Translate

zaterdag 27 november 2021

Pendragon XCVIII - Goede Tijden, Slechte Tijden

Begin november konden we niet samenkomen, vanwege conflicterende agenda's, dus dit is een inhaalsessie. Wegens toenemende Coronagevallen speelden we weer via Jitsi. En het ziet er niet naar uit dat het beter gaat worden 

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Benno van Steeple Langford
Brent van Dinton (afwezig)
Edna van Burcombe
Romulus Livius van Broughton

Old Sarum, vroege lente 552

In de lente van 552 maakt Sir Romulus zich op om voor de laatste maal naar Bamburgh af te reizen om voor de laatste keer het losgeld aan Prins Ida te betalen voor zijn verre oom Sir Antonius. Vrouwe Edna gaat mee en neemt Elestren en Evadne mee. Zij hoopt haar minnaar Sir Irvin weer te zien, ondanks dat hun affaire vorig jaar al ongezond bleek

Bargate, Hantonne


Omdat ze twee jonge kinderen mee moeten nemen en omdat de Wastelands steeds verder optrekken, besluit Sir Romulus om dit keer met een boot naar Bamburgh te reizen. Zij gaan scheep in Hantonne, waar de voorvaderen van de ridders in het verleden scheep zijn gegaan naar Bayeux (in 488), later nog eens een bloedbad hebben aangericht onder een nieuw soort Saksen (in 496) en weer scheep zijn gegaan om Saksen in Hertford aan te kunnen vallen (in 501). In de loop der tijd is Hantonne tot een steeds grotere havenstad uitgegroeid. 

Bamburgh, vroege lente 552

De zeereis naar Bamburgh verloopt verder zonder incidenten en iedereen arriveert veilig in Bamburgh, waar zij met alle egards onthaalt worden door Ida, die zich inmiddels Koning van Bernicia noemt. Sir Lancelot heeft kennelijk geen enkele interesse meer om zijn gezag hier te doen gelden. Koning Ida geeft een bescheiden feestmaaltijd om zijn belangrijke gasten welkom te heten. 
Tijdens het feest danst Sir Romulus met een charmante jonge Saksische dame, Burghilde. Hij kan natuurlijk de laatste hits van de dansvloer uit het vooruitstrevende Logres laten zien en Vrouwe Burghilde is gepast onder de indruk van hem. Sir Benno heeft minder geluk. Hij staat te dicht bij het vuur en wanneer een al te dikke tak in vonken uiteenspat, vallen de vonken op zijn mooie kleren. Gelukkig weet hij de vonken snel uit te stampen voor er echte vlammen kunnen ontstaan. Vrouwe Edna trekt met haar danspasjes nog de aandacht van Koning Ida zelf. 

Sir Irvin


Die avond verwacht vrouwe Edna dat haar vriendje, Sir Irvin wel aan haar slaapkamerdeur zal kloppen, zoals hij dat altijd doet. Maar hoe lang zij ook wacht, er komt niemand. Midden in de nacht realiseert zij zich tot haar schrik dat zij hem helemaal nog niet gezien heeft in Bamburgh. Waar kan hij zijn? (Awareness fail, intrigue succes)
Sir Romulus hoeft de nacht niet alleen door te brengen. Vrouwe Burghilde is zo onder de indruk van deze vlotte ridder, dat zij op zijn deur klopt in de nacht. Sir Romulus vraagt zich nog even vaag af of haar ouders hier wel vanaf weten. Maar al snel wordt duidelijk dat Vrouwe Burghilde weet waar zij mee bezig is (Chaste fail, energetic succes). 

De volgende morgen doet Vrouwe Edna navraag naar Sir Irvin onder de bewoners van Bambrugh. Na wat geringschattende blikken krijgt zij te horen dat Sir Irvin is vertrokken naar een nabijgelegen leefgemeenschap op het eiland Lindisfarena. Daar wonen mannen die zich hebben teruggetrokken van de wereldse gemeenschap en in rust en stilte God willen dienen. Vrouwe Edna besluit om hem daar te gaan bezoeken. Sir Romulus en Sir Benno gaan met haar mee. Lindisfarena is een eiland, dat tijdens laagtij makkelijk te bereiken is over de droogvallende zeebodem. 

Wanneer Vrouwe Edna arriveert, is Sir Irvin eenvoudig gevonden. De leefgemeenschap voor de mannen is vrij klein en vreemdelingen worden al van verre gezien. In een van de zeer sobere hutten ontmoet Vrouwe Edna dan haar minnaar. Zij voelt zich enorm gekwetst dat hij heeft gekozen voor een leven onder deze religieuze mannen. Hij had haar kunnen vertellen dat hij deze keuze zou gaan maken en dat hun relatie definitief over zou zijn! Nu moest zij in Bamburgh zelf ontdekken dat hij was vertrokken. Sir Irvin werpt al even emotioneel tegen dat hij net zo goed gekwetst is, toen zij keer op keer weigerde om met hem, de vader van haar kinderen, te trouwen. Zij was degene die haar carrière belangrijker vond! Zij was degene die hem keer op keer afwees! In haar wanhoop laat Vrouwe Edna weten, dat als hij in de toekomst de kinderen komt bezoeken, dat zij er dan niet zal zijn. Ze wil hem nooit meer zien. 
Huilend rent Vrouwe Edna over de zandbanken terug naar Bamburgh. Waar haar tranen vallen, groeit voortaan Zulte met dezelfde blauwpaarse kleur als de ogen van Vrouwe Edna. Zij zweert dat ze het combineren van moederschap en carrière zal laten slagen! En daar heeft ze helemaal geen man bij nodig, zeker niet iemand als Irvin! 


Eenmaal terug in Bamburgh probeert Sir Romulus de gemoederen wat tot bedaren te brengen. Maar het is hem wel duidelijk dat het tijd is weer te vertrekken uit Bamburgh, voor er nog meer ongelukken gebeuren. Vrouwe Burghilde wil ook Bamburgh verlaten en Sir Romulus besluit om haar te begeleiden naar Kent, waar tenslotte ook Saksen wonen.  

Maidstone, Kent, 552

Eenmaal aangekomen in Maidstone, aan het hof van Cynning Octa en zijn Cwene Guinevere, stort Vrouwe Edna zich huilend in de armen van Guinevere, haar tante. Hoge Koningin Ysolde is er ook, ook zij vangt de huilende Edna op, die tenslotte ook haar nichtje is. Guinevere verhaalt over haar gedoemde liefde met Sir Eric van Burcombe, een oom van Vrouwe Edna. Zij zag hem, nadat hij haar en haar familie had ontzet van de belegering door Koning Ryonce in 512. Eric wilde meteen met haar trouwen, maar haar vader vond dat niet goed, hij moest zich eerst bewijzen. En toen bleek ook nog dat hij al een dochter had (in 516, Alis, de dochter van Elgin de Jongere en Gilda van Burcombe). Guinevere oordeelde te snel, en voor zij het weer goed kon maken met Sir Eric, was hij al gesneuveld in de Slag bij Badon Hill. Hiermee wil Guinevere zeggen dat er niets gaat boven de liefde, niet trots of carrière. Hierbij gaat haar hand naar het lijfje van haar jurk, waar duidelijk perkament onder kraakt. 
Vrouwe Ysolde ligt in scheiding en heeft een wat andere kijk op lange relaties. Zij zegt dat relaties nooit voor eeuwig zijn, maar carrières wel. Edna heeft nu een kans om flink op te klimmen binnen de hiërarchie van haar religie en impact te maken voor veel vrouwen. Ridders komen en gaan. 


Ysolde maakt ook van de kans gebruik om Sir Romulus op te zoeken. Zij wil de scheiding toch echt in gang zetten. Dat een Koning niet altijd trouw is, is te verwachten. Maar Arthur heeft een kind verwekt bij zijn eigen zuster. Daar kan zij niet meer naast liggen. Dan treedt er een ingewikkeld juridische verhaal in werking. Wil zij het huwelijk annuleren, alsof het nooit heeft plaatsgevonden? Maar dan zijn de dochters van Ysolde en Arthur, Mildred (20) en Hilda (19) ook meteen vaderloos, wat hun succes op de huwelijksmarkt ernstig zal beperken. Of wil Vrouwe ysolde een scheiding. Maar dan zal er nog een hoop onderhandeld moeten worden over het verdelen van de bezittingen. Vrouwe Ysolde wil voor een scheiding gaan. 

Camelot, Pinksteren 552

In Camelot maakt iedereen zich klaar voor het Pinkstertoernooi, dat het nieuwe seizoen van toernooien zal openen in het nieuwe jaar. Sir Romulus geeft het voorstel voor de scheiding en de verdeling van de landerijen aan Hoge Koning Arthur. Deze kan nu geen antwoord geven en wil met zijn adviseurs nog eens goed nadenken over een scheiding. 

De ridders denken ook nog eens goed na. Zal een scheiding leiden tot een nieuwe oorlog met Kent en de Saksen? Er zijn nu veel meer Saksen dan in 525, toen Hoge Koning Arthur huwde met Ysolde van Kent. Is het misschien tijd om een nieuwe huwelijk te sluiten in de koninklijke familie? Misschien tussen Arnold, die nu kroonprins is en een dochter van Cynning Octa en Cwene Guinevere?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten