Translate

zondag 27 april 2008

Paul Biegel in Ravenloft

Dit keer een blogje die mijn twee grote hobbies samenvoegt. Namelijk mijn zoontje en rollenspelen!

De Vloek van Woestewolf

Omdat ik onze zoon graag het allerbeste wil bieden, heb ik zaterdag voor hem een aantal kinderboeken gekocht van de Nederlandse schrijver Paul Biegel. Deze heb ik zelf met veel plezier gelezen toen ik jonger was en ik vind ze goede boeken voor een opgroeiend kind. Ze zijn spannend en fantasievol.
Een van de boeken die ik kocht heet "De vloek van Woestewolf", een heel spannend boek over tovergoud en een spookkasteel dat allerlei mensen aantrekt en voor veel ellende zorgt, totdat het raadsel van de vloek wordt opgelost.

Zonder al te veel van het plot te onthullen kan ik het volgende erover vertellen. Een dokter ontvangt een brief waarin de Hertog van Woestewolf vraagt om zijn hulp. In ruil daarvoor stuurt hij een hoop goud mee. De dokter gaat op pad om de Hertog te genezen van zijn ziekte. Eenmaal in de buurt van Kasteel Woestewolf aangekomen, krijgt hij te horen dat het kasteel al eeuwenlang een ruïne is. En dat is maar goed ook, de laatste drie bewoners, drie broers, waren slechte kerels. Uiteindelijk zijn zij jammerlijk aan hun einde gekomen. Dan blijkt dat op sommige nachten op de ruïnes het kasteel herrijst en dat de broers weer hun liederlijke feesten geven. Kan de dokter rust brengen aan de broers, of zal hij ook het slachtoffer worden van de vloek van Woestewolf?

Mijn andere hobby is Ravenloft. Ravenloft is een rollenspel, gespeeld met pen en papier. De spelers nemen een rol aan (dappere ridder, nederige heelmeesteres, vuige bandiet) en beleven met elkaar allerlei avonturen in een fantasiewereld. Ravenloft is zo een wereld, met een zeer gothisch (de literaire stroming) thema. Mensen sidderen bij nacht van angst voor de monsters die in het donker leven, onheilspellende ruïnes in het woeste landschap geven aan dat de menselijke beschaving ten onder kan gaan aan de bandeloze krachten van de natuur.
Toen ik "De vloek van Woestewolf" herlas viel het me op hoezeer dit ook een gothisch thema had en hoe het ook paste in de wereld van Ravenloft. De dokter in het verhaal is een exponent van de moderne tijd, hij gelooft in wetenschap en ratio en lost daarmee veel bijgeloof en raadsel van de bevolking op. Het goud van Woestewolf brengt mensen in verleiding en drijft hen tot het ongeluk. Vervloekingen die eeuwen standhouden en waaraan de vervloekten niet langer zelf kunnen ontsnappen.

Ik kan iedereen aanraden "De vloek van Woestewolf" eens te lezen. Ik heb het met veel plezier herlezen. Het verhaal is eenvoudig verteld, maar bevat veel thema's over goed en kwaad, waar nog lang over nagepraat kan worden.

Paul Biegel
De vloek van Woestewolf
Gothische literatuur
Ravenloft

1 opmerking:

  1. Oenk en Boenk zijn nog steeds mijn faboriete favoriete hoofdpersonen.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen