Translate

zondag 26 december 2021

The Eagle has Landed

Laatst had ik zomaar tijd om in mijn eentje een film te kijken. Nu de kinderen weer thuis zijn en ik thuis moet werken, komt dat niet vaak meer voor. Het was The Eagle has Landed (1976) van John Sturges (The Magnificent Seven). 

The Eagle has Landed

Dit is een film die echt helemaal vol zit met bekende namen uit de jaren '70, zo zien we Michael Caine (De Batman Films, Ashanti, A Bridge too Far), Donald Sutherland (Dr. Terrors House of Horrors, The Dirty Dozen), Robert Duvall (Apocalypse Now) en Donald Pleasence (Halloween). In wat kleinere rollen komen ook nog Jenny Agutter (The Avengers, Captain America: The Winter Soldier), Anthony Quayle en Jean Marsh

Spoilers

Het verhaal begint met een terugblik op de bevrijding van Mussoline door de Nazi - troepen. Hitler wil dat kunststukje herhalen, maar nu met de kidnap van Winston Churchill. Hiertoe krijgt Admiraal Canaris (Quayle) de opdracht om een haalbaarheidsstudie te laten doen. Canaris weet dat Hitler de aandachtsspanne van een dronken goudvis heeft, maar zijn tweede man Himmler (Pleasence) is een ander verhaal. Dus hij geeft de opdracht weer door aan een van zijn officieren, Radl (Duvall). 

Radl krijgt informatie dat Churchill een tijdlang in Norfolk zal verblijven, waar ook een slapende spion voor de Duitsers verblijft, die veel lokale informatie kan geven. Een plan begint vorm te krijgen. Hij weet ook wat mensen te verzamelen, zoals die Ierse Liam Devlin (Sutherland), die toch al bij de IRA zat en Kurt Steiner (Caine) en zijn mannen, die momenteel een krijgsraad afwachten, wegens het weerstreven van de SS. Radl krijgt toestemming van Himmler om het plan in werking te zetten. 

De Nazi - troepen onder leiding van Steiner zullen zich verkleden als Poolse strijders en het dorpje in Norfolk infiltreren. Ondertussen is Devlin al vooruit gestuurd om het een en ander voor te bereiden. Hierbij heeft hij met zijn onweerstaanbare Ierse charme al kennis gekregen aan een lokaal meisje, Molly (Agutter). Bovendien zal de spion Joanna Grey (Marsh) ook nog van dienst kunnen zijn. Het doel is Churchill ontvoeren en met een onderzeeër weer terugkeren naar Duitsland. 

Maar al snel loopt het plan in de soep. Een van de mannen van Steiner probeert een kind te redden uit een watermolen. Wanneer hij uit het water gevist wordt, ziet iedereen zijn Duitse uniform onder zijn Poolse. Dan moet Steiner de geheime missie meteen militair maken. Alle dorpelingen worden verzameld in de kerk. Maar een doortastende dame weet te vluchten een groep van nabij gelegerde Amerikaanse soldaten te waarschuwen, die natuurlijk onmiddellijk een tegenaanval inzetten. 

De Amerikanen zijn wat enthousiaster dan daadwerkelijk kundig en de eerste tegenaanval loopt enorm in de soep en er vallen aan alle kanten slachtoffers. Een tweede aanval lijkt beter te gaan en eigenlijk zouden de Duitsers hun missie op moeten geven. Maar Steiner en zijn mannen wacht de krijgsraad en zij kunnen alleen hun naam zuiveren door Churchill mee naar huis te nemen. Steiner stuurt zijn overlevende mannen vast vooruit naar de wachtende onderzeeër, terwijl hijzelf, in een noodsprong Churchill gaat ontvoeren uit een nabijgelegen landhuis. 

Eenmaal aangekomen in het landhuis wordt Steiner ontdekt. Hij weet nog net Churchill neer te schieten, voor hijzelf wordt neergeschoten door de bewaking. En dan blijkt dat Churchill niet eens in Engeland was, maar onderweg naar de Teheran - conferentie. Alles was voor niets. In Duitsland wil Himmler ook zijn straatje schoonvegen en de enige die nog iets van de missie weet, Radl, moet ook sterven. 


Conclusie

The Eagle has Landed is een leuke en intelligente actie/ spionage - film met een paar toffe acteurs in hun jonge jaren, maar ook weer niet heel briljant. Daarvoor waren er toch nog net even teveel gaten in het verhaal. Zo hangt een groot deel van het vroege succes van het plan af van meisje Molly dat na anderhalve dag in het gezelschap van Liam Devlin zo verliefd op hem is, dat zij zijn geheim ontdekt, dat geheim houdt (landverraad in dit geval) en haar eigen verloofde overhoop schiet, als hij het geheim wil onthullen. 
Verder lijkt het me ook een beetje onwaarschijnlijk dat een grote bijeenkomst van drie van de vier wereldleiders geheim gehouden kan worden voor de vierde wereldleider en dat de Duitsers werkelijk dachten dat Churchill in Norfolk zou zitten ten tijde van de Teheran conferentie. En het plotseling opduiken van een stel Poolse soldaten in een dorp waar Churchill ook zou zitten wekt ook geen enkele argwaan van het Britse oorlogsapparaat. 
Desondanks zeker het kijken waard. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten