Translate

zaterdag 24 augustus 2024

Emma

Tijdens de vakantie was er ook tijd voor Emma (1996) van Douglas McGrath. In de hoofdrol zien we een piepjonge Gwynneth Paltrow (Iron Man 1 en Iron Man 2) en verder een hele parade aan bekende en minder bekende Britse acteurs. We zien Alan Cumming (Titus, Bernard and the Genie), Toni Collette (The Sixth Sense, Nightmare Alley), Kathleen Byron (Black Narcissus), Karen Westwood (The ABC Murders) en Ewan McGregor (A Life Less Ordinary). 


De film Emma is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jane Austen. En daarmee is het natuurlijk weer een briljant romantisch en komisch commentaar op de goede zeden van een vroegere wereld.

Spoilers


De film volgt het verhaal van de roman vrij trouw. Mr. Woodhouse (Hawthorne) en zijn dochter Emma (Paltrow) wonen alleen op Hartfield. De oudste dochter en oudere zus van Emma, Isabella, is al getrouwd met Mr. Knightley en onlangs is ook de gouvernante van Emma, Juffrouw Taylor, getrouwd met Mr. Weston. Emma is erg in haar nopjes met het feit dat zij Juffrouw Taylor en Mr. Weston aan elkaar gekoppeld heeft en besluit om dat vaker te doen. Ze denkt daarbij niet aan zichzelf, ze is zo rijk dat zij geen man hoeft te zoeken om haar te onderhouden. 

Het oog van Emma valt daarbij op Harriet Smith (Collette), een lieve, jonge wees van onduidelijke afkomst. Zij probeert haar nieuwe vriendin te koppelen aan de lokale Vicaris Mr. Elton (Cumming). Deze heeft echter geen oog voor Harriet, maar wil juist verder met Emma, wat Emma totaal niet ziet zitten. In de nasleep hiervan maakt Emma nog wat sociale blunders, omdat ze net iets te veel blijft hangen in haar enorm geprivilegieerde positie. Wanneer Mr. George Knightley (jongere broer van de andere Mr. Knightley) haar daarop ferm aanspreekt, wordt het tijd voor wat eerlijke introspectie van Emma. 

Uiteindelijk komt alles toch nog goed. 

Conclusie 

Dit is een heerlijke film vol met jonge, mooie mensen. Een piepjonge Gwynneth Paltrow (24), Toni Collette (24) en Ewan McGregor (25) zijn heerlijk om naar te kijken en laten in hun jonge jaren al zien wat we van ze kunnen verwachten. 

Verder is Jane Austen een fantastische schrijfster met een goed oog voor de zwakheden van (jonge) mensen en weet dat humoristisch over te brengen. De ontwikkelingen tussen alle jonge mensen in het dorp zijn hilarisch om te volgen. 

Vooral kijken als je nog eens op zoek bent naar een fris kostuumdrama. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten