Translate

maandag 30 oktober 2023

OZO - spellenavond oktober

Het was weer tijd voor een spellenavond en dit keer kwam er een spel heet van de naald op tafel. Vriendin M. had het opgepikt in Essen en al een keer gespeeld. En nu werd het ook met ons gedeeld, onder haar bezielende leiding. 

OZO!

Het gaat om Oranje Zal Overwinnen, een coöperatief bordspel over dappere verzetsstrijders tijdens WOII in Nederland die zich verzetten tegen de Duitse Nazi - overheersing. Het spel wil historisch accuraat zijn, dus je speelt mensen die daadwerkelijk verzet hebben gepleegd en leert ook nog wat over hun achtergrond. Ik speelde met Jacoba van Tongeren, een vrouw die naast haar kerkelijk maatschappelijk werk ook nog de tijd vond om een verzetsgroep op te richten, te leiden, geheim te houden en bonnenboekjes rond te brengen. Dat alles terwijl zij chronisch ziek was en samenleefde met een andere vrouw.    

Het speelbord was een geïdealiseerde versie van Nederland met een deel stad en een deel platteland. En we hadden als missie om een aantal mannen, die ondergedoken waren om niet mee te hoeven doen aan de dwangarbeid, naar een veilige plek te brengen. We faalden jammerlijk. Links en rechts dook er steeds meer politie en soldaten op, ons moreel (of moraal, het spel kan niet beslissen) kelderde en we kregen de ene huiszoeking, na de andere te verwerken. We hebben uiteindelijk geen enkele onderduiker naar een veilige plek kunnen brengen. Misschien moeten we toch iets doen aan de samenwerking. 

We hebben een genoeglijke avond doorgebracht met dit spel, maar jeminee wat was het ingewikkeld. Het lijkt heel erg op andere coöperatieve spellen als Pandemic, Pandemic Cthulhu en Rising Tide (ook lekker Nederlands), met missies, terwijl aan alle kanten de Nazi's en collaborateurs het bord op stromen. Maar het was een stuk uitgebreider met acties van bezetters, patrouilles en huiszoekingen. Bovendien heb je het moreel dat omlaag kan gaan, maar je individuele alibi en de lokale veiligheid ook. Het was allemaal net iets teveel van het goede (ik hou het liever bij wassend water). 

Aan de andere kant, de vormgeving was prachtig, het thema was fascinerend en er is geprobeerd om verschillende mensen, die betrokken waren bij het verzet voor het voetlicht te plaatsen. Verzet plegen was niet alleen maar dappere (en blanke, gezonde, heteroseksuele) mannen van stavast, die spannende (en gewelddadige) dingen deden. Er waren ook (lesbische!) vrouwen die zich zwanger voordeden om zo spullen te smokkelen (Go Jacoba!) of zwarte mannen, die alles op het spel zetten om informatie te verspreiden (Go Anton de Kom).  

Ik denk alleen voor de liefhebber van zwaardere spellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten