Translate

zondag 9 februari 2025

Station Eleven

Toen we een tijdje geleden weer een Spellendag hadden georganiseerd, kregen we ook twee boeken cadeau van een vriend, voor alle gemiste verjaardagen. En één daarvan was Station Eleven van Emily St. John Mandel. Emily St. John Mandel is een Canadese schrijfster, dus daar kan niets misgaan



Spoilers


Het verhaal begint in Toronto met de opvoering van een versie van King Lear, met bekende, oudere acteur Arthur Leander in de hoofdrol. Op het podium zakt hij in elkaar en sterft. En daarna volgen we verschillende mensen rondom de toneel voorstelling, zoals Jeevan Chaudhary en Kirsten Raymonde. Want tegelijkertijd met het overlijden van Arthur Leander, kwam ook een zeer besmettelijke versie van de griep aan in Canada. Binnen de kortste keren zijn veruit de meeste mensen in Toronto dood en de griep grijpt om zich heen in de rest van de wereld. De beschaving in Canada en de Verenigde Staten stort volledig in.

Twintig jaar later volgen we Kirsten Raymonde, die nu onderdeel uitmaakt van een rondreizende troupe van muzikanten en acteurs, The Travelling Symphony. Zij reizen door een verlaten landschap van dorpje naar dorpje en treden daar op. De maatschappij is na de uitbraak van de griep volledig ingestort, maar na twintig jaar is de rust weer enigszins weergekeerd. Mensen hebben de steden ontvlucht en hebben nieuwe gemeenschappen gesticht, maar het technologie niveau is wel teruggezakt naar pre - industrieel.

Wanneer Kirsten en het gezelschap aankomen bij St. Deborah on the Water, verwachtten zij daar twee ex - leden van de troupe te vinden, die het reizende leven achter zich wilden laten, omdat zij een kind verwachtten. Maar ze zijn er niet en de sfeer in St. Deborah on the Water is erg veranderd, sinds er een sekteleider en zijn sekte zijn neergestreken. Na de apocalyps is dat geen heel onbekend fenomeen, maar de Travelling Symphony weet dat dit soort lui altijd problemen geven en ze vertrekken snel weer.

De Travelling Symphony besluit om verder te trekken naar het Museum of Civilization. Daar wonen kennelijk zeer veel mensen samen en worden voorwerpen van vroeger bewaard. Misschien zijn de ex - leden van de troupe daar ook heen gegaan? Tijdens de reis naar het Museum of Civilization komen verschillende verhalen en gebeurtenissen uit het verleden weer naar boven en in deze post - apocalyptische wereld kan dat alleen maar leiden tot geweld. 

Conclusie

Dit is een heel erg leuk boek! Tegen de achtergrond van een gruwelijke gebeurtenis, die een groot deel van de menselijke beschaving gewoon uitwist, weten nieuwe mensen toch weer een samenleving te creëeren, met belangen die verder gaan dan alleen de volgende maaltijd. Het motto van de Travelling Symphony is een "Survival is not sufficient" van Star Trek Voyager (ook een serie die ik weer eens moet kijken). 
Verder wordt er in het verhaal ook veel heen en weer gesprongen in de tijd. Mensen denken terug aan belangrijke momenten voor de uitbraak van de griep en wat ze deden en wie ze kenden. En dan blijkt dat bijna iedereen wel een connectie had met Arthur Leander en zijn carrière op het toneel. En zo is iedereen uiteindelijk ook met elkaar verbonden, ook in deze nieuwe wereld. 
Een zeer dromerig en hoopgevend boek, kijk zeker of je het eens te pakken kan krijgen. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten