. Maar de Groene Ridder staat weer op en pakt zijn hoofd op. Hij verwacht Gawain volgend jaar in de Groene Kapel!

De naam van Gawain is nu wel gemaakt! Maar hij gaat gebukt onder het idee dat hij over een jaar zal sterven in de Groene Kapel. Hij zal niet weer opstaan, als zijn hoofd is afgehakt! Hij geeft zich over aan nog meer drank, seks en vechtpartijen. Hij is de naam ridder nauwelijks waardig. En is hij nu de kroonprins? De Koning en Koningin hebben geen kinderen. De moeder van Gawain is de zuster van de Koning, dus Gawain is zijn neefje. 

Wanneer het weer winter wordt, gaat Gawain op aandringen van de Koning op pad om de Groene Ridder te vinden en zijn deel van de afspraak na te komen. Hij krijgt een wapenrusting en een Groene Gordel van zijn moeder, die hem zal beschermen. Gawain laat Camelot achter zich en reist door een steeds vreemder wordend landschap. Hij komt allerlei vreemde mensen tegen en maakt rare avonturen mee. En iedere keer blijkt dat hij niet sterk genoeg en nobel genoeg is om zichzelf een echte ridder te mogen noemen. Hij laat zich overvallen door een stel bandieten en vraagt een nobele dame om een beloning als zij hem een verzoek doet.

Wanneer Gawain aan het einde van zijn krachten is, en bijna alles is kwijtgeraakt, komt hij aan bij een kasteel. Daar wonen een Heer (Edgerton) en zijn Dame (weer Vikander). Zij nemen Gawain op en laten hem op krachten komen. Zij vertellen hem ook dat de Kapel van de Groene Ridder heel dichtbij is. Terwijl de Heer uit jagen is, probeert de Dame Gawain te verleiden. En eigenlijk lukt dat nog behoorlijk goed (Tjee, jongen, ridders zeggen ferm "nee!" tegen verleiding!). Zij geeft hem zelfs een Groene Gordel, die hem zal beschermen. Het is precies de Gordel, die Gawain eerder van zijn Moeder kreeg, maar onderweg kwijtraakte. Is dit dezelfde? Hoe kan dat dan? Heeft zijn moeder de hand in deze hele queeste?

Uiteindelijk gaat Gawain dan de confrontatie aan met de Groene Ridder in de Groene Kapel, op Kerstochtend. Maar Gawain is niet zo dapper als zou moeten. Hij krimpt tot twee keer toe ineen, wanneer de Groene Ridder zijn bijl zwaait. En de derde keer rent hij weg. We zien hoe Gawain terugkeert naar het hof en zijn plaats als kroonprins en later Koning inneemt. Maar de schande van zijn eigen lafheid blijft hem achtervolgen en hij is een beroerd Koning. Iedereen laat hem in de steek. Wanneer Gawain door iedereen verlaten is, en zijn kasteel aangevallen wordt, neemt hij eindelijk de Groene Gordel af. Hij sterft en schrikt wakker in de Groene Kapel, waar de Groene Ridder voor een derde maal wil zwaaien met zijn bijl.    

Conclusie

Waar heb ik naar zitten kijken? Het was een overdonderende film, prima acteurs, aankleding en geluid. Verder werd het verhaal van Gawain en de Groene Ridder ook redelijk goed gevolgd. Maar toch bleven sommige zaken te vreemd voor mij. 
Zo is er de keuze om Gawain door Dev Patel te laten spelen. Patel is overduidelijk van (deels) Indiase afkomst, net als Choudhury, die de moeder van Gawain speelt. Vriend L. probeerde nog uit te leggen dat Gawain en zijn familie geen Schotten zijn, maar Picten. En dat daarmee het donkere uiterlijk te verklaren is. Maar waarom lijkt de moeder van Gawain dan helemaal niet op haar broer, de Koning (een blonde Harris)? Moet zij een halfzus voorstellen?
En verder zitten er onderdelen in het verhaal, die niet werden uitgelegd. Zo is er de hele scene met St. Winifred (Kellyman), die op zoek is naar haar hoofd. St Winifred wordt wel genoemd in Gawain en de Groene Ridder, maar ze speelt geen heel belangrijke rol. En wat deden de blote, kale reuzinnen in het verhaal van Gawain?

Al met al zeker de moeite waard om te gaan kijken. De bevreemdende stukken nodigen alleen maar uit tot napraten. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten