Translate

zondag 22 februari 2015

Arabisch diner

Gisteravond ben ik weer met +Sander uit eten geweest, twee keer in een maand! Wat een luxe! Dit keer gingen we eten bij Eetverleden met de mensen die ook in de Pendragon-rollenspelgroep zitten. Met hen zijn we onlangs ook een al-Qadim rollenspel gestart, dat in de wereld van 1001 nacht speelt. Het Arabische diner van Eetverleden paste daar dan ook uitstekend bij.
We hadden vriendin +F gevraagd om op de kinderen te passen. Die vonden dat hardstikke leuk, want vriendin F. had beloofd om een mooi voorleesboek mee te nemen, Karlsson van het dak.
Za'atar

Maar dan nu door naar het diner. Jaren geleden zijn we al eens bij een diner van Eetverleden geweest. Dat was toen een Romeins diner. Nu heeft Eetverleden uitgebreid, en ook eten uit andere delen van de wereld en andere perioden van de geschiedenis.
Omdat we maar met een klein groepje waren en de meesten van ons de eigenares van Eetverleden ook privé kennen, had ze besloten om op deze avond te experimenteren. We waren dus niet alleen haar klanten, maar ook meteen haar proefkonijnen. En wat hebben we geproefd! Het was allemaal even lekker.

We begonnen met een toelichting op de Middeleeuwse Arabische keuken. En die is eigenlijk in al die eeuwen niet eens zo heel veel veranderd, in tegenstelling tot de Europese keuken. En is is ook vrij veel overgeleverd aan recepten in kookboeken, wat voor de Europese keuken ook niet het geval is.
We begonnen met een serie kleine hapjes als voorgerecht. Er waren geroosterde kippenboutjes en -vleugeltjes in een zurige sesamsaus, er waren zwarte olijven in een pikante thijmdressing (heerlijk), er humus, frisse yoghurt en tuinbonen met pistache-noten. En natuurlijk begeleiding van heel veel lekker brood.
De enige fout die ik daar kon ontdekken was dat het te veel en te lekker was, want dit was alleen nog maar het voorgerecht! Het hoofdgerecht moest nog komen.
Het hoofdgerecht was een stoofpotje met twee soorten vlees, aubergine en andere groenten op een bedje van couscous. Het werd afgemaakt door knalrode granaatappelzaadjes, bleke amandelen en hazelnoten en groen korianderblad, wat het allemaal een fleurige aanblik gaf. Ik hou wel van stoofpotjes!
En toen was er nog een dessert! Daar deed ik rustig aan met twee heerlijke stukjes Turks Fruit en een kopje muntthee. Maar er was meer, kleine deegrolletjes met een zoete saus en plakjes brood ook met een zoete saus.

Na nog wat nakletsen vertrokken we weer naar huis, ik met een vers gekochte fles rozenwijn. Thuis bleek dat vriendin F. het niet zo makkelijk had gehad als we hadden gehoopt. Onze jongste dochter  heeft een groot deel van de avond gehuild en ook nog overgegeven in haar bedje. Dus F. moest een hoop met de baby hannessen die avond. Maar daar hebben wij geen last van gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten