Translate

zondag 28 november 2021

Captain Kronos: Vampire Hunter

Corona grijpt weer om zich heen en we kunnen nauwelijks nog afspreken. Dan maar weer via Jitsi een film gekeken. Dit keer was het Captain Kronos: Vampire Hunter (1974) van Brian Clemens (The Golden Voyage of Sinbad). In de belangrijkste rollen zagen we Horst Janson, John Carson (Shaka Zulu), Shane Briant, Caroline Munro (The Golden Voyage of Sinbad), John Cater, Lois Daine en Wanda Ventham (Sherlock). 

Dit was een van de vele films van de Hammer Studios, maar gek genoeg zonder een van hun sterren, Christopher Lee, Vincent Price of Peter Cushing. 


Spoilers

Aan een vampierenfilm van Hammer Studios valt niet heel veel te spoilen, zeker niet bij zo een oude film. 

De film opent met schattige meisjes in een bos, ze laten elkaar alleen (natuurlijk). Eén van hen wordt dan aangevallen door een onduidelijke figuur, die haar sterk verouderd achterlaat, met bloed bij een mondhoekje. Het arme kind sterft al snel en de angst zit er meteen goed in bij de naburige dorpelingen. Lokale dokter Marcus (Carson) roept de hulp in van zijn oude vriend Kapitein Kronos (Janson) en zijn gebochelde dienaar Grost (Cater). Op weg naar het dorp pikken Kronos en Grost ook nog zigeunermeisje Carla op (Munro). 

Eenmaal aangekomen in het dorp zijn de problemen nog niet voorbij. Steeds meer meisjes worden slachtoffer van een vampier, die de levenskracht uit mensen zuigt. 

Dr. Marcus brengt een bezoek aan de lokale edelen, Paul (Briant) en Sara Durward (Daine). Dr. Marcus was bevriend met hun vader, Hagen Durward, maar kon hem uiteindelijk niet van de dood redden. Dat zorgde voor verwijdering tussen Dr. Marcus en de rest van de familie. Hij krijgt Lady Durward dan ook niet te zien, hoewel zij nooit meer uit bed komt. De volwassen kinderen maken zich zorgen om haar, maar gedragen zich ook verdacht. 

En de aanwezigheid van Kapitein Kronos heeft ook de aandacht getrokken. Hij wordt in een lokale kroeg aangevallen door een stel huurlingen. Maar Kapitein Kronos is veel beter in zwaardvechten dan zij, en hakt ze vrij vlot in de pan. 

Ondertussen blijven de aanvallen van de vampier doorgaan en zelfs Dr. Marcus wordt slachtoffer. Hij probeert zichzelf te doden, voor hij anderen ook aanvalt. En dan ontdekken Kapitein Kronos en Grost dat de nieuwe vampieren gevoelig zijn voor staal!

Een McGuyver scene volgt, waarin er een nieuw zwaard wordt gemaakt van staal en de aanval op de vampieren wordt ingezet. Inmiddels verdenken ze ook een lid van de Durward familie als bron van alle vampirisme. Vooral dochter Sara is verdacht, omdat zij zich wil kleden als een man en graag paard rijdt. Zigeunermeisje Carla wordt naar voren geschoven om zich naar binnen te wurmen in het landhuis van de Durwards en uit te zoeken wat er gaande is. 

Die avond blijkt dat niet de Durward kinderen vampieren zijn, maar juist Lady Durward (Ventham). Zij heeft een plan gemaakt om haar dode man te laten herrijzen, en samen weer voor eeuwig jong verder te leven. Gelukkig is Kapitein Kronos aanwezig om daar een stokje voor te steken. Lady Durward wordt gehypnotiseerd met het glimmende stalen zwaard en Lord Durward wordt gedood door Kapitein Kronos. De dreiging is voorgoed afgewend. 

En de volgende dag vertrekken Kapitein Kronos en zijn trouwe Grots, het meisje Carla achterlatend in een dorp, waar alle andere meisjes inmiddels wel dood zijn. 


Conclusies

Dit is een vrij beroerde film, maar wel een redelijk amusante. De locatie en tijdsperiode worden vrij vaag gelaten (Europees, verleden). En het is onduidelijk waar Kapitein Kronos precies kapitein van is geweest. 


Maar hé, Kapitein Kronos is een knappe kerel, zijn zigeunervriendinnetje Carla voldoet ook aan alle stereotypen over zigeunermeisjes en de slachtoffers van de vampieren zijn ook allemaal mooi en onschuldig. En er zitten nog wel wat grapjes in de film ook. Dus kijk vooral eens, als je een avondje luchtig vampieren vermaak wil zien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten