Translate

dinsdag 3 augustus 2021

Zwarte Weduwe

Hiep hoi, ik ben weer naar de bioscoop geweest! Dat is wel heel lang geleden, de laatste keer was naar Parasite, met Sander. Maar nu zijn de Corona restricties weer wat minder en wordt een tripje naar de bioscoop ook gewoon leuk. Dus ik ben met een vriendin naar Black Widow (2021) van Cate Shortland. Dit is de film over het verleden van Black Widow/ Natasha Romanoff, dus we zagen Scarlett Johansson weer terug (Jojo Rabbit, Iron Man 2) en William Hurt (A History of Violence) herhaalt zijn rol ook. Verder zagen we ook nog Florence Pugh (Midsommar), David Harbour, Rachel Weisz, Ray Winstone en Olga Kurylenko
Sander was eerder al met de grote kinderen gegaan en die hebben braaf hun mond gehouden. Dus alles was een verrassing voor me. 


Chronologisch vindt deze film grotendeels plaats tussen Captain America: Civil War en Avengers: Infinity War. En we nemen een kijkje in het leven van Natasha Romanoff, wanneer zij probeert een onopvallend leven op te pakken. Maar spoken uit het verleden steken natuurlijk weer de kop op. 

Spoilers

In de jaren '90 woont het meisje dat later Black Widow zal worden, met haar familie in Ohio. Maar al snel wordt duidelijk dat zij allemaal diep under cover zijn en helemaal geen familie van elkaar zijn. Haar "ouders" Alexei (Harbour) en Melina (Weisz) worden betrapt, met wat het ook is dat zij aan het doen zijn. De hele familie vlucht weg, met een klein vliegtuigje. 
De hele familie (inclusief jongere zus Yelena) weet te vluchten naar Cuba (toch bijna 2.000km, best een afstand met een klein vliegtuigje). Daar zien we dat Alexei eigenlijk een Russische agent is, en hij ontmoet zijn baas, Dreykov (Winstone). Hij vond zijn under cover missie gruwelijk saai. Gelukkig is die nu voorbij en het "gezin" wordt gescheiden. Natasha en Yelena beginnen aan hun verschrikkelijke training tot Black Widows (Daar zagen we al iets van in Avengers: Age of Ultron). 

Jaren later, na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War, duikt Natasha onder de radar in Noorwegen en wil eigenlijk alles vergeten. Ondertussen is Yelena (Pugh) ook opgegroeid en nog altijd een Black Widow. Zij is op missie in Marokko en komt daar in contact met een goedje dat haar brainwashing en loyaliteit aan Dreykov teniet doet. Ze steelt de rest van het goedje en gaat er vandoor. Ze weet het goedje naar een SHIELD safehouse in Budapest te krijgen en zo komt het uiteindelijk bij de nagezonden post van Natasha in Noorwegen terecht. Natasha wil haar leven als Black Widow en SHIELD agent achter zich laten en wil de post niet eens lezen. 

Maar de sinistere Taskmaster (Kurylenko) is wel geïnteresseerd in deze materialen en voert een aanval uit. Natasha realiseert zich dat ze haar verleden niet achter zich kan laten en keert terug naar Budapest om uit te zoeken wat er gaande is. Yelena ontmoet haar daar en had gehoopt dat Natasha de Avengers in zou schakelen (maar die zijn naar Civil War niet echt meer on speaking terms met elkaar), in plaats van zo dom te zijn naar Budapest te komen. 
Verder heeft Yelena het slechte nieuws dat Dreykov nog steeds in leven is, en zijn organisatie Red Room en Black Widows ook nog steeds actief zijn. En zijn manier om de Black Widows onder de duim te houden is de afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Hiermee kan hij de loop van gebeurtenissen in de wereld beinvloeden! Hij moet uitgeschakeld worden.  

Om Dreykov en zijn organisatie te kunnen vinden en hopelijk neer te halen, zullen Natasha en Yelena contact moeten leggen met hun "vader" en "moeder". Alexei verblijft inmiddels in een gevangenis, waar Natasha en Yelena hem uit moeten halen. Als hij na een hoop gedoe is bevrijd, weet hij niet veel over Dreykov. Maar Melina wel, zij werkt nog steeds voor de Red Room als onderzoeker, even buiten Sint Petersburg. 
Wanneer de "familie" weer bijeen is, komt alle oud zeer weer boven natuurlijk. Natasha en Yelena zijn als jonge meisjes slachtoffer geworden van gruwelijke uitbuiting en mensenhandel. Melina was misschien net zo goed slachtoffer, maar werd later ook dader om andere meisjes onder de duim te houden. En Alexei was zich nooit zo bewust van alle gruwelijkheden die de ondergeschikten moesten ondergaan, terwijl hij de superheld uithing.  

Uiteindelijk weten Nastash, Yelena, Melina en Alexei de basis van Dreykov te vinden en hem uit te schakelen en veel van de Black Widows te bevrijden. Het gaat wel gepaard met heel veel explosies. 

Conclusie

Verdikkie, wat een sombere film weer. Aan de lopende band worden meisjes ontvoerd, misbruikt en ingezet om de vuile klusjes op te knappen, terwijl een vent er beter van wordt. Er wordt nu dan een sausje van superhelden overheen gegoten, maar dit is natuurlijk de bittere realiteit voor veel meisjes en vrouwen. Uitbuiting en misbruik liggen overal op de loer.

Verder is het fijn om eens een film te zien waar een vrouw en superheld centraal staat. Captain Marvel en Wonder Woman hebben natuurlijk ook al laten zien dat een vrouwelijke superheld best geld in het laatje kan brengen. Op het verhaal van Natasha Romanoff is natuurlijk al lang en vaak gehint, door haar relatie met Clint Barton, de referenties aan Budapest en de Red Room. Goed om daar nu eens wat meer achtergrond bij te krijgen. 
En tot slot is de slechterik in deze film ook weer heel erg goed getroffen. Lang blijft Dreykov een schimmige figuur op de achtergrond. Wanneer hij dan echt in beeld komt blijkt het echt een hele enge griezel te zijn, perfect gespeeld door Ray Winstone. Dat maakt deze film ook sterker en is ook een pluspunt van de MCU films, keuzes voor slechteriken die echt heel erg onaangenaam zijn. 

Neem vooral de kans om dit in de bioscoop te gaan zien. Het mag weer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten