Translate

woensdag 1 juli 2015

Amoras II - Jérusalem

Deel twee alweer van mijn poging om de strips van Amoras te analyseren. In de eerste strip is de setting geschetst. Suske en Wiske zijn naar het Amoras van 2047 geflitst en komen daar Dr. Krimson en andere problemen tegen. Hierbij vindt Wiske uiteindelijk de dood.
In 2013 zijn Jerom, Lambik, Professor Barabas en Tante Sidonia achtergebleven. Zij weten alleen dat de kinderen verdwenen zijn naar de toekomst. Barabas is gevangene van Dr. Krimson en werkt voor hem, in de hoop de kinderen terug te kunnen halen.
En vanaf hier gaan we vrolijk verder. Is Wiske echt dood? Hoe zal het verder aflopen met Suske. Welke rol speelt Jérusalem hierbij?

Vorige besprekingen

Start
Deel I - Suske
Tijdlijn Suske
Tijdlijn Jérusalem
Kaart Amoras

Amoras II - Jérusalem 


Spoilers ahoi!


Dit voorblad is ook zorgwekkend. Suske knielt, huilend, in de regen met in zijn hand een geweer, bij een eenvoudig, modderig graf met een simpel houten kruis.
Aangezien hij op de laatste bladzij van het vorige album (P1.54) een vermoedelijk dode Wiske in zijn armen hield, denk je als eerste dat dit het graf van Wiske is.
P2.1 2047 Dag 3 - Een helicopter vliegt over het verlaten Amoras, aan boord zijn Kapitein Hemlock (P1.26) en een piloot. Zij vliegen naar de mijn, omdat Kapitein Hemlock graag Wiske wil verkrachten. Maar zij zien de verongelukte vrachtwagen, Suske, Jérusalem en het lichaam van Wiske. Hij concludeert dat zij opstandelingen zijn en opent het vuur. Suske en Jérusalem vluchten weg.
P2.2 2047 Dag 3 - Jérusalem vlucht weg een ravijn in. De helicopter daalt om haar neer te kunnen schieten. Suske blijft op de hoger gelegen vlakte achter en raapt een grote steen op.
P2.3 2047 Dag 3 - Jérusalem blijft uitdagend staan voor de helicopter, Kapitein Hemlock vraagt zich te laat af wat dat te betekenen heeft. Suske werpt de steen in de rotors van de helicopter, die daardoor neerstort. Kapitein Hemlock valt uit de helicopter, maar de piloot sterft in de crash.
P2.4 2046 Dag 3 - Jérusalem raapt het geweer van Kapitein Hemlock op. Zij vraagt of hij nog een schietgebedje wil doen, maar hij weigert. Zonder problemen schiet Jérusalem hem dood.

2013 dag 2 - De nacht is gevallen en Jerom heeft een dronken Lambik onder de douche gezet. Kennelijk zijn zij in het huis van Tante Sidonia, Jerom heeft haar al ingelicht dat Suske en Wiske niet dood zijn, maar verloren in de toekomst.
Lambik is dronken, omdat hij zich eerst moed ging indrinken voor hij aan Barabas en Sidonia durfde te vertellen wat er gebeurde (P1.15).
P2.5 2013 Dag 2 - Sidonia neemt het nieuws van de verdwijning van Suske en Wiske goed op. Zij gaat ervan uit dat zij voor zichzelf kunnen zorgen. Maar zij is verdrietig dat zij hen nooit meer zal zien. Toch is zij diep geraakt en laat zij een shirt van Lambik verbranden tijdens het strijken. Wanneer Lambik daarover klaagt, wordt zij woest en krijgt zij een zenuwtoeval. Er komt een ambulance om haar af te voeren naar een ziekenhuis, terwijl de buurt toekijkt.
De zenuwtoevallen van Sidonia worden niet meer grappig opgelost met een mosterdvoetbad, maar met een realistische opname in een ziekenhuis. De economische crisis is ook niet aan Sidonia voorbij gegaan. Zij woont in een krakkemikkig, klein appartement in een vervallen buurt.De flat heet Residentie S. Antigoon.
P2.6 2013 Dag 2 - Op het jacht ziet Barabas via de teletijdmachine een korte tijd in het verleden, naar het moment dat Suske en Wiske zich verstopten in de teletijdmachine en dat Lambik en Jerom kort daarna de boel vernielen (P1.8 tot en met P1.11). Barabas geeft toe aan de wensen van Dr. Krimson, omdat hij de enige nog werkende teletijdmachine heeft. Maar hij zegt toe dat hij alles zal doen om Dr. Krimson te dwarsbomen. Dr. Krimson zegt dat dat hem niet uitmaakt. Op de achtergrond kijken Slugger en de purser toe.

P2.7 2047 Dag 4 - Jérusalem vindt dat Suske zich over de dood van Wiske heen moet zetten. Het was een ongeluk. Wanneer hij te veel blijft hangen in emoties, gaat hij dood op Amoras. Bovendien, de mannen van Dr. Krimson zullen snel komen zoeken naar de verdwenen vrachtwagen en verdwenen helicopter. Suske beschuldigt Jérusalem ervan dat zij Wiske heeft gedood met haar roekeloze gedrag en bijna hen allemaal. Jérusalem zegt dat haar plan misliep en heeft er verder weinig spijt van.
Het gedrag van Jérusalem is wel heel kil hier. Is zij zo emotioneel afstandelijk door haar ervaringen op Amoras, of probeert zij Suske te provoceren? Ook lijkt zij hier weer minder doof. P2.8 2047 Dag 4 - Suske valt Jérusalem aan na deze buitengewone kille laatste opmerking. Maar wanneer hij op het punt staat om haar een rake klap te verkopen, kan hij het toch niet. Hij heeft intens verdriet over het verlies van Wiske. Jérusalem loopt weg, omdat er bezoek komt naar de plek waar zij zitten.
P2.9 2013 Dag 3 - Professor Barabas probeert de teletijdmachine te verbeteren, maar dat gaat langzaam zonder zijn computer. Dr. Krimson geeft de purser opdracht om de spullen van de professor te halen. De purser zegt doodsbang dat dat niet gaat, aangezien hij de spullen van de professor overboord heeft gegooid, op bevel van Dr. Krimson. De purser stelt voor de spullen te redden, met behulp van de teletijdmachine. Voor hij het weet, wordt de arme man door tijd en ruimte geflitst om de spullen hoogstpersoonlijk te gaan halen.
Het was eergisteren dat zijn spullen overboord werden gegooid, toen hij aan boord ging van het jacht (P1.19)
P2.10 2013 Dag 1 - De purser is 2 dagen terug in de tijd gereisd en we zijn weer op het jacht, terwijl Professor Barabas wordt opgesloten in zijn kajuit (1.19). De purser is toch te laat om Slugger ervan te weerhouden de spullen in zee te gooien. Daarom sluipt hij naar de brug, waar de kapitein van het schip en de navigator druk aan het werk zijn. Terwijl ze niet opletten, steelt de purser de laptop van de kapitein. Een verbaasde Slugger kijkt toe.
Dit moet vooral voor Slugger een zeer verwarrend moment zijn geweest. De purser vertelt hem spullen overboord te gooien en even later probeert de purser hem tegen te houden. Dit geeft maar aan hoe ingewikkeld dat tijdreizen kan zijn.
P2.11 2013 Dag 3 - Barabas heeft moeite om de juiste persoon terug te flitsen van 2013 dag 1 naar 2013 dag 2, eerst flitst hij Slugger terug, dan een zwaardvis en pas dan de purser. Barabas ziet meteen dat de purser niet zijn laptop, maar die van iemand anders mee heeft genomen, bijna verspreekt hij zich, maar houdt dan op tijd zijn mond. Dr. Krimson let niet op en geeft Barabas opdracht om hem naar Amoras 2047 te brengen en morgen weer terug te brengen naar 2013, anders laat hij Slugger Barabas vermoorden en Suske en Wiske voor altijd verloren in 2047.
Op pagina P2.6 zagen we dat Barabas, Dr. Krimson, Slugger en de Purser samen in de ruimte met de teletijdmachine waren. Wanneer Barabas Slugger terughaalt uit 2013 Dag 1, zijn er dus ineens twee Sluggers in de ruimte. Dat moet de reden zijn dat Slugger zo verbaast kijkt in paneel 1, hij ziet zichzelf staan. Hoe moet dat zijn voor de oorspronkelijke Slugger. Hij weet dat hij op dag 1 korte tijd naar dag 2 is geflitst en weer terug. Verwacht hij op dag 2 zichzelf weer te zien in de cabine van de teletijdmachine.
Ook is de computer van de Kapitein feitelijk nog steeds aan boord van het jacht, het is alleen afwezig geweest in de overgang van dag 1 naar dag 2. Het zou dus weer gevonden kunnen worden.

P2.12 2047 Dag 4 - Dr. Krimson arriveert op zijn basis, in een oude Egyptische sarcofaag. Zijn Butler Achiel laat hem eruit. Dr. Krimson is erg in zijn nopjes met hoe goed de nieuwe Teletijdmachine werkt, onder begeleiding van Barabas. Maar dan vertelt Achiel hem dat hij een helicopter kwijt is, Kapitein Hemlock dood is, Wiske dood is en Suske gevlucht is. Dr. Krimson barst inderdaad in woede uit.
Dr. Krimson neemt nog net als in de rode strips allerlei medicijnen aan van Achiel de Butler. Maar gezien hoe alle andere tekortkomingen van de karakters in deze nieuwe strip een rauwe, realistische uitwerking krijgen, is Dr. Krimson verslaafd aan medicijnen?P2.13 2047 Dag 4 - Vanuit de bosjes nabij de basis van Dr. Krimson kijken Jérusalem en Suske toe hoe Dr. Krimson en een paar mannen Wiske begraven. De mannen dragen een zware kist, maar Wiske ligt er niet in. Jérusalem zegt dat Suske zich in moet houden, ondanks dat hij Dr. Krimson wil aanvallen. Dr. Krimson is erger dan de duivel, volgens Jérusalem. Dr. Krimson spreekt nog wat ongeïnteresseerde worden boven een dode Wiske.
Wat heeft Dr. Krimson precies allemaal uitgehaald op Amoras dat Jérusalem hem erger dan de duivel noemt? Hij lijkt bezig met brute exploitatie van natuurlijke grondstoffen (de diamantmijn op P1.29) en de bijbehorende exploitatie en onderdrukking van de lokale bevolking. Maar dat is natuurlijk niet ongewoon. En is het echt duivels? Of ben ik een vreselijk afgestompt product van de 21e eeuw?
Wat wordt er begraven in de grafkist als het geen Wiske is? Een van de vele gedode bewakers van Dr. Krimson? Het zou slecht voor het moraal zijn wanneer die niet begraven zouden worden. Of is het Kapitein Hemlock?
Op de achtergrond is de basis van Dr. Krimson te zien, dus ze zijn in de buurt van zijn basis.
P2.14 2047 Dag 4 - Dr. Krimson trapt Wiske het graf in, waar ook de kist in is neergelaten, maar zij ligt nog steeds niet in de kist. Dr. Krimson vertrekt naar het platform, waar onderzoek wordt gedaan. Het lijkt niet de mijn te zijn, maar ergens anders. Jérusalem en Suske vertrekken ook, terwijl de grafdelvers het graf dichtgooien, met de kist, waar Wiske niet in ligt. De grafdelvers zien dat Wiske nog lucht uitademt in de modder.
Ik wist wel dat ze niet echt dood kon zijn, maar toch, fijn om de luchtbelletjes te zien. Maar wat voor een ui is Suske dat hij dat niet gemerkt heeft de vorige dag en afgelopen nacht toen hij bij haar waakte? En de andere tekenen van een dood lichaam, die Wiske niet vertoonde, heeft hij ook niet gezien.
P2.15 2013 Dag 3 - Professor Barabas maakt gebruik van de laptop van de kapitein, waarmee hij zijn eigen positie in kaart kan brengen. En hij kan ermee skypen, naar Lambik. Lambik ontvangt het telefoontje terwijl zij wachten in een hal van het ziekenhuis of verpleeghuis waar Tante Sidonia verblijft. Lambik heeft "De lichtjes van de Schelde" als ringtone en het duurt even voor hij doorheeft dat het zijn telefoon is en niet de muzak. Maar de verbinding is erg slecht en valt weg.
Het zal Nederlandse lezertjes weinig zeggen (mij ook niet), maar "De lichtjes van de Schelde" is een Vlaamse evergreen. Kennelijk precies het soort muziek dat geschikt is voor bewoners van een verpleeghuis. P2.16 2013 Dag 3 - Jerom en Lambik worden opgehaald door de verzorger van Tante Sidonia. Zij vertelt de mannen dat Sidonia een zware zenuwinzinking heeft gehad. Ter herstel zal zij een tijdje in het verpleeghuis moeten blijven. Maar iedere keer dat zij weer hoort dat de kinderen weg zijn, zal zij weer een inzinking krijgen. De kinderen moeten dus teruggehaald worden, dan moet Barabas ook gevonden worden.
De telefoon van Lambik gaat weer, het is weer Barabas, die dit keer wel contact kan krijgen. Maar Lambik hangt op, omdat hij is afgeleid door de situatie van Sidonia.
Gaat Sidonia's zenuwinzinking gepaard met geheugenverlies, dat zij iedere keer vergeet dat de kinderen weg zijn?

P2.17 2047 Dag 4 - Bij een ondergaande zon lopen Suske en Jérusalem langs de kust van Amoras. Zij passeren een gestrand, houten zeilschip. Suske volgt Jérusalem zonder te weten waar zij heen gaan. Hij wil eigenlijk terug naar het graf van Wiske. Maar Jérusalem zegt dat ze nu beter kunnen schuilen voor de aankomende zware storm. Suske concludeert dat Jérusalem niet doof is, wanneer ze zijn vragen kan horen, als ze hem niet ziet.
Waar komt het zeilschip vandaan? Het lijkt nog in behoorlijk goede conditie, maar we hebben gezien dat de oorspronkelijke bewoners beschikten over Jeeps en Tanks, toen zij een oorlog uitvochten. En Dr. Krimson beschikt over de modernste middelen. Dus wie gebruikte dit schip?
Jérusalem is niet doof! Ik vermoedde het al op P1.23.
P2.18 2047 Dag 4 - Jérusalem geeft toe dat zij loog over haar doofheid. Suske vraagt naar haar dode ouders. Die zijn verdwenen in de mijn van Dr. Krimson, waar niemand levend uitkomt. Suske concludeert dat Jérusalem nu hoopt dat hij haar zal helpen bij haar wraakacties jegens Dr. Krimson. Jérusalem ontkent dit, zij hoopt nooit iets.
Suske concludeert dan dat Jérusalem de dood van Wiske veroorzaakt heeft, zodat Suske voor zijn eigen redenen wraak wilde nemen op Dr. Krimson en met Jérusalem wilde samenwerken. Jérusalem geeft toe dat zij Wiske heeft gedood, maar dat zij voor nu wil blijven leven. Ze kunnen overnachten in een verlaten verzameling van caravanwrakken.
Een onthullende pagina naar mijn idee. Jérusalem is niet doof en loog daarover, waarover loog zij nog meer, om Suske te manipuleren? Alles wat zij tot nu toe heeft gezegd staat op losse schroeven.
Suske gaat ervan uit dat Jérusalem een wraakactie tegen Dr. Krimson voert. dit is waarschijnlijk weer projectie van zijn kant. Jérusalem was op zoek naar eten toen zij Suske vond. Zij ging niet mee de basis van Dr. Krimson in, toen Suske dat wel deed op P1.30 - P1.36. Zij doodt wel koelbloedig de mannen van Dr. Krimson, maar alleen wanneer zij haar in de weg staan of wanneer hun in leven blijven een gevaar voor haar veiligheid is.
Jérusalem manipuleert Suske continu, door op zijn verwachtingen in te spelen, hem te laten geloven wat hij wil en hem niet te corrigeren wanneer hij verkeerde aannames doet. Toen zij elkaar voor het eerst ontmoetten, deed zij zich voor als een verwilderd kind, dat nauwelijks kon praten. Nadat zij doorhad dat zij met haar vrouwelijke charmes niet ver kwam bij Suske, stopte ze daar ook mee. Zij schakelde Wiske uit, de enige op Amoras met wie Suske een sterke band had. En nu leidt zij Suske weer weg van Wiske en wat Suske wil. Begreep zij soms dat Wiske nog leefde?
Wat wil Jérusalem echt? Haar uitspraak dat zij nooit op iets hoopt is ook onthullend. Waarschijnlijk de enige ongelogen uitspraak, ze hoopt niet, ze regelt het.

P2.19 2013 Dag 3 - Barabas heeft contact kunnen leggen met Lambik, maar wordt bijna betrapt door Slugger. Hij kletst zich eruit dat hij spraakherkenning heeft geïnstalleerd op de laptop. Jerom en Lambik zitten in een zeer verloederde stad (Antwerpen?) met bedelaars, zwervers en prostituees op straat bij daglicht op een bankje. Zij proberen Barabas terug te bellen. Zij krijgen echter contact met de navigator van het jacht van Dr. Krimson (zijn telefoonnummer is kennelijk ook het account vanaf waar Barabas Skypet). Hij begrijpt niet wie ze zijn en verbreekt het contact.
De kapitein van het schip en zijn navigator maken zich zorgen, ze zijn wateren met veel riffen en verwachten een storm. Zij zullen later op de basis arriveren dan gepland.
De kapitein moet Barabas naar de basis brengen. Is dit de basis van Dr. Krimson? Waarschijnlijk wel. Is dit dezelfde basis als die hij in 2047 op Amoras heeft of is het een andere basis? Als het Amoras is, dan zit hij daar dus al 34 jaar in 2047.
Waarschijnlijk bevindt het jacht zich in de Caribische zee. Het jacht is nabij Florida, er bevinden zich riffen en zwaardvissen in zee.

P2.20 2047 Dag 4 - Jérusalem en Suske lopen een verzameling van verlaten caravanwrakken in. Jérusalem legt uit dat het een nederzetting van Skinnies is. Suske realiseert zich dat de oude rivaliteit tussen de Mageren en de Vetten (uit de rode serie) weer herhaald wordt. Jérusalem breekt in in een van de caravans en installeert zich daar. Suske protesteert, maar zij zegt dat de bewoners voorlopig toch niet meer terugkomen.
De strijd tussen de mageren en de vetten leeft nog steeds op Amoras, alleen heten ze nu Skinnies en Fatties. Was dit de bron van strijd, waar Suske nog de sporen van vond op P1.1 - P1.4? P2.21 2047 Dag 4 - Jérusalem en Suske doen zich tegoed aan de achtergebleven spullen van de verdwenen Skinnies. Ze pakken droge kleren en een fles wijn. Jérusalem legt uit dat de Skinnies waarschijnlijk zijn opgepakt en in de mijn verdwenen zijn. Jérusalem zegt dat Suske waarschijnlijk meer overlevingskansen heeft, wanneer hij bij haar blijft.
Dr. Krimson stuurt zijn mannen er regelmatig op uit om mensen op te pakken om in de mijnen te werken, daarom waren zij ook in de stad waar de Fatties Wiske bedreigden op P1.16.

P2.22 2013 Dag 3 - De telefoon van de navigator gaat weer, op de brug van het jacht. Maar dit keer wordt de telefoon opgenomen door schoonmaakster Peggy, die samen met haar collega de brug poetst. Zij brengen de telefoon nar Barabas. Op het paneel waarop Lambik en Jeron te zien zijn, is ook weer de verloederde stad te zien, met bedelaars in portieken, terwijl vrouwen met dure tassen langslopen. ook is er veel vuilnis op straat en graffiti aan de muren, wat duidt op een overheid die haar publieke taak maar matig uitvoert.

P2.23 2047 Dag 4 - Jérusalem is op zoek naar lucifers om te koken. Suske laat de aansteker zien die hij gevonden heeft in de tank (op P1.4). Hij vraagt hoe de tank daar kwam. Jérusalem zegt dat enkele jaren geleden de conflicten tussen de Skinnies en de Fatties hoog opliepen. Het oorlogstuig werd tevoorschijn gehaald. Na een korte strijd won Dr. Krimson.
Dus... het is nu 2047, enkele jaren eerder was er een burgeroorlog, zeg in 2044 - 2045 en daarna nam Dr. Krimson het over. Dus dan zit hij hier nog maar een jaar of 2?
P2.24 2013 Dag 3 - Tante Sidonia verblijft in een Sanatorium om te herstellen. Lambik en Jerom gaan langs om te vertellen dat zij nu weten waar Barabas is. Het plan van Lambik is om hem op te halen, een nieuwe teletijdmachine te maken en de kinderen terug te halen. Terwijl Lambik en en Jerom afscheid nemen van Tante Sidonia, begint een kamergenoot van Sidonia te praten. Het is een jonge vrouw met zwart haar en holle ogen. Zij zegt: Hier komt het aan op wijsheid, laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen.
Het citaat van de kamergenoot van Sidonia is uit de Bijbel; Openbaring 13:18 om precies te zijn, het laatste stuk vergeet zij, "Het getal is zeshonderdzesenzestig". Is zij gewoon gek, met een religieuze waan? Of is zij dieper betrokken bij het verhaal? Jérusalem heeft natuurlijk ook een naam voor religieuze betekenis en zij verwees naar Dr. Krimson als een duivel.
Het Boek van Openbaring verwijst naar twee beesten in dit hoofdstuk. Een beest met meerdere hoofden dat uit zee komt en een met de horens van een lam, dat uit de aarde komt. Het getal 666 verwijst alleen naar het tweede beest.

P2.25 2047 Dag 4 - Het platform waar Dr. Krimson heen wilde na de begrafenis van Wiske bevindt zich in zee. Een stel onderzoekers is in een rubberbootje de zee op geweest. Zij deden onderzoek naar een scheur in de zeebodem, waar veel energie opgeslagen ligt. Maar zij kunnen geen accurate metingen doen, het is te heet. Dr. Krimson is woedend dat de mannen niet meer onderzoek hebben gedaan en hij schopt een van de mannen in het hete water. Hij dreigt dat hij de mannen zal vermoorden als zij niet met meer informatie komen.
Dr. Krimson vliegt weer weg, zwerend dat hij moet hebben wat daar in de bodem zit, als is het poort naar de hel.
Wat kan daar zitten. Het zijn niet de diamanten, die haalt hij uit de mijn en zullen waarschijnlijk niet eens zo heel veel geld opleveren. Wil hij de kern van de aarde gebruiken als bron van energie?
Dr. Krimson noemt nu de poort naar de hel, alweer een religieuze verwijzing.
P2.26 2047 Dag 4 - Suske en Jérusalem eten een avondmaal. Suske is nog steeds boos op Jérusalem. Ze gaan slapen, Suske op de grond.
Achter Suske hangt een krantenknipsel met een foto van Dr. Krimson. En ook een foto van een gezin van een man en een vrouw met twee kinderen. P2.27 2047 Dag 5 - Dr. Krimson heeft een vergadering met zijn adviseurs. Door de activiteit van de vulkaan in zee, worden kimberlietlagen naar de oppervlakte van de aarde gestuwd, hierin zitten enorm veel diamanten. Maar de onrust van de vulkaan kan er ook voor zorgen dat door een uitbarsting het kimberliet onbereikbaar wordt.
Dr. Krimson zit aan twee infusen met een rode vloeistof. Hij is niet geïnteresseerd in de vulkaan of de diamanten, maar in Suske. Een vrouwelijke adviseur vraagt of het waar is dat Suske een nazaat is van Sus Antigoon, de stichter van Amoras. Dr. Krimson beaamt dat. Hij is bang dat Barabas hem in beeld krijgt via de teletijdmachine of wanneer hij erachter komt dat Wiske dood is. De vrouw vraagt of het de bedoeling is dat Suske snel sterft. Dr. Krimson beaamt dat.
Wat voor een infusen krijgt Dr. Krimson hier? Een bloedtransfusie? Krijgt hij van twee kanten bloed, of wordt het bloed er aan de ene kant ingepompt en aan de andere kant uitgepompt? Dr. Krimson heeft geen grote hoeveelheden bloed verloren. Is hij een vampier? Is hij ernstig ziek? Moet zijn bloed ververst worden?
Waarom is Dr. Krimson bang dat Suske ontdekt dat Wiske dood is? Hij is maar een man tegen het leger van Dr. Krimson. Of is hij bang voor de onvermoede diepten van Suske's woede? Daar hebben we tot nu toe weinig van gezien.

P2.28 2047 dag 5 - Suske is wakker en zit op het trapje van de caravan waar hij de nacht doorbracht. Dan hoort hij hoefgetrappel. Jérusalem trekt hem snel de caravan in. Een groepje Fatties rijdt te paard het kamp binnen.
P2.29 2047 Dag 5 - In de caravan legt Jérusalem uit dat de Fatties regelmatig op strooptocht gaan. Zij roven alles wat zij kunnen vinden en nemen de Skinnies als slaven. En als voedsel. Suske is geschokt dat de Fatties zijn vervallen tot kannibalisme, Jérusalem niet.
Liegt Jérusalem weer over het kannibalisme? Als de Fatties zijn vervallen tot kannibalisme, zijn de Skinnies dat dan ook? Sinds wanneer? Als de oorlog een paar jaar geleden was, zijn ze dan nu al door hun voedselvoorraden heen dat kannibalisme noodzakelijk is? Zijn er echt geen andere bronnen van voedsel meer?P2.30 2047 Dag 5 - De Fatties zien Suske en Jérusalem en vallen aan. Het plan van Jérusalem is om een van de paarden te vangen en daarop te vluchten. Dat lukt haar en zij galoppeert weg.
Een van de Fatties draagt een jas met de omgekeerde A die ook door de mannen van Dr. Krimson als symbool gebruikt wordt. Is hij in dienst van Dr. Krimson of heeft hij die buitgemaakt in een strijd tegen Dr. Krimson?P2.31 2047 Dag 5 - Suske probeert ook een paard te grijpen, maar dat lukt niet. De Fatties komen dreigend om hem heen staan. Suske gaat in de aanval. Jérusalem keert terug om Suske op te halen.
P2.32 2047 Dag 5 - Suske springt achterop bij Jérusalem en samen vluchten zij.

2013 Dag 3 - Lambik en Jerom rijden over de snel weg en volgen de aanwijzingen van de route-navigator en belanden daarmee in en sloot.

P2.33 2047 Dag 5 - Een vrachtwagen met een lading rotsen rijdt langs een open mijn. In de mijn zijn twee mannen in een schacht van de mijn bezig. Zij sluiten iets of iemand op, maar willen niet betrapt worden, het zijn de mannen die Wiske moesten begraven op P2.14. Wanneer zij weglopen, worden zij wel betrapt, door de vrouw die op P2.27 voorstelde dat Suske moest sterven. De mannen verzinnen een smoes voor hun aanwezigheid. Met pistoolschoten jaagt de vrouw hen weg, ze kunnen beter de moordenaars van Kapitein Hemlock gaan zoeken
Op P2.14 droegen de grafdelvers ponchos tegen de regen, maar wanneer je goed kijkt en neuzen vergelijkt, zie je dat zij dezelfde zijn als deze mannen. Is het Wiske die zij op sluiten? De vrouw is wel erg van streek over de dood van Kapitein Hemlock. Er is (nog) geen aanwijzing dat die twee elkaar goed kenden.
P2.34 2047 Dag 5 - Suske en Jérusalem lopen met hun gestolen paard langs de kust van Amoras. Suske is verbaasd dat de Fatties de achtervolging niet hebben ingezet. Jérusalem legt uit dat de diamantmijn van Dr. Krimson vlakbij is. Suske wil die juist vermijden, maar Jérusalem zegt dat zich daar degenen bevinden met ook een grief tegen Dr. Krimson, het potentiële leger van Suske. Suske is niet geïnteresseerd in het aanvoeren van een leger, hij wil naar het graf van Wiske. Hij wil naar het graf, zodat hij en Wiske samenzijn wanneer Barabas hen terugflitst met de teletijdmachine, dan kan Barabas zo ingrijpen in de tijd, dat Wiske nooit gestorven is. Jérusalem gelooft niet in het bestaan van teletijdmachines. Suske wil een weerwoord geven, maar is verbijsterd door wat hij ziet.
Jérusalem noemt voor het eerst dat Suske een leger moet verzamelen. Maar Suske wil niet. Het is onduidelijk waarom Jérusalem denkt dat Suske een leger van inwoners van Amoras zou kunnen of willen leiden. Suske is natuurlijk een nazaat van de stichter van Amoras, Sus Antigoon, de vrouw in het leger van Dr. Krimson en Dr. Krimson zelf weten dit (P2.27), maar Suske heeft dat aan niemand op Amoras gezegd. P2.35 2047 Dag 5 - Suske en Jérusalem komen aan bij een enorme in het zand verzonken wijzerplaat. Het is de wijzerplaat van de klok van de kathedraal van Antverpia, de hoofdstad van Amoras, gesticht door Sus Antigoon. De toren is nergens te bekennen. Het paard schrikt van iets en galoppeert er vandoor. Jérusalem zegt dat zij ook beter een veilige plek kunnen gaan zoeken.
P2.36 2047 Dag 5 - Jérusalem kijkt uit over zee en zegt dat de vulkaan een tijdbom is. Suske begrijpt haar niet. Zij legt verder niets uit, maar klimt met Suske in de enorme wijzerplaat. Even later volgt weer een aardbeving, waarbij Suske bijna van de wijzerplaat afvalt. Jérusalem zegt dat er nog meer zal volgen.
P2.37 2047 Dag 5 - De zee strekt zich snel terug. Maar dan komt er weer een enorme vloedgolf op het strand afrollen. Het is maar goed dat Suske en Jérusalem zo hoog in de wijzerplaat zitten. Jérusalem zegt dat de kathedraal is verdwenen na de mortelmaaien, de oorlog en de aardbevingen en ook nog eens de vloedgolven.
Mortelmaaien zijn beestjes die een belangrijke rol speelden in het album Amoris van Amoras, uit de rode reeks. Als Jérusalem dat weet, speelt deze reeks zich dan af in het hetzelfde universum als de rode reeks? In het album Amoris van Amoras kwamen ook Sus Antigoon als spook, Zwarte Madam, Savantas, Kludde en Lange Wapper voor. Zullen deze hier ook hun opwachting maken? In hetzelfde album besloot Dr. Krimson om zich in te zetten voor het goede, na een offer van Lambik. Heeft dat offer ook in dit universum plaatsgevonden? Is Dr. Krimson een tijdje goed geweest? Wat is er sindsdien gebeurd?P2.38 2047 Dag 5 - De vloedgolf spoelt ook de nabije open mijn in. De vrouw in dienst van Dr. Krimson die daar de dienst uitmaakt, schreeuwt dat er een Tsunami aankomt. In de chaos maken twee Skinnies en een Fattie gebruik van de verwarring om hun ketenen stuk te maken.
De vrouw heeft zwart haar en gebruikt het Japanse woord Tsunami in plaats van vloedgolf, is zij Japans?P2.39 2047 Dag 5 - De twee Skinnies proberen ook hun voetkettingen lost te maken, maar dan blokkeert hun drilboor. De Skinnies vluchten terwijl zij nog aan elkaar geketend zijn, de Fattie volgt hen.

P2.40 2013 Dag 3 - Na hun ongeluk worden Lambik en Jerom weggesleept door een sleepwagen naar een garage. Lambik en Jerom maken ruzie. Jerom vertrekt zonder Lambik.
Meer beelden van een verloederde stad. Gek genoeg staat er een zwart-groene kat op een pilaar van de toegang tot de garage. Is dit een foutje, of hebben katten vreemde kleuren gekregen?P2.41 2013 Dag 3 - De kapitein en de navigator varen tegen beter weten in door een gebied zonder, een goede navigatiecomputer in een gebied met veel riffen. Dr. Barabas is bezig met het aanpassen van de teletijdmachine, terwijl de purser koffie en eten komt brengen. Dan loopt het jacht op een rif en morst er bijna koffie over de teletijdmachine.

P2.42 2047 Dag 5 - Suske en Jérusalem zitten nog steeds op de wijzerplaat van de verdwenen kathedraal. Suske zit te mokken. Jérusalem zegt dat hij een enorme zeur is en dat ze het nooit zo lang met hem had uitgehouden als Wiske. Dan springt ze in de zee.
P2.43 2047 Dag 5 - Suske springt achter Jérusalem aan. Jérusalem stoeit met Suske en duwt hem onder water. Hij komt boven met zeewier om zijn hoofd, wat leidt tot wat gelach.
Eindelijk een ontspannen momentje tussen Suske en Jérusalem. Dat kan alleen maar de voorbode tot iets naars zijn. P2.44 2047 Dag 5 - Terwijl Jérusalem Suske kust, worden zij gespot door het veiligheidsteam van Dr. Krimson. Zij vragen om versterking. Ondertussen ijsbeert Dr. Krimson heen en weer, wachtend tot Barabas hem terugflitst naar 2013. Dan krijgt hij bericht dat Suske gezien is. Dr. Krimson wil zelf toezien hoe Suske gedood wordt, maar net dan wordt hij teruggeflitst door Barabas.
Is dit ook weer een poging van Jérusalem om Suske aan zich te binden. Zij kuste hem eerder ook al (P1.14), toen zij hem voor het eerst ontmoette. Toen schrok hij van haar, maar nu lijkt Suske toch meer open te staan voor haar avances.
P2.45 2013 Dag 3 - Twee duikers inspecteren het vastgelopen jacht, de schade lijkt mee te vallen. Dr. Krimson arriveert in de cabine van de teletijdmachine en is woest, hij wil terug naar 2047 om daar Suske te kunnen doden. Bijna verspreekt hij zich daarover naar Barabas. Barabas vraagt niet waarom, maar stuurt Dr. Krimson weer weg.

P2.46 2047 Dag 5 - Twee mannen lopen door een mijnschacht. Een van hen heeft een tas met een rood kruis erop bij zich. Zij gaan een van de opslagkamers in (Zie P2.33). Daar ligt een nog steeds bewusteloze Wiske. De man met de medische tas was vroeger arts, voor hij slaaf werd in de mijn. Hij probeert Wiske een injectie in haar bil te geven, maar zij blijkt wakker, schopt en slaat de mannen. Maar zij vluchten de kamer uit en doen de deur weer op slot. Een verzwakte Wiske zakt weer in elkaar.

P2.47 2013 Dag 3 - Jerom dwaalt door de stad, op zoek naar Barabas, maar kan hem niet vinden. Dan vindt Lambik hem, terwijl Lambik tegen een voorbijganger met een rode hoodie opbotst. Lambik heeft een papieren kaart en daarmee ontdekken zij dat Barabas zich op zee bevindt.
Jerom staat voor een verkeersbord waarop Ganzenhoeve staat aangegeven. Dat is een boerderij uit het Album De Duistere Diamant, waar voor het eerst armbanden geïntroduceerd werden, waarmee men teruggeflitst kon worden naar het heden. ook in dat album speelde magie een rol, net als in Amoris van Amoras, waar op P 2.37 aan gerefereerd wordt. P2.48 2013 Dag 3 - Dr. Krimson is woedend op zijn purser, door zijn onhandigheid is de teletijdmachine weer stuk en kan Dr. Krimson niet teruggeflitst worden. Een enge plaat van de doordringende, groene ogen van Dr. Krimson is heel dreigend.

2047 Dag 5 - Suske en Jérusalem lopen terug naar het strand en worden daar opgewacht door de mannen van Dr. Krimson.
P2.49 Dag 5 - Hand in hand kijken Suske en Jérusalem toe hoe de mannen dichterbij komen. Dan neemt Suske het initiatief om de mannen aan te vallen. Inmiddels zijn zij met jetski's het water opgegaan om Suske en Jérusalem te vangen. Suske schakelt een man uit en maakt zijn Jetski buit.
P2.50 Dag 5 - Suske vaart in volle vaart op de tweede Jetski af, die dan eieren voor zijn geld kiest en van de Jetski in het water springt. De onbestuurbare Jetski stuitert het strand op en vernietigt daar een quad, waar nog meer mannen op zaten. Een overleeft het inferno en begint op Suske te schieten. Suske en Jérusalem gaan ervandoor op de ene Jetski. Zij verwachten dat er snel helicopters zullen komen. Zij zien een scheepswrak en besluiten daar te schuilen.
Het heeft een harpoengeweer op de voorpunt. Is het een walvisjager?P2.51 2047 Dag 5 - De twee Skinnies en de Fattie vluchten weg uit de mijn.

2013 Dag 3 - Lambik en Jerom vinden een heel klein bootje en willen daarmee Barabas gaan redden.
Onderstussen heeft Barabas de teletijdmachine weer aan de praat gekregen en flitst Dr. Krimson naar 2047.
Hoe denken Lambik en Jerom Barabas hiermee te kunnen redden. Lambik en Jerom zien dit bootje waarschijnlijk in de Antwerpse Haven. Maar we hebben ook al gezien dat Barabas zich ergens in de Bahamas of het Caribisch gebied bevindt. Toch een afstand van zo een slordige 7.500 km over de Atlantische oceaan.
2047 Dag 5 - Dr. Krimson belandt in het bad dat Achiel de Butler voor zichzelf liet vollopen. Hij wil alleen weten of Suske al is opgepakt.
P2.52 2047 Dag 5 - Dr. Krimson krijgt te horen dat Suske alweer ontsnapt is en hij krijgt een woedeaanval. Ondertussen komen Suske en Jérusalem aan bij het wrak van het schip met het harpoengeweer. Zij zijn van plan om daar te rusten. Inmiddels is in haar cel Wiske weer bijgekomen.
P2.53 2047 Dag 5 - Wiske hoort de vluchtende Skinnies en Fattie voorbij komen en zij roept om hulp vanuit haar cel.

2013 Dag 3 - Sidonia ligt nog steeds op het ziekenhuisbed. De jonge vrouw met het zwarte haar (P2.24) zit bij haar op bed en herhaalt de frase uit de bijbel, terwijl zij naar een foto kijkt. Het is een foto van Suske en Jérusalem. De focus ligt op Jérusalem wanneer de vrouw spreekt over het getal van het beest, waar een mens mee wordt aangeduid.

2047 Dag 5 - De twee Skinnies en de Fattie bevrijden Wiske uit haar cel. Zij valt weer flauw en zij nemen haar mee naar buiten.
Er is ook een fout gemaakt op deze pagina. Op paneel 3 is de ziekenzaal waar Sidonia verblijft te zien. Er zijn er twee bedden te zien. In de linker zit een man met blond haar, in de rechter ligt Sidonia en zit de verwarde vrouw bij Sidonia op bed, terwijl zij naar een foto kijkt. Op paneel 7 zien we dezelfde ziekenzaal, maar nu is het linkerbed leeg en staat er een man in een hoek van de kamer. Maar dit is een andere man dan de blonde man die eerder op bed zat, deze is namelijk kaal.
Of is er geen fout gemaakt en is er veel meer tijd verstreken en is er iemand uit de zaal vertrokken en een nieuw iemand bijgekomen?

P2.54 2047 Dag 6 - Suske heeft eindelijk goed geslapen in de kajuit van het wrakschip. Hij wordt wakker en gaat op zoek naar Jérusalem. Hij vindt haar, naakt op het dek van het schip. De helicopters van Dr. Krimson hangen dreigend in de lucht. Jérusalem klimt op het harpeongeweer en strekt haar armen uit voor de helicopters.
Wat is hier gaande? Is Jérusalem minder stabiel dan we dachten? Suïcidaal, wil ze gevangen genomen worden nadat het haar niet gelukt is Suske een opstand te laten leiden tegen Dr. Krimson?
Alweer een album uitgelezen. Dit album was getiteld Jérusalem en we zijn veel meer over haar te weten gekomen. Zij is een buitengewoon kille dame. Ze lijkt weinig emoties te kennen, liegt en bedriegt wanneer dat zo uitkomt, arrangeert ongelukken om mensen uit de weg te ruimen die haar doelen zouden kunnen dwarsbomen, zij doodt koelbloedig mensen die in de weg staan en vindt het niet goed dat anderen emoties tonen.

Ook heeft zij Suske flink gemanipuleerd in dit album. Zij leidt hem weg van Wiske, probeert hem naar zijn 'leger' van potentiële opstandelingen te leiden en stelt zich meer en meer op als zijn vriendin.

Wat wil Jérusalem?

Verder wordt ook duidelijk hoe complex dit verhaal kan worden. Hoe weet de kamergenoot van Sidonia in 2013 haar hand te leggen op een foto van Suske en Jérusalem die Suske en Jérusalem nog niet gemaakt hebben in 2047?
Wanneer we op de kaart kijken, zien we dat Suske en Jérusalem in dit album bijna het hele eiland doorkruist hebben. Ze begonnen bij de rand van de hoefijzijvormige vallei, waar in album 1 de vrachtwagen met Wiske verongelukte. Dan kijken zij toe hoe Wiske begraven wordt in het zicht van de basis van Dr. Krimson. Dan trekken Suske en Jérusalem weg en lopen langs de zuidelijke kust. Uiteindelijk komen zij uit bij een basis van de Skinnies aan de zuid-west kust van het eiland. Wanneer zij daar wegvluchten, vluchten zij naar het noorden, naar de ruïnes van Antverpia. Ze komen terecht in zee, worden opgemerkt door de bewakers van Dr. Krimson en verschuilen zich daarna in een zeewrak.

Ik kijk uit naar het volgende album, Krimson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten