Translate

maandag 22 oktober 2018

Christine

Via Netflix heb ik laatst een klassieker gekeken, Christine (1983) van John Carpenter en naar een boek van Stephen King. Christine was een van Kings vroege horrorromans over een bezeten auto die dood en verderf zaait. En in hetzelfde jaar werd het boek verfilmd tot deze film. En sinds kort staat hij op Netflix.
De film is gemaakt door John Carpenter (The Thing, Village of the Damned, In the Mouth of Madness en Big Trouble in Little China) een regisseur die wel meer horrorfilms maakte in de jaren '80 en '90. De grote rollen worden gespeeld door Keith Gordon, John stockwell en Alexandra Paul. In een kleine bijrol zien we nog Harry Dean Stanton (The Avengers) voorbij komen.

Christine
een ongure auto

Spoilers

De film begint in 1957 met een fabriek in Detroit waar de ene na de andere witte Plymouth Fury van de band rolt. Medewerkers geven de auto's een laatste controle. Maar bij een rode Plymouth Fury gaat het mis. De motorkap slaat dicht en verwondt een medewerker. Even later sterft een andere medewerker in de auto, als hij het dashboard probeert te testen. 

Jaren later zien Arnie Cunningham (Gordon) en zijn vriend Dennis Guilder (Stockwell) een autowrak in een veld staan, te koop. In een ongebruikelijke impulsieve bui besluit Arnie om de auto te kopen. Arnie is een wat sullige jongen die op school vreselijk gepest wordt. Stoere sporter Dennis is zijn enige vriend. 

Arnie koopt de auto, gaat tegen de wens van zijn ouders in en regelt een garage waar hij de auto op kan knappen. En terwijl de auto opknapt, knapt Arnie ook op. Hij wordt zelfverzekerder, zet zijn bril af en ritselt zelfs een vriendinnetje Leigh (Paul). 
Maar dan lijkt Arnie door te slaan. Hij kan het alleen nog maar over zijn auto hebben, ze heeft zelfs een naam, Christine. Bovendien wordt Arnie ook steeds onaardiger en roekelozer. Zijn vrienden Dennis en Leigh gaan op onderzoek uit. En Christine blijkt nogal een verleden te hebben. De vorige eigenaar was een bruut van een man die ook alles over had voor Christine. Zijn vrouw stikte bijna in de auto en zijn dochtertje overleed erin. Maar hij deed hem niet weg. Pas na zijn dood, was zijn broer in staat de auto te verkopen aan Arnie. En het verleden lijkt zich te herhalen. 

Dan zijn er wat pestkoppen van school, die het niet kunnen hebben dat Arnie is heeft in zijn leven dat hem veel waard is. Zij vernielen de auto volledig en Arnie kan opnieuw beginnen met herstellen van de auto. Dan blijkt dat de auto zichzelf kan herstellen, nu zij de devotie van Arnie heeft. 
En de auto wil wraak. Een van de pestkoppen wordt geplet tegen een muur. Twee andere komen na een lange achtervolging om bij de ontploffing van een tankstation. Een brandende Christine raast verder de nacht in om ook de laatste pestkop te doden. 

Ik vond het creepy

Vier jonge mannen die kort na elkaar overlijden, op een bizarre manier, trekt de aandacht van de politieman (Stanton). En Arnie weet van niets, maar blijft de man maar uitdagen, wat nog meer de aandacht trekt.

Uiteindelijk realiseren Dennis en Leigh zich dat Christine gestopt moet worden. In een confrontatie in de auto garage komt het tot een strijd tussen Christine en Arnie en Dennis en Leigh met een heftruck. Uiteindelijk sterft Arnie en wordt Christine geplet tot een afval blok. 

Maar dan herstelt een deel van de auto zich toch weer. 

Al met al

Het was een leuke, korte horrorfilm. De effecten kwamen uit de jaren '80. Maar het verhaal was spannend. Arnie en Dennis zijn geloofwaardig al vrienden. De auto is prachtig en de scenes waarin Christine rondrijdt zonder bestuurder zijn spannend. Maar het is allemaal niet heel erg eng, ook omdat het verhaal al zo oud en bekend is natuurlijk. 
Lekker kijken als je de kans krijgt. 

Vergelijking met het boek

Het is lang geleden sinds ik het boek gelezen heb. Het boek was wat langer en complexer. De geest van de vorige eigenaar had een soort verbond gesloten met Christine. En hij probeerde in Arnie te varen. Voor een film wat onnodige subtiliteit en complexiteit. Door dat gedeelte eruit te halen, kreeg de film wat meer vaart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten