Translate

zondag 21 oktober 2018

Pendragon LXI - Gevaarlijk en onverantwoordelijk

De groep kwam weer bijeen. Hoge Koning Arthur is weer veilig getrouwd. Het gevaar van de Saksen is weer afgewend. Wat kan er nu nog mis gaan?

Pendragon pagina
Geschiedenis van Logres
Aloysius Livius van Broughton
Marc, zoon van Eliot de Wispelturige en Inga met de Grote Vlechten, Dochter van Octa van Kent, Zoon van Hengest van de Saksen.
Brutus Livius van Steeple Langford
Perin van Tisbury

Old Sarum, Salisbury, 526 A. D. 

Sir Perin ontvangt een brief, een buitengewone gebeurtenis. De brief is van zijn broer Pellogres die in 522 achterbleef in het Glazen Kasteel, om onderzoek te doen naar de vreemde verwonding van de Koning van de Land en het verband met de verdorring van het land. Pellogres vraagt zijn broer om naar het Glazen Kasteel te komen, zodat hij hen meer kan vertellen over wat hij heeft ontdekt. 
Maar Sir Perin hoort ook van problemen in Italië. Audvark di Torino, vader zijn echtgenote en van de echtgenote van Sir Brutus van Steeple Langford, wordt belaagd door Romeinen. Er zijn kennelijk krachten die het Romeinse Rijk weer willen doen herleven. 

Pellogres van Tisbury

Sir Perin deelt de oproep van zijn oudere broer met de rest van de ridders. Sir Brutus en Sir Marc vinden het gevaarlijk en onverantwoordelijk. Zij besluiten zo snel mogelijk te vertrekken naar dit avontuur. 

Sir Brutus: "Is het gevaarlijk en onverantwoordelijk?"
Sir Marc: "Let's go!"

De groep treedt in de voetsporen van Morgaine, toen zij in 522 op zoek ging naar de verloren kinderen van Lothian. Zij reizen naar het noorden. Wanneer zij in de buurt van Eburacum komen, maken Sir Perin en Sir Marc tijd vrij om de graven van Madoc en van Elgin de Jongere te bezoeken. Madoc was altijd de eerste keus van Sir Caulas om op de troon te komen na Uther. En Elgin is verre familie van Sir Marc. 

Elgin de Jonge

Listeneisse

Dan komen de ridders aan in Listeneisse, bij de woeste rivier met het reuzenzwaard dat er als een brug overheen ligt. Aan de andere kant kunnen zij het Glazen Kasteel zien liggen. Sir Brutus kent geen angst (reckless succes) en wil meteen over het zwaard heen naar het eiland in het midden van de rivier lopen. Maar in zijn bravoure kijkt hij niet uit. Hij glijdt uit (DEX fail) en valt in de woest kolkende rivier. Hij kan niet zwemmen (Swimming fail) en gaat snel kopje onder. Sir Marc kan als Saks wel zwemmen, dus hij springt in de rivier om zijn vriend te redden. Dat lukt (Swimming succes), maar het lukt Sir Marc nu niet om met Sir Brutus terug te zwemmen naar de kant (Swimming fail). De rivier is te woest. Maar gelukkig is Sir Aloysius er koel onder dit alles. Hij gooit een touw de rivier in en weet zo Sir Marc en Sir Brutus binnen te halen.

(Ik had even geen zin om twee ridders te laten sterven in de eerste 10 minuten van de bijeenkomst, eerlijk gezegd.)

Lancelot en de Zwaardbrug

Terwijl Sir Brutus herstelt van zijn verwondingen, bouwt Sir Marc een vlot van boomstammen. Maar hij verkeert al te lang in het land van Britten en deze waardevolle vaardigheden is hij verloren (Boating fail). Sir Brutus bindt zichzelf vast aan een touw dit keer. Maar weer valt hij, wanneer hij over het zwaard probeert te lopen (DEX fail). Dit keer kan hij zonder veel problemen aan land getrokken worden. Ook Sir Marc haalt weer een nat pak. Gelukkig baart oefening kunst en uiteindelijk lukt het Marc om naar de overkant te lopen. 

Wanneer de groep eenmaal op de vlakte voor het Glazen Kasteel staat worden zij ontvangen door Sir Pellogres, die erg blij is om zijn jongere broer weer te zien. hij nodigt iedereen uit om het Kasteel binnen te gaan. Sir Perin is daar wat huiverig voor, maar laat zich overhalen door Sir Brutus en Sir Marc. Pellogres vertelt wat hij heeft geleerd in de laatste jaren. 

Koning Pellam regeert over Listeneisse vanuit het Kasteel der Vreugde en waakt over de heilige Graal, die gebruikt was bij het laatste avondmaal. Daar ontving hij ook Balin Le Sauvage. Deze kreeg toen ruzie met de Onzichtbare Ridder. Sir Balin le Sauvage en de Onzichtbare Ridder lapten alle regels over gastvrijheid aan hun laars en zij vochten onder het dak van hun gastheer! Toen Sir Balin le Sauvage de Onzichtbare Ridder doodde, werd Koning Pellam woest. De Onzichtbare Ridder was zijn jongere broer! Hij zat Balin le Sauvage na door zijn Kasteel. Maar Balin greep een speer van de muur en verwondde de Koning. Toen kon hij vluchten en stierf toen op het eiland in de rivier, door de hand van zijn broer Balan. 

De situatie is verergerd. Koning Pellam is blijvend verzwakt. De wond geneest niet. Niemand weet waarom niet. Maar Koning Klinsor, van het Kasteel der Sterfelijkheid, belegert nu het Kasteel der Vreugde. Deze Klingsor is een woeste krijger, die niet terugdeinst voor het gebruik van magie. Sommigen zeggen dat hij een pact met de duivel sloot!
Pellogres zegt dat Koning Pellam medestanders nodig heeft om weerstand te kunnen blijven bieden aan Koning Klingsor. Maar ook Koning Klingsor heeft zijn medestanders gevonden. Het zou kunnen dat een groot deel van Brittannië wordt meegesleurd in dit conflict, als het niet snel gestopt wordt. En het feit dat het allemaal plaatsvindt in het land van Faerie, maakt het er niet makkelijker op.

De volgende morgen

Sir Brutus en Sir Marc besluiten om direct naar het Kasteel der Vreugde te reizen om te bezien of zij Koning Pellam bij kunnen staan. Maar Sir Perin en Sir Aloysius besluiten om terug te gaan om medestanders van Koning Pellam te kunnen vinden. En misschien vijanden van Koning Pellam alvast uit te schakelen. Bovendien moet Hoge Koning Arthur weten van deze geheime oorlog die plaats lijkt te vinden. 

Pad van Ridderlijkheid

De Ridders Brutus en Marc kunnen alleen bij Koning Pellam komen, wanneer het Pad van Ridderlijkheid afleggen. Hier worden zij getest op hun overtuigingen van Ridderlijkheid en Vroomheid. Dan is het zorgwekkend dat natuurlijk de twee heidense ridders proberen langs deze weg een Koning te bereiken. Hopelijk slagen zij in hun missie.

What is the airspeed velocity of an unladen swallow?

De kloof van luiheid
Sir Brutus en Sir Marc lopen door een diepe kloof en worden overvallen door gevoelens van vermoeidheid en slaap. Maar zij zijn op een missie en laten zich niet afleiden (Energetic succes).

De vallei van giften
Sir Brutus en Sir Marc lopen nu door een vallei met allemaal pakjes, goederen en andere mooie spullen. Maar Sir Brutus en Sir Marc pakken geen spullen die niet voor hen, maar voor een ander bestemd zijn (Generous succes).

De afgrond van beslissingen
De ridders moeten een diepe afgrond oversteken. Alleen hun gevoel voor rechtvaardigheid zal hen hier op het rechte pad houden. Sir Brutus struikelt en glijdt weg in de afgrond (Just fail). Maar Sir Marc weet hem nog net op tijd te redden (Just succes). Samen trekken ze verder 

De spleet van genade
Hier is de aarde open gespleten. Aan de andere kant zien de ridders Sir Hervis de Revel staan. Een groot vijand van Morgaine en van Saksen. Sir Brutus wil niets met hem te maken hebben (Mercy fail). Maar Sir Marc is minder streng. Hij wil luisteren naar wat Sir Hervis te zeggen heeft. Sir Hervis vraagt om vergeving en Sir Marc vergeeft hem. In dank vertelt Sir Hervis waar zij veilig naar beneden kunnen springen (Mercy succes).

De grot van de feeks 
De ridders lopen nu langs een grot met een oud wijf erin. Deze roept de ridders aan en stelt hen vragen over hun grootse avonturen. En hier blijkt dat de ridders toch niet zulke goede ridders zijn. Zodra zij de kans krijgen, beamen zij dat zij inderdaad dappere ridders zijn, die vele grootse avonturen hebben meegemaakt en hebben overleefd (Modest fail). Beide ridders worden aangevallen door de heks. Zij rollen de heuvels af en verdwalen in de wouden van Faerie.
Gelukkig hebben zowel Sir Brutus als Sir Marc veel contacten in Faerie. Sir Benno, een broer van zijn overgrootvader en lange tijd patriarch van de Steeple Langford familie, had natuurlijk een Faerie vrouw, Taxus. En in 519 is Edward van Burcombe met zijn kinderen Edna en Eliot, vertrokken naar het land van Faerie in Klein Brittannië. Dus zij zullen ongetwijfeld binnenkort hun familie treffen.

Medestanders zoeken

Sir Pellogres heeft niet stil gezeten in het Glazen Kasteel. En zoals hij van zijn vader leerde, heeft zijn vaardigheden aangewend om alle intriges rondom Koning Pellam, de Graal en het Kasteel der Vreugde en Koning Klingsor en het Kasteel der Sterfelijkheid in kaart te brengen. Het moet mogelijk zijn om meer medestanders te zoeken voor Koning Pellam. 
Sir Pellogres vertelt over Sir Alain le Gros, Sir Eurain van Brandigan Sir Lamorak de Gales, Witte Ridder, Sir Boudewijn van het Witte Kasteel. Dit zijn allemaal vrienden en familie van Koning Pellam en zullen hem zeker bij willen staan. Maar Koning Klingsor heeft ook medestanders verzameld, zoals Koning Balor, een monsterlijke Koning met een oog met kwade krachten, Koning Brunor van de Lange Eilanden, de Koning van de Heide, sir Bavid le Sauvage, Koning Guinebaut van de Moerassen en Roestoc, Koning Caradoc van Escoce, Hertog Brunor de Piraat en de Ridder van de Draak. Sommige van deze mannen kunnen misschien ook overtuigd worden om Koning Klingsor niet langer bij te staan. 

Brandigan
Sir Perin en Sir Aloysius gaan op pad. Al snel verlaten zij weer het land van Faerie en komen uit in de wereld van de mensen. Een beetje bevreemdend is het wel. 
Zij zien al snel een landgoed met een dorpje en melden zich daar, om uit te vinden waar zij nu eigenlijk zijn. Gelukkig blijken zij bij Sir Eurian van Brandigan aangekomen te zijn. Sir Eurain verwelkomt de ridders. 
Wanneer Sir Perin en Sir Aloysius vertellen over Koning Pellam en zijn problemen is Sir Eurain eerst terughoudend. Het leven is zwaar in het Noorden en hij is blij een paar jaar vrede gehad te hebben. Hij heeft niet heel veel zin in een oorlog verwikkeld te raken waar hij nu geen last van heeft. Maar dan laten Sir Perin en Sir Aloysius vallen dat Koning Balor ook deelneemt aan de strijd. Sir Eurain zegt meteen zijn steun toe. 
Na een nachtje slapen geeft hij de ridders ook aanwijzingen naar Boudewijn van Brittannië in Roestoc, een flink eind naar het zuiden. 

Roestoc
De ridders reizen naar het zuiden en treffen Boudewijn van Brittannië in het Witte Kasteel in Roestoc. Hij blijkt ook een bisschop te zijn. In naam van Christus de Krijger regeert hij over het land en probeert zo vrede te brengen, een slag van een strijdknots ziet hij daarbij als een mooi argument.
Wanneer de ridders hem de situatie uitleggen, is Boudewijn in twijfel gebracht. Hun missie is nobel en juist. Maar Hoge Koning Arthur gaf hem de opdracht om de Saksen in Roestoc in bedwang te houden. Zijn eed aan Arthur gaat boven zijn gedachten over de Koning van het Kasteel der Sterfelijkheid. Dus Boudewijn moedigt hen aan om terug te keren naar Camelot.
Maar Boudewijn kan hen ook vertellen waar Alain le Gros, de belangrijkste medestander van Koning Pellam te vinden is. De Heer van Estroite kan hen daar alles over vertellen.

Deze missie zou wel eens een lange kunnen worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten