Translate

dinsdag 9 november 2021

Halloween

Onlangs hebben we met de oudste kinderen voor het eerst de film Halloween (1978) van John Carpenter (Christine) gezien. Dit was natuurlijk de grote doorbraak van Jamie Lee Curtis (Knives Out!). Verder zagen we ook Donald Pleasence


Halloween was natuurlijk een enorme doorbraak - film, waarbij de waanzinnige stalker/ moordenaar werd geïntroduceerd. Dit is later nog vele malen nagedaan met bijvoorbeeld de Nightmare on Elmstreet - reeks en de Friday the Thirtheenth - serie. Vergeleken bij de slasher - films die later kwamen, is dit allemaal redelijk tam, maar best beklemmend. 

Spoilers

De film opent op Halloween in 1963 in Haddonfield, met een een Point of View scene, waarbij iemand van buiten een tienermeisje bespioneert, die in huis seks heeft met haar vriendje. Nadat het vriendje vertrokken is, vermoordt de POV - persoon het meisje. Even later blijkt dat dit het zesjarige broertje, Michael Myers, is van het meiske. Zijn ouders lijken niet bijzonder van streek, dus waarschijnlijk was hij al niet helemaal lekker. 

Vijftien jaar later, aan de vooravond van Halloween in 1978, is psychiater Dr. Loomis (Pleasence) op weg naar een psychiatrisch instituut om Michael Myers op te halen en hem te vervoeren naar een hoorzitting, waar besloten zal worden over zijn toekomst. Dr. Loomis hoop dat Myers voorgoed achter tralies zal verdwijnen. Aangekomen bij het psychiatrisch ziekenhuis, blijkt dat alle patiënten ontsnapt zijn. De ongeziene Michael Myers maakt van de verwarring gebruik om te ontsnappen in de auto van Dr. Loomis. Hij keert terug naar Haddonfield. 

In Haddonfield weet niemand nog wat hen boven het hoofd hangt. Vriendinnen Laurie Strode (Curtis), Annie Brackett (Loomis) en Lynda van der Klok (Soles) gaan naar school, maken zich druk om hun vriendjes en bereiden zich voor op Halloween - avond. Laurie en Annie moeten op kinderen passen die avond. Dr. Loomis legt contact met Sheriff Brackett (vader van Annie, Cyphers) en legt het probleem uit. Sheriff Brackett gelooft er weinig van, maar zal extra patrouilleren. 
Annie en Lynda hebben afspraakjes met hun vriendjes, terwijl Laurie braaf op twee kindertjes past. Michael Myers valt eerst Annie aan en daarna Lynda en haar vriend. Dan richt hij zich op Laurie, die ook nog voor twee kleine kinderen zorgt. Laurie heeft inmiddels door dat Annie en Lynda van de radar verdwenen zijn, en gaat naar hen op zoek in hun huis. Daar treft zij hun lichamen en ook Michael Myers. Zij weet hem van zich af te houden en vlucht terug naar de kinderen. 
Michael zet de achtervolging in, maar Laurie weet hem van zich af te houden. Zij stuurt de kinderen naar buiten, om de politie in te schakelen, en zij gaat het gevecht weer aan met Michael Myers. Dr. Loomis heeft inmiddels ook begrepen waar Michael zich ophoudt en komt net op tijd om hem neer te schieten. Maar is dit wel werkelijk het einde van Michael?

Conclusie

Geen wonder dat deze film indertijd zoveel indruk maakte. Hij is echt erg goed! Het begint al met de muziek, die roept meteen al een gevoel van ongemak en angst op. 
En dan het rustige dorpje, waarin lieve meisjes met hun gewone meisjes - dingen bezig zijn. Maar ondertussen zien we steeds Michael Myers rondrijden in het dorp en Laurie achtervolgen. De auto is steeds aanwezig in de achtergrond van de scenes, wat voor een ontzettend beklemmend rotgevoel zorgt, terwijl er feitelijk niets gebeurt. Als Michael Myers dan daadwerkelijk aan het moorden slaat, is het alleen maar enger, omdat het brute geweld verder zo onverwacht is.
Aan de andere kant, de film is bij vlagen wel erg traag. Er wordt wel erg veel heen en weer gelopen en nog eens uit het raam gekeken voor mensen zich realiseren dat er echt iets ernstig mis is. En de autoriteiten handelen bij vlagen wel enorm knullig en proberen met twee man een seriemoordenaar tegen te houden, in plaats van collega's in te schakelen. 

Desondanks met recht een klassieker. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten