Translate

maandag 10 december 2012

Kinderschrik

Toen de kinderen woensdagavond eenmaal op bed lagen, hebben Sander en ik nog de film Sint (2010) gekeken. Hij was eerder die week op TV, maar we hebben hem opgenomen en bewaard tot een speciaal moment.

Brrrr


Het is een film van Dick Maas, die we ook kennen van De Lift en Amsterdamned. Dus ik vertrouwde erop dat ik een film kon verwachten met een hoop bloed en goedkope schokeffecten. Verder zijn de belangrijke rollen voor Egbert Jan Weber, Huub Stapel (Flodder, de Lift) en Bert Luppes (Zwartboek)


Spoilers Ahoi!


En ik heb gelijk gekregen. De hele film is niet meer dan een goedkoop schokeffect, meestal met bloed, maar af en toe ook met bloot. 

Het Sinterklaasfeest is gebaseerd op de legende van een gevallen Bisschop Niklas (Stapel), die met zijn bende rovers het Nederlandse platteland onveilig maakte. Boeren worden beroofd, mensen vermoord en kinderen gestolen. Op een dag gaat hij te ver, de bevolking komt in opstand en vermoord hem, samen met zijn kornuiten. Maar dan herrijst hij als ondode gruwel iedere keer dat op 5 december ook een volle maan schijnt. Op 5 december 1968 houdt hij weer huis. Een kind overleeft dat en groeit op tot een parano├»de politieman (Luppes), die alles op alles wil zetten om deze tragedie weer tegen te houden. 
Dit jaar is het weer zover. Sint houdt huis in Amsterdam.Een jonge student (Weeber) en de oude politieman raken erbij betrokken. Veel bloed, explosies, achtervolgingen en gedoe later is Sint dood, een groot deel van het politiekorps van Amsterdam ook en ligt er flink wat Amsterdam in puin. De jonge knappe held heeft alles overleefd met niet meer dan een charmant litteken. 
Dan blijkt dat de politie en bestuur van Amsterdam op de hoogte zijn van de legende en het waarheidsgehalte. Ze stoppen het in de doofpot en danken hun gesternte dat zij hiermee nooit meer te maken zullen hebben. En dan blijkt dat Niklas niet echt dood is en waarschijnlijk terug zal keren, wanneer de maan weer vol is. Ondode gruwels zijn moeilijk te doden. 

Over de film was een hoop te doen indertijd. Men was bang dat tere kinderzieltjes diep geschokt zouden zijn door deze interpretatie van Sint Nikolaas, vooral vanwege de poster die overal te zien was. Uiteindelijk bleek het allemaal wel mee te vallen. 

3 opmerkingen:

 1. Ik vond hem best vermakelijk :) lekker van die kneuterige hollandse horror

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het wel leuk hoe niemand een normale wond opliep. Als je wordt geraakt in die film, gaat er op zijn minst een ledemaat af, maar waarschijnlijk je hoofd. En dat al vanaf minuut vijf ofzo.

  Diezelfde avond was ook het Finse Rare Exports ( http://www.imdb.com/title/tt1401143/ ), over een moorddadige prehistorische kerstman. Gafe film.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een smakeloze vrienden heb ik toch. Maar ja, de botte horror is wel heel hollands ja, of het is omdat we maar een horrorregisseur hebben in NL.

  BeantwoordenVerwijderen