Translate

woensdag 4 oktober 2023

Smallworld spellenavond

Al jaren organiseert mijn wederhelft eens per maand een spellenavond. En inmiddels is het wel een vaste prik in onze sociale kalender geworden. Dit keer kwam er een klassieker op tafel, Small World. We hebben dit spel al een aantal jaar in de kast staan en het kwam vroeger veel op tafel, maar het is een beetje in het slop geraakt. Volstrekt onterecht. 


In Small World zoek je eerst een (fantasy)ras uit, met een aparte, kenmerkende eigenschap. Met dit ras storm je het speelbord op en verover je verschillende gebieden. Helaas zijn er allerlei andere rassen, die ook hun aparte, kenmerkende eigenschappen hebben. En die willen ook een deel van het bord! Hoogst onrechtvaardig natuurlijk, dus dat leidt tot oorlog. Uiteindelijk lukt het je niet meer om met je ras meer gebied te veroveren en behouden. Dan gaat je beschaving in verval, en mag je een nieuw ras met nieuwe, kenmerkende eigenschap uitkiezen en daarmee het bord proberen te veroveren. 
Het spel gaat lekker snel, de regels zijn redelijk eenvoudig en de artwork is heel grappig. En de combinatie van de rassen en de kenmerkende eigenschappen is bij vlagen hilarisch (de drakenrijdende amazones). Het spel is niet heel evenwichtig, je kan geluk hebben en een hele sterke combinatie van ras en kenmerkende eigenschap hebben. Maar het spel duurt ook weer niet zo lang dat dit een echt probleem is. 

Uiteindelijk heb ik nog gewonnen met twee vrij onopvallende, maar machtige combinaties. De Heuvel (+1 punt voor ieder heuvelgebeid) - Mensen (+1 voor iedere akker) en de Rijke (+7 punten) Ratmensen (heel veel volgelingen) zorgden ervoor dat ik wel heel veel gebied kon innemen. Maar de Drakenrijdende (Draak!) - Amazones (extra strijdsters) en de Ondergrondse (reis gratis door grotten) Meermensen (reis door zee) gaven nog flinke competitie. 

Een leuk, niet al te serieus spel. 

Aan een andere tafel werd nog een tijd lang vrij fanatiek Dungeon Drop gespeeld

En de dagen worden alweer korter en de avonden langer. Langzaamaan wordt het toch weer tijd voor een spellendag in december.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten