Voor mijn verjaardag kreeg ik De Wortels van de Stad van Karel van Spaendonck. Karel van Spaendonck is een gepensioneerd psycholoog, die nog voor het Radboud UMC heeft gewerkt. En daarna heeft hij nog een boek geschreven.
Spoilers
Het boek begint in een naamloze stad, door buitenstaanders wel de Dwaze Stad genoemd. De mensen in de stad willen alleen maar een kalm leven leiden en laten zich niet van de wijs brengen door berichten van buiten. Maar de rustige status quo wordt bedreigd. Zo is de Zonderling op bezoek gekomen in de stad, die allerlei vragen stelt over de geschiedenis van de stad. Als zelfs de leiders geen antwoord kunnen geven op zijn vragen, ontstaat er nog meer onrust. Ook krijgen de bewoners vreemde, verontrustende dromen. Uiteindelijk besluiten de Zonderling en inwoners Taainagel en Vlastoet er op uit te trekken, de wijde wereld in, op zoek naar antwoorden.
Het drietal wil naar Trechterland gaan, waar wijze mensen wonen, die alle antwoorden zouden moeten weten. Maar voor zij daar aankomen, reizen zij eerst langs andere volkeren. En ieder volk lijkt een stukje van de puzzel in handen te hebben en langzaamaan leren Taainagel en Vlastoet steeds meer over de wereld waarin zij leven hoe die ontstaan is. De problemen uit de Dwaze Stad zijn een voorbode van een nieuwe ronde in een kosmische strijd om het bestaan. Zullen de Zonderling, Taainagel en Vlastoet de juiste beslissingen kunnen maken? Zullen zij de antwoorden op hun vragen vinden?
Conclusies
Ik weet niet goed wat ik moet vinden van dit boek. Aan de ene kant ben ik natuurlijk een Cultureel Antropoloog van huis uit en vind ik ontstaansgeschiedenissen en -mythologieën erg interessant (Grieks, Noors), dus dit vond ik boeiend om eens te lezen. Aan de andere kant, het verhaal kwam behoorlijk verknipt over. Er was wel heel veel aandacht voor allerlei vormen van seksuele transgressies en je gender bepaalt je rol in de kosmos en de wereld.
Zo zijn er tijden waarop mensen (en dieren) geen seks mogen hebben. Als dat toch gebeurt, worden daaruit misvormde kinderen geboren, om de schande van de ouders te blijven benadrukken. Zo zijn er Stomme Kinderen, die mutistisch worden in de pubertijd en dan ook niet meer ouder worden. Ook zijn er Schrikkelkinderen, die een verstoorde groei hebben en waarvan de mannen niet vruchtbaar zijn. Verder is het nageslacht van een eenhoorn en een hert een hertejong dat uiteindelijk droogte veroorzaakt.
Dan is er ook nog een stad waar, heel tegennatuurlijk, vrouwen de macht uitoefenen. En hun hogere doel is uiteraard het herwinnen van het eeuwige leven, zodat ze eeuwig mooi zullen blijven. En ze gebruiken hun (al bestaande) grote schoonheid om alle mannen, die zij tegenkomen aan zich te onderwerpen en te binden in een soort slavernij. Yeah, ik vnd het een tikkeltje al te voorspelbaar, vrouwen zijn alleen maar geïnteresseerd in het behouden van hun schoonheid, om mannen aan zich te kunnen binden, andere ambities hebben we niet.
En dan is er nog de Zonderling, een heel boek lang min of meer de held van het verhaal. Hij heeft een mysterieuze achtergrond en duidelijk een koninklijke afkomst. Zo een beetje op de laatste twee bladzijden wordt duidelijk dat hij zich ooit vergrepen heeft aan een vroeg-puberend meisje. Maar hij kon er niets aan doen, hoor. Hij was overweldigd door haar schoonheid, had ze zich maar moeten bedekken. Gelukkig voelde hij zich er verder wel schuldig over, dus dat maakt het weer goed. Of zo. Uit die seksuele episode komt ook weer een misvormd kind voort (zonder ruggengraat en bekken) dat weer een ander misvormd kind voortbrengt, dat ook voor problemen zorgt.
Dus, ik vond het overkoepelende verhaal best interessant, maar het Gender Essentialisme, de nadruk op seksuele transgressies en het straffen van kinderen voor de zonden van hun voorvaderen vond ik op een gegeven moment ook een beetje ongezond worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten